Daleko ispred svih u BiH: Sarajevo peti put u borbi za grupnu fazu
Veliko slavlje FK Sarajevo nakon što je sinoć sudija odsvirao kraj susreta

Može li san postati java?

Daleko ispred svih u BiH: Sarajevo peti put u borbi za grupnu fazu

A. Beganović

Aktuelni prvak Bosne i Hercegovine FK Sarajevo sinoćnjom pobjedom u duelu sa crnogorskim prvakom FK Budućnost, izborio je nastup u play-offu Evropa lige.

Biće to po peti put da Sarajevo igra mečeve za prolaz u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja i po tom je Bordo tim daleko najuspješniji u Bosni i Hercegovini. Osim Sarajevo priliku da se "dokopa" grupne faze Lige prvaka imao je Željezničar i to u sezoni 2002/203 kada je od Plavih u 3. kolu, tada posljednjem, kvalifikacija za Ligu prvaka bolji bio Newcastle. 

Jednu stepenicu do prolaska u grupnu fazu Evropa lige bio je i Široki Brijeg u sezoni 2005/2006, no na posljednjoj prepreci zaustavio ih je Basel koji je u dva susreta slavio sa ukupnih 6:0.

Sarajevo je po prvi put imalo priliku da se plasira u Ligu prvaka u sezoni 2007./2008. Nakon što su u prva dva kola bili bolji od Marsaxlokka i Genka, u 3. kolu kvalifikacija dočekao ih je Dinamo Kijev.

Na Koševu 15. avgusta 2007. godine ukrajinska ekipa je pogotkom Shatskikhna slavila s minimalnih 1:0, da bi u revašu odigranom četrnaest dana kasnije u Kijevu pogocima Bangoure, Miloševića i Rebrova slavili 3:0.

Iste te godine, odnosno nekih mjesec dana kasnije Sarajevo je kao poraženi u 3. kolu kvalifikacije Lige prvaka imalo priliku "dokopati" se grupne faze Evropa lige. No, Basel je u dvije utakmice bio bolji sa ukupnih 8:1.

Dvije sezone kasnije, odnosno u sezoni 2009/2010 aktuelni bosanskohercegovački prvak po treći put je imao priliku da se plasira u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja. Ovaj put Evropa lige. Nakon što su savladali Spartak Trnavu i Helsingborgs, Bordo momci su u play-offu odmjerili snage sa Clujom. Prvi susret odigran na Koševu 20. avgusta 2009. godine završio je bez pobjednika. Gosti su preko Danija poveli, da bi Damir Hadžić u 77. minuti pogodio za 1:1.

Sedam dana kasnije u Rumuniji favorizirani Cluj je slavio 2:1. Kone i Muresan su doveli Cluj do prednost, a devet minuta prije kraja Avdić je pogodio, za kasnije će se ispostaviti konačnih 2:1.

I posljednji put Sarajevo je imalo priliku da se plasira u grupnu fazu u sezoni 2014/2015. Haugesund i Atromitos su savladani u 2. i 3. kolu kvalifikacija, a u play-offu je nepremostiva prepreka bila Borussia Mooenchengladbach. U dva meča njemačka ekipa je slavila sa ukupnih 10:2.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Dakle, Sarajevo po peti put ima priliku da se plasiralu u grupnu fazu nekog od evropskog takmičenja i po tom parametru, kao i po broju ukupnih pobjeda u Evropi, te broju prolaza u narednu fazu je najbolje u BiH. 

Na putu Bordo tim stoji slavni Celtic, no škotski prvak nije nesavladiv. Uz malo sportske sreće Sarajevo se može "dokopati" grupne faze, a svi vjerujemo da ćemo u četvrtak navečer svjedočiti historiji za bh. fudbal.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Saimai1316
Cega se pametan stidi,budala se sa tim ponosi
2 29
leader_of_wolves
Iz Zenice sam al mi je drago sto je Sarajevo sinoc proslo, navijao sam za njih, navijat cu opet aBda InShaAllah za Sarajevo jer je to nas klub a ovi sto mrze sve zivo mogu samo da gledaju! Cestitam momci InShaAllah do grupne faze!
27 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi