Dalić: Zašto smo došli do finala? Zbog prijateljskih utakmica!

Utakmica protiv Perua otvorila oči hrvatskom selektoru

Dalić: Zašto smo došli do finala? Zbog prijateljskih utakmica!

Hrvatski selektor Zlatko Dalić u ovim trenucima govori na press konferenciji povodom historijskog uspjeha i plasmana Hrvatske u finale Svjetskog prvenstva.

Najzanimljiviji dio konferencije odnosi se na pitanje o tome šta je ključ uspjeha Hrvatske na Mundijalu, a Dalić je dao odgovor koji je poprilično iznenadio javnost i prisutne novinare. Naime, Dalić nije spominjao zajedništvo ni kvalitet, već je bez razmišljanja odgovorio - prijateljske utakmice!

"Ključ uspjeha su naše prijateljske utakmice pred odlazak u Rusiju. Naši protivnici su bili jaki: Peru, Brazil, Meksiko i Senegal, sve četiri ekipe koje su igrale na Svjetskom prvenstvu. Bilo je to izvrsno iskustvo, odlična škola jer smo neke stvari morali promijeniti nakon poraza od Perua (2:0). Tad sam vidio i izjavio da ovo nije dobro i da igrači moraju promijeniti svoj stav i igru i da moramo biti bolji. Ta utakmica nam je otvorila oči, pa smo bili puno bolji već protiv Meksika. Te utakmice su nam mnogo pomogle da dođemo u finala Svjetskog prvenstva", rekao je Dalić, nakon čega je progovorio o finalu:

"Bit ćemo jedina reprezentacija na Svjetskom prvenstvu koja je odigrala osam utakmica. Mene raduje što sa svakom novom utakmicom izgledamo sve bolje, zato me uopšte nije strah kakvi ćemo biti u nedjelju. Francuzi će imati jedan dan više da se odmore, ali i mi ćemo se odmoriti. Ništa me ne zanima, došli smo do finala koje igraš jednom u životu. Naći ćemo snage, motiva i energije da budemo na najvišem nivou".

Zlatko Dalić je iskoristio priliku da se vrati u realnost.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"Za tri mjeseca ćemo opet igrati sa Engleskom u Ligi nacija, ali mi nemamo gdje ugostiti tu ekipu. Nemamo stadion koji je dostojan tog novog takmičenja. Kada se uzmu u obzir svi uslovi i sve što drugi imaju, a mi nemamo, naš uspjeh je svjetsko čudo".

Top Komentari

Jaa
Da mi upitamo jedno jasno i korektno pitanje. Svaka cast HR, uposala se tamo gdje je se samo 13 selekcija upisalo a to je u finale SP ali Hrvatska mora prihvatiti cinjenicu da u svakom uspjehu treba i srece i u uvom SP HR mislim da je ga imala poprilicno puno. Danaska u prvom krugu na sve moguce muke, Rusija koja je samo igrom slucaja sto je domacin otisla tamo gdje je otisla i Engleska koja da ima najjacu ligu svijeta ali ne i reprezentaciju sto znaci u nedjelju HR igra prvu pravu utakmicu ovog turnira, naravo Argentinu su dobili 3:0 ali svima nam je jasno da ovo nije ni A od one Argentine na koju smo navikli. Sto znaci ukoliko HR pobijedi u nedjelju onda su tamo gdje pripadaju a ako u kojem slucaju izgube sa 2+ gola razlike znaci da je ipak sreca taj najveci faktor bila u ovom turnisu ali sve u svemu savaka cast i sretno jer HR ima jedinstvenu priliku.
4 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi