Dan kad je u Mostaru pao Derby County

Na današnji dan Rođeni izbacili tadašnjeg prvaka Engleske

Dan kad je u Mostaru pao Derby County

S. Mlaćo

Na današnji dan, 10.12.1974. godine, na stadionu Pod Bijelim brijegom Velež je ugostio Derby County. Revanš utakmica koja se igrala u okviru 1/8 finala Kup UEFA-a.

U prvoj utakmici koja se igrala u Engleskoj, Derby County je slavio sa 3:1. Jedini strijelac za Rođene bio je Vladić. Rođene je u revanšu čekao težak posao. Stadion Pod Bijelim brijegom bio je ispunjen do posljednjeg mjesta, što je igračima dalo dodatnu snagu da odigraju utakmicu koja će ostati zauvijek u sjećanju.

Od prve minute Rođeni su jako krenuli prema golu gostiju, i već u 14. minuti Boro Primorac je pogodio za 1:0. Tu Rođeni nisu stali, i nošeni podrškom sa tribina nastavili su napadati, što je krunisano golom Vladimira Pecelja u 29. minuti. Sa tim se rezultatom otišlo na odmor.

Drugo poluvrijeme krenulo je kao i prvo, golom Veleža. U 51. minuti pogodio je Franjo Vladić, za vodstvo Veleža 3:0. Ipak, Derby je uspio reagovati, tako da su preko svog golgetera, Kevina Hectora, smanjili na 3:1, što je bio identičan rezultat iz prve utakmice.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Utakmica se pretvorila u pravu sportsku dramu. I onda, u 86. minuti sudija svira penal za Rođene. Trenutak samo za one sa jakim živcima, a jedan od takvih je sigurno bio Dušan Bajević. Pogađa sa penala za 4:1, što je na kraju bilo dovoljno da Velež prođe u četvrtfinale Kup UEFA.

Velež je tada sa klupe predvodio Sulejman Rebac, a Englezima su se na terenu suprostavili: Mrgan, Meter, DŽ. Hadžiabdić, Čolić, Primorac, Pecelj, Topić, Halilhodžić, Bajević, Vladić i Vukoje. Na klupi su bili Marić, A. Glavović, Prskalo, Kvesić, Okuka, Matijević i Ledić.

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

SEIKO
Kakvi su to igrači bili.Eh kad se samo sjetim.
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi