Dan kada je otišao Hase: Prošle 33 godine od smrti legendarnog Asima Ferhatovića

Dan kada je otišao Hase: Prošle 33 godine od smrti legendarnog Asima Ferhatovića

E. Škorić

Na današnji dan prije 33 godine preminuo je legendarni fudbaler Sarajeva Asim Ferhatović Hase.

Asim Ferhatović je rođen 1933. godine u Sarajevu i odrastao je na Kovačima, a fudbalske korake počeo je na Koševu. Bio je dio omladinskog pogona FK Sarajevo, a za prvi tim je debitovao 1951. godine u kupu protiv Čelika u Zenici.

Prvijenac u bordo dresu postigao je 1953. godine u pobjedi nad Zagrebom (2.1), a uskoro postaje najbolji igrač Sarajeva i 1961. godine stiže poziv u reprezentaciju Jugoslavije. Isposavilo se na kraju da je duel s Južnom Korejom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo na stadionu JNA u Beogradu 8. oktobra 1961. godine i njegov jedini nastup u državnom dresu.

Legenda je postao tako što je 1963. godine prešao u Fenerbahče, ali mu se sekretar kluba Budo Vuković nakon mjesec dana požalio da je Sarajevo u problemima pred duel sa Željezničarom. Hase je odlučio da se vrati i to ga je učinilo jednim od najvećih igrača u historiji ne samo Sarajevo nego bh. fudbala.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Za 16 godina igranja u Sarajevu postigao je 100 golova na zvaničnim utakmicama, a preminuo je u noći s 24. na 25. januar 1987. godine. Po njemu je kasnije stadion Koševo dobio ime Asim Ferhatović Hase.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

milivoje
Popularni "Slino",odigrao 17 min.za reprezentaciju Yuge
0 10
nedoni46
"Neću vam ni dolazit na Grbavicu, šutat ću sa Vratnika"
8 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi