Dan koji će ostati zauvijek upamćen: Sivi dresovi, Berković i Fergusonov ludi zahtjev na poluvremenu

Na današnji dan

Dan koji će ostati zauvijek upamćen: Sivi dresovi, Berković i Fergusonov ludi zahtjev na poluvremenu

E. Škorić

Godina je 1996. Mjesec: oktobar, dan: 26. Najveći engleski klub dolazi na omaleni stadion The Dell gdje će pokušati da se iskupi za težak poraz od Newcastlea (0:5) od prije nekoliko dana, a onda - jedan od najgorih poraza u njegovoj povijesti.

Da, poraz od Liverpoola u nedjelju na Old Traffordu rezultatom 5:0 jedan je od najbolnijih i najtežih u bogatoj povijesti slavnog kluba iz Manchestera. Naravno, bol je veća ako ju doživite od osobe s kojom se cijeli život takmičite i od koje uvijek želite da budete bolji.

Southampton iz 1996. godine nije bio ono što je Liverpool danas. Štaviše, grčevito se borio za opstanak, ali za Svece je to ionako bilo nešto što je predodređeno decenijama i prije i poslije. No, kada jednom Unitedu zabijete šest komada u meču kada ovi žele da se iskupe za bolan poraz od Newcastlea, onda ste bez dileme zaslužili da budete dio historije. Southampton je i sa tim i bez toga zaslužio biti dio premierligaške nogometne priče.

No, postavlja se pitanje kako je tog dana u oktobru 1996. godine United uspio da primi šest komada. Istina, dao ih je tri, no šta je to naspram šest primljenih. Legendarni Matt Le Tissier je predvodio Svece, dao je gol u tom meču, aali su najveći dio posla odradili Eyal Berković i Egil Ostensad koji su dali po dva gola uz autogol Phila Nevillea. Dvaid Beckham, Paul Scholes i David May bili su strijelci za goste.

Imao je tada United izuzetnu ekipu sa Peterom Schmeichelom, Garyjem Pallisterom, Garyjen i Philom Nevilleom, Nickyjem Buttom, Royom Keanom koji je, baš kao po običaju, i na spomenutom meču dobio direktan crveni karton. Dašanji trener Ole Gunnar Solskjaer igrao je desetak minuta, a Beckham, Eri Cantona i Paul Scholes uz Jordija Cruyyja prve vedete tima.

Taj dan ostat će upamćen i po sivim dresovima. Sir Alex Ferguson je sive dresove smatrao krivima za to što je United gubio na poluvremenu, pa je zatražio od igrača da ih na poluvremenu zamijene s plavo-bijelom, tada trećom garniturom dresova. No, nije pomoglo, United je do kraja bio potpuno nemoćan.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Nekoliko dana kasnije United je poražen u Evropi od Fenerbahčea, ali se klub izdigao i na kraju te sezone osvojio naslov engleskog prvaka.

Gubio je United na razne načine kroz svoju historiju, sa i bez Fergusona, no uvijek je pronalazio put do visina i zato i jeste - Manchester United.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

soccero
Bezbroj gramatickih grešaka u tekstu
5 3
Sanska_Prangija
Berkovic..
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi