Danas ždrijeb za Eurobasket 2011.godine
S kim ćemo igrati na Eurobasketu

Pred današnji ždrijeb

Danas ždrijeb za Eurobasket 2011.godine

M. Maksimović

Kako je neobično vidjeti nas opet u žrijebu za jedno veliko takmičenje kao što je Eurobasket. Nekada je i to za nas bilo nešto sasvim normalno, međutim vremenom smo se izgubili, preskočili smo jedno, drugo, treće prvenstvo.

Posljednji put smo u društvu najboljih bili 2005. godine, šest puta redovni učesnik, pet puta zaredom.

Od Beograda nas nije bilo, osjećaj reprezentacije koja je standardni učesnik završnih smotri je polako nestajao. U međuvremenu su nas pobjeđivali znani i neznani, a onda se pojavilo svjetlo na kraju tunela. FIBA je odlučila da će po prvi put na prvenstvu učestvovati 24 selekcije i među njima naša.

Litva je domaćin prvenstva koje će se igrati od 31. avgusta do 18. septembra, a ko će sa kim igrati saznat ćemo danas. Ždrijeb je najavljen za 18 sati i 30 minuta u Vilniusu, u zgradi Litvanskog nacionalnog teatra. Naša selekcija se nalazi u petoj jakosnoj grupi zajedno sa Italijom, Bugarskom i Poljskom.

U prvom šeširu se nalaze selekcije Španije, Grčke, Srbije Slovenije. U drugom su Francuska, Rusija, Hrvatska i Turska, u trećem Nemačka, Litvanija, Crna Gora i Belgija. Izrael,Velika Britanija, Gruzija i Makedonija su u grupi četiri, dok će u posljednoj biti uz Ukrajinu i Latviju dva kvalfikanta. U prvom krugu takmičenja će se igrati u četiri grupe sa po šest selekcija, po tri najbolje formirat će dvije grupe sa po šest uz prenošenje bodova.Slijede četvrtfinale, polufinale i finale.Turnir se ukupno igra u šest gradova i to u Vilniusu,Kaunasu,Alytusu, Klaipediju, Panevezysu i Siauliaiju.

O tome kako smo došli do Litve ne treba razbijati glavu, treba se krenuti priprema, slaganju najbolje ekipa koja bi se mogla vratiti među 16 najboljih, što bi iz naše perspektive danas bio ogroman uspjeh.

Ono što nam ostaje u ovom trenutku bez obzira na ždrijeb danas jeste da pokušamo sklopiti ako ne najbolju, onda barem približno najbolju selekciju koja bi nam vratila poljuljani ugled. Ono što ohrabruje, jeste činjenica da se u projekat ušlo vrlo ozbiljno i da bi smo nakon duge vremena na jednom takmičenju mogli imati dobro izbalansiranu ekipu.

Ekipu koja bi se mogla sasvim ravnopravno nositi sa određenim brojem selekcija na ovom EP - u. Ipak treba pričekati ždrijeb, a onda na najbolji mogući način isplanirati pripreme, prijateljske utakmice, okupiti najbolji sastav.

Jakosne grupe:

1.Španija, Srbija, Grčka, Slovenija
2.Turska,Rusija,Francuska,Hrvatska
3.Litva,Njemačka,Crna Gora,Belgija
4.Izrael,Makedonija,Velika Britanija Gruzija
5.Italija, Bugarska, Poljska, BiH
6.Ukrajina, Latvija, kvalifikant 1, kvalifikant 2.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.