Danci rasplakali Koševo i cijelu državu!
Foto: EPA.eu

Kvalifikacije za EURO 2004

Danci rasplakali Koševo i cijelu državu!

Svoje druge kvalifikacije za Evropsko prvenstvo fudbalska reprezentacija starta je ponovo u četvrtoj jakosnoj grupi, baš kao i u našim prvim kvalifikacijama za EURO 2000.

Voljom žrijeba selekcija pod vodstvom selektora Blaža Sliškovića smještena je u grupu 2 zajedno sa nacionalnim timovima Danske, Norveške, Rumunije i Luksemburga. Borba u dosta ujednačenoj grupi nije počela najbolje za našu reprezentaciju. U 1. kolu smo na Olimpijskom stadionu Koševo doživjeli težak poraz, a Rumunija je slavila sa 3:0. Bio je to težak poraz kojem se malo ko nadao na početku kvalifikacija.

U poređenju sa prvim kvalifikacijama za EP ekipa se značajno promijenila, neki reprezentativci poput kapitena Mehe Kodre i rahmetli Suvada Katane su se oprostili od najdražeg dresa.

Ni kvalifikacije za Evropsko prvenstvo koje je 2004. godine organizovao Portugal nismo počeli na najbolji način, a nakon domaćeg poraza od Rumuna, uslijedio je poraz na gostovanju kod Norveške.

Treća je bila sreća, ako tako možemo nazvati prvi trijumf u ovim kvalifikacijama, kada smo na Bilinom polju sa 2:0 savladali reprezentaciju Luksemburga. Nakon uvodna dva poraza atmosfera u timu je bila daleko od idealne, nacija je bila razočarana, a strijelci u prvoj pobjedi u kvalifikacijama bili su Bolić i Barbarez.

O tome koliko je nacionalni tim u tom vremenu oscilirao govori i podatak da je već u prve tri utakmice ovoga ciklusa popularni Baka Slišković koristio 30 fudbalera, a upravo toliko je dobilo šansu u prethodnim kvalifikacijama kod Mušovića i Hadžibegića u svih deset susreta. Ovu činjenicu dodatno pogoršava i podatak da je kvalifikaciona grupa za EURO 2000 u odnosu na ovu imala jedan tim više, odnosno dvije utakmice više.

Ipak, dva dana nakon pobjede nad Luksemburgom, kojeg je sa klupe predvodio Danac Allan Simonsen, Sliškovićevi izabranici napravili su pravu senzaciju. BiH je u jednoj odličnoj predstavi na stadionu Parken u Kopenhagenu sa 2:0, golovima Sergeja Barbareza i Elvira Baljića, savladala Simonsenovu domovinu. Tim koji je užasno otvorio kvalifikacije vratio se u igru za plasman na Evropsko prvenstvo pobjedom nad Danskom, koji su nakon svega 29 minuta igre bili na koljenima.

U Krajovi Kenan Hasagić je dva puta loptu vadio iz svoje mreže, poraženi smo sa 2:0. Poraz od Rumuna zaliječili smo s minimalnom pobjedom na Bilinom polju protiv Norveške. Heroj ovoga trijumfa bio je Zlatan Bajramović koji je u 87. minuti, nakon što je Johnsen kratko odbio loptu poslije udarca Barbareza, istu pospremio u gol Norvežana.

Unaprijed uknjižene bodove najteže je izboriti na terenu, a upravo tako je bilo na gostovanju kod Luksemburga. Ipak, pogodak Sergeja Barbareza iz 35. minute donio je našoj selekciji tri prijeko potrebna boda. 

I nakon sedme utakmice kvalifikacija nastavili smo "trend" da izgubimo bez datog gola ili da pobijedimo bez primljenog. Poslije duela sa Luksemburgom imali smo četiri pobjede i tri poraza, a posljednje kolo odlučivalo je o direktnom putniku na Evropsko prvenstvo u Portugal.

Bolje se nije moglo poželjeti. Jedna utakmica, pred domaćom publikom, krcatim Koševom, meč lopta u kojoj je našoj selekciji igrala samo pobjeda.

Poslije gola Elvira Bolića u 39. minuti meča za izjednačenje na 1:1, nakon što je Martin Jorgensen Dance već u 13. minuti doveo u vodstvo, prava "eksplozija" pogodila je tribine koševskog stadiona. Cijela država je bila uz nacionalni tim, bilo je dovoljno vremena za preokret, ali se Danska uspješno odbranila u nastavku.

Prva utakmica u kojoj smo u ovim kvalifikacijama i dali i primili gol koštala nas je plasmana na Evropsko prvenstvo. Ustvari kada se stvari malo bolje sagledaju nije nas koštala ona, koštao nas je visok domaći poraz od Rumunije u 1. kolu kvalifikacija.

Ovaj kvalifikacioni ciklus smo okončali tek na četvrtoj poziciji sa 13 osvojenih bodova, a u leđa nam je gledao samo Luksemburg. Danska se plasirala direktno na EP. Norveška je u braža nastradala od Španije s ukupno 5:1, a Rumuni su baš kao i mi žalili za propuštenimprilika i prokockanim bodovima.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Kvalifikacije za EURO 2000, grupa 2:
BiH – Rumija 0:3
Norveška – BiH 2:0
BiH – Luksemburg 2:0 (Bolić 58., Barbarez 75.)
Danska – BiH 0:2 (Barbarez 23., Baljić 29.)
Rumunija – BiH 2:0
BiH – Norveška 1:0 (Bajramović 87.)
Luksemburg – BiH 0:1 (Barbarez 35.)
BiH – Danska 1:1 (Bolić 39.)

Tabela grupa 2:
1. Danska   8   4   3   1   15   9   +6   15
2. Norveška   8   4   2   2   9   5   +4   14
3. Rumunija   8   4   2    2   21   9   +12   14
4. BiH   8   4   1   3   7   8   −1   13
5. Luksemburg   8   0   0   8   0   21   −21   0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.