Hrvate je natjerao na suze, ali to je ništa šta je napravio svom pomoćniku: "Nakon svih godina..."
Foto: Cropix

Svi o njemu pričaju

Hrvate je natjerao na suze, ali to je ništa šta je napravio svom pomoćniku: "Nakon svih godina..."

Admin Čaušević

Komentar skoro svakog iz hrvatskog tabora nakon utakmice Hrvatska - Italija (1:1) odnosio se na istog čovjeka. Neki se pitaju zašto, neki kako? U očima mnogih je on krivac zašto su Luka Modrić i saigrači bili u suzama na terenu stadiona u Leipzigu.

"Ja to govorim pet godina, da smo mi mali za njih i da se borimo sami. Ali što god govorim, govorim u vjetar i ispadam smiješan. Ne može biti osam minuta nadoknade, zbog čega? Faul, prekidi?", riječi su Zlatka Dalića o čovjeku koji je na neki način dotukao Hrvate.

Da mu je bila namjera da totalno uništi Hrvatsku i eventualno pogura Italiju Danny Makkelie vjerovatno ne bi dosudio kazneni udarac za Italijane nakon pregledanja snimka.

Ipak, realnost je da je nizozemski arbitar bio nešto naklonjeniji Italijanima nakon što je Modrić zabio za vodstvo. Sitni faulovi, javne opomene i na kraju ogromni produžetak od osam minuta.

I kad se činilo da su Vatreni izdržali sve, 30-ak sekundi prije kraja na lijevoj strani se ukazao Mattia Zaccagni i "ubio pauka" gola do tada nesavladivog Dominika Livakovića. Za Hrvate očaj, za Italijane radost, a za čovjeka u žutom još jedna kontroverza.

Makkelie već godinama sudi elitne utakmice evropskog fudbala. Uživa maksimalno povjerenje UEFA-e bez obzira što ga prate razne kontroverzne situacije. Do sada ih je bilo nekoliko.

Oglasi

Nizozemac je sudio i posljednje Euro. Tada je u polufinalu igranom u julu 2021. godine dao vjetar u leđa Englezima. Tada je u polufinalu dosudio nepostojeći penal kojeg je u gol nekako pretvorio Harry Kane.

Danny Makkelie je preko noći postao omražen među Hrvatima 

Zaista je u tom trenutku bilo nevjerovatno da sudija takvog kvaliteta napravi toliko ozbiljan propust. Čak nije otišao ni gledati VAR zbog čega su mnogi ostali u čudu i sipale su kritike na njegov račun.

Ipak, najveću grešku je napravio nekoliko mjeseci ranije. Bilo je to u martu 2021. godine kada nije priznao gol Cristianu Ronaldu na meču Srbija - Portugal. Portugalac nikad nije bio bijesan kao te noći.

Makkelie koji je inače po zanimanju policijski inspektor je nakon te noći zabio nož u leđa velikom prijatelju i dugogodišnjem pomoćniku Mariju Diksu koji nije vidio da je lopta prešla liniju cijelim obimom.

Oglasi

Poslije svega se Makkelie odlučio izviniti Ronaldu i Portugalcima, a svoju produženu ruku na terenu je ostavio na cjedilu, odnosno izdao ga radi vlastitog uspjeha.

U Nizozemskoj Makkelie ima povlašten status da sam bira pomoćnike, pa je tako pred Evropsko prvenstvo 2021. godine odlučio odbaciti Diksa te umjesto njega angažovati Jana de Vriesa.

"Ovo je baš užasno razočaranje za mene, i to baš pred EP. Rekao mi je da želi drugog pomoćnika je povjerenje u našoj saradnji izgubljeno. Nadao sam se većoj podršci, razumijevanju i povjerenju nakon svih ovih godina."

"Godinama radim s Marijom i razumjet ćete da je ovo bila jako teška odluka. Jako smo blizu EP-a, na kojem dobrim suđenjem možemo izboriti nastup na SP-u iduće godine", govorio je tada Makkelie koji je očigledno gledao samo svoj interes.

Nastavio je 41-godišnjak da uživa povjerenje UEFA-e. Čak je i sudio na Mundijalu u Kataru, a utakmica Hrvatska - Italija mu je bila čak 44. u ovoj sezoni.

A šta se desilo na kraju sa Diksom? Otkako mu je Makkelie okrenuo leđa uglavnom sudi mečeve prvenstva Nizozemske te na elitna takmičenja posmatra uglavnom ispred televizije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi