Danci slave, ali i kritikuju: Azerbejdžan ne bi trebao da bude domaćin Eura

"Pomoćni sudija je njihova najveća zvijezda"

Danci slave, ali i kritikuju: Azerbejdžan ne bi trebao da bude domaćin Eura

Edmir Škorić

Danski nogometaši plasirali su se u polufinale Eura nakon što su jučer pobijedili Češku s 2:1.

Danci su loše otvorili turnir, imali i tu nesreću s Christianom Eriksenom već u prvoj utakmici s Finskom, ali smogli su snage da nastave i danas su u polufinalu.

U osmini finala izacili su Wales koji su deklasirali s 4:0, a sada su nadigrali Češku i na putu do Wembleyja i velikog finala stoji im još Engleska, koja je protekle večeri s 4:0 pobijedila Ukrajinu.

Taj meč igrao se u Rimu, dok je Danska protiv Češke igrala u Bakuu, ali danski novinari smatraju da je greška UEFA-e što je među domaćine prvenstva stavila i Azerbejdžan.

"Ova utakmica nije trebala da se igra u Bakuu. Prvo, ova zemlja je pod diktaturom, a drugo, predaleko je od ostalih zemalja domaćina. Nema dobrih argumenata za odigravanje utakmice Eura u Azerbejdžanu, ali postoji nekoliko čudnih razloga zbog kojih je to tako", piše portal tipsbladet.dk.

"I treće, Azerbejdžan jednostavno nije nogometna zemlja. Ima 10 miliona stanovnika, ali reprezentacija nikada nije bila ni blizu nečega. U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, koje su morali održati sami, Azerbejdžanci su osvojili bod i završili kao posljednji u grupi s Hrvatskom, Walesom, Slovačkom i Mađarskom. Najveće nogometno ime u zemlji ikad je Tofiq Bahramov; linijski sudija koji je priznao slavni gol Geffa Hursta u finalu Svjetskog prvenstva 1966".

Danci ipak smatraju da je UEFA željela širiti nogometnu kulturu u različite dijelove svijeta, ali da jednostavno neke zemlje nisu pogodne za organizovanje velikih utakmica, te da bi se u budućnosti trebalo temeljitije razmatriti u kojim državama će se igrati velika takmičenja.

Potražite više informacija na temu EURO 2020:

Danska nakon putovanja u Azerbejdžan sada mora putovati u Englesku. Obje polufinalne utakmice odigrat će se na londonskom Wembleyu.

Njihov meč polufinala na programu je u srijedu od 21 sat, a finale se igra 11. jula.

Top Komentari

Husrefbeg22
Ne vidim razlog zasto se nebi igrala utakmica u Azerbejdzanu jedino ako nije u pitanju islamofobija.
4 0
bk123
A meni se nesvidja ni stadion sa onom ogromnom atletskom stazom. Od gola pa do one tribine iza gola ima brat bratu 50 metara
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi