Darko Spalević loptu zamijenio privatnim biznisom: Ponosan sam na sve što sam napravio!
Spalević je igrao do 41. godine, promijenio je 14 klubova i pet država, te je bio najbolji strijelac BiH lige i prvenstva Srbije

Bivši najbolji strijelac Premijer lige BiH za SportSport.ba

Darko Spalević loptu zamijenio privatnim biznisom: Ponosan sam na sve što sam napravio! · Intervju

D. Kurbegović

U Premijer ligi BiH igrali su brojni igrači iz Srbije i Hrvatske, ali i ostalih zemalja regiona. Međutim, samo su rijetki ostavili dubok trag.

Jedan od takvih je i sada 43-godišnji Darko Spalević, koji je prije dvije godine rekao zbogom nogometu i posvetio se privatnom biznisu.

Spalević je u dva navrata bio najbolji strijelac Premijer lige, a kada smo kontaktirali da napravimo intervju, bio je i više nego susretljiv. Ovaj nogometaš iz Srbije za SportSport.ba govorio je o svojoj karijeri, igrama u Premijer ligi BiH, Srbiji, neugodnim defanzivcima s kojima je vodio veliku bitku, ali i planovima za naredni period kada je u pitanju privatni biznis i nogomet.

Gdje je i šta radi danas Darko Spalević?

"Upravo se nalazim na Kopaoniku s porodicom jer je vanredno stanje i moramo svi da se pridržavamo ovih mjera jer stvarno je teška situacija. Ovom prilikom apelovao bi da svi ostanu kod svojih kuća, kako bismo zajedno pobijedili ovaj neugodni virus".

Kasno ste prestali igrati u 41. godini, šta je to presudilo da okačite kopačke o klin?

"Zadnji klub mi je bio Radnički Kragujevac, koji se takmiči u Prvoj ligi Srbije. Imao sam još godinu dana ugovor s klubom, ali sam napustio nogomet jer sam se posvetio hotelijerstvu. Otvorio sam na najljepšoj planini hotel i sad se bavim time. Bilo je teško da okačim kopačke o klin, ali vidjeo sam da je vrijeme za to i tako prepustio mladima da nastave".

Promijenili ste 14 klubova u svojoj karijeri, igrali u pet država, gdje vam je bilo najljepše?

"Dosta klubova sam promijenio, moja karijera u seniorima trajala je 20 godina, ali dva kluba su mi najdraža i to nikada ne zaboravlja. U Slaviji i Radničkom sam proveo po pet sezona, tu mi je bilo najljepše i rado se sjećam tog perioda kako u jednom, tako i u drugom klubu".

Bili ste dva puta najbolji strijelac Premijer lige i jednom srbijanske najjače divizije. Ne mogu se mnogi pohvaliti da su u dvije države bili prvi strijelci prvenstava.

"Svakako da mi imponuje što sam bio najbolji strijelac u BiH i Srbiji, ali to ne bi moglo da bude da nisam imao podršku i saradnju svojih saigrača. Nije bilo lako biti prvi u BiH, ispred napadača Sarajeva, Želje, Zrinjskog, Širokog, ekipa koje su imale sjajne igrače i gdje je bilo lakše postizati golove. Isto tako u Srbiji, biti ispred igrača Crvene Zvezde, Partizana, Vojvodine nije lako, ali u Slaviji i Radničkom imali smo dobar tim, a ja sam se kao pojedinac izdvojio"

Igrali ste u BiH i Srbiji, možete li da usporedite te lige, gdje je razlika, koje je prvenstvo zanimljivije?

"Pratim svakako fudbal u BiH, ali i Srbiji, ujutru redovno čitam štampu i portale, ali znam otići i gledati neke utakmice uživo, posebno ovdje u Srbiji. Mislim da je velika razlike u tome što u Srbiji imate Crvenu Zvezdu i Partizan, koji su iznad ostalih ekipa u BiH i to su dokazali u Evropi. Ipak, mislim da je prvenstvo u BiH dosta zanimljivije, ima dosta dobrih ekipa, male su razlike u kvaliteti, dok s druge strane sada Crvena Zvezda je koplje iznad svih ekipa u Srbiji".

Koje defanzivce pamtite iz Premijer lige BiH i koji su bili nezgodni kada biste igrali protiv njih?

"Igrao sam protiv dosta dobrih igrača, bilo mi je uvijek teško, jer kada ste prvi strijelac lige onda vas posebno paze i čuvaju. U vrijeme dok sam ja igrao u BiH bilo je tu dosta dobrih defanzivaca, istakao bi Suljevića, Bogdanovića i Miloševića, ali bilo je još dobrih defanzivaca s kojima je bilo teško izaći na kraj".

Kakvi su planovi za budućnost, ima li gdje nogometa u tim planovima ili ostaješ vezan samo za privatni biznis?

"Pa trenutno sam na Kopaoniku i nisam imao toliko vremena da se bavim nogometom. ali planiram da se ove godine "vratim" fudbalu. Ovdje postoji jedan klub u Raškoj, gdje sam nekad igrao, trenutno su u četvrtoj ligi. Razgovarao sam s predsjednikom Opštine da ga preuzmem, te da ga pokušamo vratiti gdje mu je i mjesto. Ipak, ova situacija je sve stopirala, pa ćemo da vidimo kad se sve završi, imam plan da preuzmem taj klub, ali vidjet ćemo".

Imaš li kakvu neispunjenu želju, nakon duge i bogate karijere, jesu li ti se svi ciljevi ispunili, kada je u pitanju nogomet?

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Nije mi žao ničega, jer sam ostvario dječački san igrao sam za Crvenu Zvezdu, najbolji klub u Srbiji. Igrao sam i za mladu reprezentaciju Srbije, bio sam prvak Bugarske s Lokomotivom Plovdiv, dva puta najbolji strijelac lige u BiH, jednom u Srbiji. Mislim da sam zadovoljan svojom karijerom, vjerujem i znam da sam mogao više, ali ne kajem se ničega i ponosno mogu gledati na taj period iza sebe", kazao je za SportSport.ba Darko Spalević u dva navrata prvi topnik Premijer lige BiH, koji je u dresu Slavije odigrao 104 utakmice i postigao 57 golova.

Top Komentari

IzgubljeniSlon
Četalj
3 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi