De la Fuente očitao lekciju Daliću

Vatreni pali bez ispaljenog metka

De la Fuente očitao lekciju Daliću · Riječ, dvije...

Kenan Lizde, foto: T. Hebib

U prvoj utakmici grupe B, Španija je mnogo lakše od očekivanog savladala Hrvatsku sa 3:0. U dvoboju reprezentacija koje su sa velikim ambicijama došle na Euro 2024, sredinom prvog poluvremena je otišao u jednosmjernu ulicu .

Već nakon uvodnih 15-tak minuta utakmice vidjele su se neke stvari na koje nismo navikli od "Vatrenih".

Rijetke su reprezentacije posljednjih godina koje su se usudile izaći na presing Hrvatskoj, a i one koje su pokušale, vrlo brzo su odustajali od takvog pristupa.

Hrvati su imali rješenje u vidu odličnog izlaska iz i takvih situacija, te uz par bržih igrača poput Perišića redovno pravili probleme svakom protivniku.

Danas smo gledali jednu drugu utakmicu, gdje je De la Fuente vrlo hrabro ekipu postavio vrlo visoko.

Očito je dobro "snimio" protivnika, te pošto je vidio prvi sastav Hrvatske, shvatio da je ekipa napunjena velikim brojem znalaca, ali vrlo oskudne brzine i moći ponavljanja.

Oglasi

Ofanzivni krilni igrači Hrvatske su bili Majer i Kramarić, koji su odlični igrači ali prvenstveno na drugim pozicijama.

Kada sve sagledamo, većina problema za Hrvatsku je i nastajala preko bočnih pozicija, gdje Gvardiol i Stanišić nisu imali niti ofanzivnu niti defanzivnu podršku od Majera i Kramarića. Sve je to dobro osjećao De la Fuente, pa je Cucurelli i Carvajalu dodijelio dosta ofanzivne uloge, koje su njih dvojica u suradnji sa Yamalom i Williamsom itekako dobro koristili.

Na nivou na koji smo od njih navikli, nisu bili niti "senatori" i tvorci hrvatskih uspjeha Modrić, Kovačić i Brozović.

Jednostavno, ovo nije bila reprezentacija Hrvatske koju smo navikli gledati zadnjih godina. Bilo je to dosta sporije, bezidejno u većini utakmice, te iznad svega loše postavljeno i odabrano od strane selektora Dalića.

Mišljenja smo da je Dalić prije utakmice itekako bio svjestan nedostataka ovakve postave, ali očito je htio ispoštivati sve "zaslužnike" i samim tim je sebi napravio kontra uslugu.

Oglasi

Nakon teške lekcije je sigurno shvatio da je vrijeme za smjenu generacije, koja Hrvatskoj neće biti tako bolna jer imaju dovoljno širine da mogu nadomjestiti svaku poziciju.

Sigurno ćemo već protiv Albanije vidjeti neka nova imena i motiviranu ekipu, koja uprkos teškom porazu može daleko i na ovom prvenstvu.

Što se tiče Španaca, pokazali su odlike velike reprezentacija koja je spremna za rezultatski iskorak koji čekaju već određeni period.

Pozadi su vrlo čvrsti, vidi se onaj njihov "šmek", gdje su njihovi stoperi spretni s loptom, te u svakom trenutku spremni pomoći u organizaciji napada.

Ofanzivni dio ekipe je vrlo potentan, prepun igrača koji imaju spoj tehničko taktičkih sposobnosti udružen sa eksplozivnosti i energetskim potencijalom.

Odgovara im i to što je centralna figura napada iskusni Morata, koji pored relizatorskih sposobnosti veoma dobro služi i kao "mantinela" svojim suigračima.

Puno toga dobrog je danas pokazao i njihov selektor, čovjek koji možda i nije tako zvučno ime, ali očito je taktički vrlo potkovan i studiozan.

Pobjedom protiv jakog konkurenta Hrvatske, već su prošli grupu, te se u miru mogu spremati za nokaut fazu, gdje sa ovakvom igrom imaju puno šansi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi