Eksperiment Zlatka Dalića olakšao posao Španiji: Crvena furija za 15 minuta riješila Vatrene
Zlatko Dalić je potpisao kapitulaciju danas s tromim veznim redom i s Gvardiolom na lijevom beku.

Hrvatska poražena na otvaranju Evropskog prvenstva

Eksperiment Zlatka Dalića olakšao posao Španiji: Crvena furija za 15 minuta riješila Vatrene

Eldar Ganibegović, foto: T. Hebib

U okviru 1. kola grupne faze Evropskog prvenstva u grupi B sastale su se u Berlinu danas reprezentacije Španije i Hrvatske. Reprezentacija Španije slavila je rezultatom 3:0, a dojam je da je posao timu s Pirineja itekako olakšan time što je Zlatko Dalić stavio trom vezni red (Kovačić-Modrić-Kovačić), dok je Gvardiol bio na lijevom beku prepušten na milost i nemilost španskim krilima, naročito Yamalu koji je igrao po desnoj strani. 

Prvi kakav takav pokušaj vidjeli smo u sedmoj minuti. Poklanjaju Hrvati jednu loptu Špancima, Morata je šutirao lijevom nogom s nekih 20 metara, no Livaković sigurno brani.

Nakon što se Hrvatska oslobodila početnog pritiska Španije, u 24. minuti Budimirov šut glavom odlazi daleko od gola Španije.

Povela je Španija u 30. minuti. Fabian Ruiz je poslao sjajnu loptu u prostor za Alvara Moratu, a ovaj pogađa za prednost Crvene furije.

Nisu se Vatreni šokirali nego su odmah zaprijetili na drugoj strani. Mateo Kovačić je povukao loptu i šutirao, brani Unai Simon.

Samo dvije minute kasnije, 2:0 na semaforu. Fabian Ruiz je primio loptu, izbacio Modrića, Brozović ga nije smio dirati, lopta prolazi između nogu Šutalu i Livaković je bio nemoćan.

Oglasi

Rasplamsala se igra nakon toga. Unai Simon brani udarac Kramarića, Majer odbijanac šalje u vanjski dio mreže.

Le Normand šutira glavom nakon kornera u 36. minuti, preko gola. Neko je blokirao, ali to nisu sudije vidjele i nema novog kornera za Španiju.

Velika šansa za Hrvatsku u 41. minuti. Kramarić se sjajno u prvom kontaktu s loptom oslobodio čuvara, dodao desno do Majera koji ubacuje na drugu stativu.

Tamo je bio Gvardiol koji odmah šutira, tik pored gola, dok je na drugoj stativi neko zakasnio da ubaci loptu u mrežu.

Oglasi

Potom su uslijedila dva udarca Hrvatske s distance. Prvo je Kramarić bio neprecizan, a potom i Kovačić.

U nadoknadi prvog dijela Španija dolazi do trećeg gola. Kratko izveden korner Španije, Yamal je ubacio, zaspala je odbrana Hrvatske, a Carvajal pogađa.

Zanimljivo da na otvaranju drugog dijela nije bilo izmjena, a Livaković ostavlja Hrvatsku u životu u 52. minuti.

Kramarić je upropastio jedan dobar napad Hrvatske, sijevnula je kontra Španije, Pedri dodaje do Yamala koji gađa dalji ugao, ali Livaković maestralno brani.

Tri minute kasnije velika šansa odnosno velike šanse za Hrvatsku. Lijep napad Vatrenih, Gvardiol je dodao do Kovačića koji dodaje do Budimira, s pet metara potom ne uspijeva pogoditi Stanišić, pa ni Budimir glavom.

Oglasi

Nakon toga nije bilo prevelikih uzbuđenja do 78. minuti. Rodri je oborio rezervistu Petkovića i dosuđen je penal za Hrvatsku.

Bruno Petković je šutirao, Unai Simon brani penal, odbija se lopta do Perišića koji vraća u sredinu, a Petković pogađa.

Proslavilo je oko 50.000 Hrvata na stadionu ovaj pogodak, no onda je uslijedila tužna poruka iz VAR sobe. Perišić je ranije ušao u kazneni prostor i gol je poništen.

Večeras od 21:00 u istoj grupi se sastaju Italija i Albanija. Ovaj susret igra se u Dortmundu na Signal Iduna Parku.

Hrvatska će u drugom kolu 19. juna igrati protiv Albanije (15:00), dok će dan kasnije Španija igrati protiv Italije od 21:00 sati.

Oglasi

Ovome dodajmo da smo svjedočili danas u Berlinu velikom rekordu. Sa samo 16 godina i 338 dana, Yamal je postao najmlađi igrač u historiji koji je nastupio na Evropskom prvenstvu.

EURO 2024, grupa B, 1. kolo:

Španija - Hrvatska 3:0 (Morata 30', Ruiz 32', Carvajal 45+')

Španija (4-3-3): Simon; Fernandez, Le Normand, Cucurella, Carvajal; Ruiz, Rodri, Pedri; Yamal, Williams, Morata.

Hrvatska (4-3-3): Livaković; Stanišić, Pongračić, Gvardiol, Šutalo; Kovačić, Brozović, Modrić; Majer, Kramarić, Budimir.

Top Komentari

Ajax11
BiH ce za 2-3 godine biti jaca od HR repke ☝️
7 5
Hanibal
Docekali smo vrijeme da kroati nisko padaju. Sto su igrali igrali su. Definitivno je da je pad zapoceo i da vise nikad nece biti u visinama gdje su bili.
5 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi