Debitovao prije manje od mjesec dana za Rakow i već odbranio pet penala!

Kovačević radi čuda na golu poljskog tima

Debitovao prije manje od mjesec dana za Rakow i već odbranio pet penala!

E. Škorić

Nevjerovatne stvari radi Vladan Kovačević otkako je stigao u Poljsku.

Kovačević je ovog ljeta iz Sarajeva prešao u Rakow i ubrzo postao omiljen među navijačima i saigračima, a puno poštovanje dobio je i od strane novinara u Poljskoj.

Odbranio je čak pet penala za Rakow iako je debitovao prije manje od mjesec dana.

Prvo je donio ekipi Superkup nakon što je odbranio penal, a zatim je protiv Piasta također skinuo udarac s 11 metara. Prtoiv Suduve u pretkolu Konferencijske lige odbranio je dva penala u raspucavanju za treće pretkolo.

U revanšu trećeg pretkola Konferencijske lige Kovačević je došao do petog odbranjenog penala.

Naime, njegov tim je u produžecima protiv Rubina u Kazanju vodio s 1:0, te je dosuđen penal za domaćina. I taj je udarac bh. golman odbranio i Rakowu osigurao duele s Gentom u play-offu Konferencijske lige.

Oglasi

Kovačević: Kako sam postao golman? Mislim da je to bila sudbina

U Rakowu su brzo shvatili da je dovođenje Kovačevića bio pogodak i mladi talentovani bh. golman jednostavno brani na vhrunskom nivou, a specijaliteti su mu odbrane penala.

U jednom intervjuu u Poljskoj odgovarao je na razna pitanja, a dotakao se i svog bivšeg kluba Sarajeva.

Najprije je govorio o samoj odluci da dođe u Rakow. "Kao i svaki igrač, puno sam razmišljao o tome, imao sam više ponuda i na kraju nije bilo lako donijeti odluku. Kontinuirani napredak je moj cilj i nadam se da sam donio najbolju moguću odluku", rekao je Kovačević.

Zbog čega je odabrao Rakow?

Oglasi

"Ovo je ambiciozan klub koji je osvajao trofeje i što je meni još važnije, imam priliku da redovno branim, a to je jedini način da se dokaže. Uslovi ovdje su odlični i dajem sve od sebe da pomognem Rakowu u svim takmičenjima. Uostalom, radim sa priznatim trenerskim golmanom i to mi isto puno znači".

Prije godinu dana postojala je informacija da ga želi Anderlecht.

"Zapravo, bio sam vrlo blizu prelaska u jedan od portugalskih klubova, ali na kraju je došlo do nekih zastoja i na kraju ništa nije bilo. Čuo sam za imena poput Anderlechta, ali i drugih poznatih klubova, a ipak me sudbina dovela u Poljsku. Ovo je lopta. Nikad ne znaš gdje ćeš biti sutra".

Do sada si igrao za BiH U-21, ali već ste bili dio seniorskog tima. Kako vidiš šansu za nastupe u seniorskoj reprezentaciji?

"Bio sam prvi golman u sastavu U21. Pozvan sam u prvi tim, ali još nisam debitovao. Ipak, vjerujem da će se takva prilika ukazati sljedećih mjeseci. Dajem sve od sebe da se to dogodi, ali naravno da je odluka na selektoru. Nadam se da ću prije ili kasnije postati dio reprezentacije".

Oglasi

Koja je tajna odbrane penala?

"Zajedno s trenerom često analiziramo i pojedinačne elemente i penale, ali sve se to događa vrlo instinktivno i prirodno. Upravo ga imam. Osjećam to. U prošlosti sam u Bosni dosta branio jedanaesterce i nadam se da će tako biti i u Poljskoj".

Pokušava li utjecati na igrača koji puca penal?

"Haha. Da, imam svoje načine da im odvratim pažnju, ali neka to ostane tajna".

Još si mlad golman. Šta bi poboljšao u bliskoj budućnosti?

Oglasi

"Zajedno s trenerom radimo na postavljanju novih ciljeva. Nedavno smo se, među ostalima, usredotočili pri napadu na loptu. Svaki dan također pokušavam poboljšati igru nogom. Ovo je vrlo važan dio igre golmana danas".

S 20 godina branio je na golu Sarajeva i imao priliku da igra protiv Celtica pred 60.000 navijača.

"FK Sarajevo je klub koji svake godine igra u evropskim kupovima, ali u moje vrijeme nismo imali sreće u žrijebovima. U posljednje dvije sezone igrali smo protiv Celtica. Nismo mogli dalje, ali igranje na Celtic Parku pred tako brojnom publikom bilo je jedinstveno iskustvo. Prije utakmice sam se psihički jako dobro pripremio. Imam svoje rituale i mogu se nositi s pritiskom. U osnovi - jako mi se sviđa".

Gdje bi volio da brani u budućnosti?

"Vrijeme će dati odgovor. Prvo, želim dokazati svoju kvalitetu ovdje u Rakówu. Malo ljudi shvaća koliko je važno pristupiti na ovaj način. Nema prečaca".

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Kako je postao golman?

"To se dogodilo vrlo spontano, tokom jednog od turnira u mom rodnom gradu. U početku sam želio biti napadač, ali jednog dana smo ostali bez golmana. Stao sam na gol i od tog trenutka nisam ni razmišljao o tome da igram na drugoj poziciji. Odmah mi se svidjelo. Mislim da je to bila sudbina"

Top Komentari

SemirunosiNemir
Jbt pitari stancaju golmane, a mi od Sehe jos golmana izbacili nismo... eno i ovaj mali sto brani im nije los, kod nas erici, benderi...na hajr i na dobro...
9 0
Rastafarian
Zaradi im frajer onih 300 000 € u mjesec dana.
8 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi