Dedić: Ne želim BiH u baražu, volim je kao i Sloveniju

Bivši slovenački reprezentativac za SportSport.ba

Dedić: Ne želim BiH u baražu, volim je kao i Sloveniju

Fudbalska reprezentacija BiH po treći put u svojoj historiji naći će se u baražu za plasman na predstojeće Evropsko prvenstvo u Francuskoj.

Sinoćnja gostujuća pobjeda nad selekcijom Kipra (3:2) osigurala je našoj reprezentaciji treće mjesto i status nosioca, a mogući protivnici u dokvalifikacijama su Danska, Republika Irska, Norveška i Slovenija koju priželjkuje veći dio bosanskohercegovačke javnosti. 

Bivši slovenački reprezentativac Zlatko Dedić je u razgovoru za SportSport.ba analizirao reprezentaciju BiH, njene šanse u baražu, te dao odgovor na pitanje za koga bi navijao u slučaju da se sastave reprezentacije zemlje za koju je nastupao i u kojoj je rođen. 

"Za Sloveniju plasman u baraž predstavlja veliki uspjeh, iako je imala šanse da ide i direktno u Francusku. Kada se samo sjetim utakmice sa Švicarskom, vodstva od 2:0 i na kraju nesretnog poraza, onda mogu reći da u nekim trenucima nije bilo dovoljno sportske sreće. Bez obzira na sve, ovo je uspjeh za Sloveniju i vjerujem da će u baražu dobiti povoljnog protivnika, iako nema takvih. Svi su teški i svi jednako žele izboriti plasman", kazao nam je iskusni Zlatko Dedić. 

Dedić priznaje da više ne prati reprezentacije kao ranije. 

"Kada sam prestao igrati za reprezentaciju odmah mi se i smanjio interes za takvim stvarima, sve manje pratim pojedine reprezentacije. Kada je u pitanju BiH, ne bih volio da se sastanemo u baražu. Zašto? Volio bih da obje selekcije idu na Evropsko prvenstvo, a uostalom Sloveniji ne bi bilo nimalo lako, jer na suprotnoj strani bi bili igrači kao što su Džeko i Pjanić. Također, napredovao je dosta i Đurić, imao sam priliku igrati protiv njega kada sam nastupao u Italiji. BiH je jako opasna reprezentacija, dobro se formirala u posljednje vrijeme i sigurno da može ostvariti svoje ciljeve", smatra Dedić. 

Otvoreno kaže da BiH ne želi u baražu, a nema ni želja po tom pitanju. 

"Teško je reći koga želim u baražu, jer su to sve kvalitetne reprezentacije koje igraju različit fudbal i svaku treba maksimalno poštovati. Ipak, treba vjerovati i u svoj kvalitet." 

Tijekom karijere Dedić je zabilježio 48 nastupa za reprezentaciju Slovenije, a posljednju utakmicu za nacionalni tim je odigrao 2013. godine protiv Kanade. 

"Ja nisam digao ruke od reprezentacije i radim naporno da ponovo izborim poziv. Vjerujem da svojim kvalitetom i iskustvom mogu pomoći reprezentaciji, tako da dobrim igrama u Frankfurtu želim izboriti povratak", kaže Dedić i potom dodaje: 

"Jako sam zadovoljan zbog prelaska u Frankfurt. Prešao sam u dobro organizovan klub, koji dobro stoji na tabeli i najbitnije je da igram redovno. Nadam se da će tako ostati u budućnosti, da ću zabijati golove i tako izboriti poziv. O tome će odlučiti selektor." 

Porijeklom je iz Bihaća, nastupao je Sloveniju i zaista mu je bilo teško odgovoriti na naše postavljeno pitanje: Za koga bi navijao u slučaju da se sastanu Slovenija i BiH? 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

"Haha, nadam se da neće doći do toga. Ja jednako volim i navijam za obje reprezentacije i želim ih vidjeti na Evropskom prvenstvu u Francuskoj", istakao je raspoloženi Dedić na kraju razgovora za SportSport.ba. 

Za one koji ne znaju, Dedić je svoju karijeru počeo u Kopru i još je nastupao za Parmu, Empoli, Cremonese, Frosinone, Piacenzu, Bochum i Dynamo iz Dresdena. Za reprezentaciju je ukupno postigao osam golova, a jednim protiv Rusije je odveo Sloveniju na Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.