Delač: Odbio bih poziv selektora, visok porez...

Bivši golman Sarajeva se našalio

Delač: Odbio bih poziv selektora, visok porez...

Nekadašnji golman FK Sarajevo Matej Delač od ove sezone brani za Horsens, s kojim bilježi sasvim solidne rezultate na startu danske Superlige.

Delač je još prije osam godina potpisao za Chelsea za koji nije odigrao niti jednu zvaničnu utakmicu, a u međuvremenu je bio na toliko posudbi da ih je teško i nabrojati. Međutim, sada se konačno skrasio i sa Horsensom je potpisao do 2020. godine.

Ovaj 26-godišnji golman je nesavladan na posljednje tri utakmice, što povezuje sa dolaskom porodice u grad u kojem živi.

"Nisam primio gol posljednja tri kola, a mislim da to nije slučajno. Taman otkako su mi se ovdje pridružili supruga i sinčić, postalo je bolje i lakše", započeo je Delač intervju za danske medije.

Glavna tema razgovora bio je skandal koji potresa danski fudbal. Igrači su se okrenuli protiv Saveza zbog sporova oko marketinških ugovora i drugih komercijalnih razloga, pa je tako selektor ovog tima bio primoran okupljati fudbalere iz nižih liga za prijateljsku utakmicu protiv Slovačke koja je odigrana sinoć (3:0).

"Ovdje veliki igrači, tačnije najbolji reprezentativci imaju unosne ugovore s bankama, kladionicama i slično. A Savez, sa druge strane, ima svoje sponzore, pa je tako došlo do situacije da kapiten Simon Kjear reklamira jednu kladionicu, a Savez reklamira drugu i pri tome zahtjeva da kapiten učestvuje u tim reklamama dok je u reprezentaciji. Naravno, tome se protivi 'njegova' kladionica koja ga plaća tokom cijele godine. I tu je sad veliki problem", objašnjava Delač.

"Eto, vidjeli ste, ni poluamateri nisu željeli doći i preko noći postati reprezentativci Danske na štetu svojih mnogo poznatijih kolega. Baš su me iznenadili kolegijalnošću".

Pošto Matej Delač nije branio ni za Hrvatsku ni za BiH, dobio je interesantno pitanje na koje je dao komičan odgovor.

"Da branim za Dansku? Haha, baš sam se šalio sa jednim saigračem Norvežaninom da i mi čekamo poziv danskog selektora u ovoj sadašnjoj situaciji. Mi smo jedini stranci u klubu i rekli smo da bismo odbili poziv. Prvo zbog kolegijalnosti prema stalnim reprezentativcima, a drugo - postali bismo Danci. A Danci plaćaju puno veći porez od stranaca".

Top Komentari

plavi kanarinac
Golman rinaka
6 37

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi