Delegati Skupštine na velikom ispitu: Da ili ne reorganizaciji Druge lige FBiH?

Sutra zakazana Skupština, bit će veoma uzbudljivo

Delegati Skupštine na velikom ispitu: Da ili ne reorganizaciji Druge lige FBiH?

S. Mlaćo

Odlukom Izvršnog odbora NS Federacije BiH za sutra je zakazana redovna sjednica Skupštine NS Federacije BiH.

Sjednica Skupštine NS Federacije BiH održat će se u petak 29.03.2019. u Sarajevu u hotelu Holiday sa početkom u 14:00 sati.

Između ostalog na sjednici će biti predstavljen Izvještaj o radu Saveza u protekloj godini, a svakako najzanimljiva tačka će biti tema oko reorganizacije Druge lige FBiH.

Trenutno u našoj zemlji imaju četiri Druge lige (Sjever, Centar, Zapad i Jug). Plan je da od nove sezone postoje dvije Druge lige, a delegati Skupštine sutra će donijeti konačnu odluku, odnosno prihvatiti ili odbaciti prijedlog.

"To je tema koja je zatalasana na prethodnoj Skupštini. Činjenica je da imamo 72 kluba u drugoj ligi, a 50 posto klubova je ispod minimumuma ispunjavanja propozicija. Zbog fudbala gledamo im kroz prste, ali nije to rješenje. Samom reorganizacijom bismo dobili na kvalitetu, dobili bi bolji fudbal i razvoj omladinskog nogometa, te još jaču Prvu ligu. Treća stvar je da klubovi nemaju finansija, te mislim da bi javnost, te delegati trebali osjetiti taj momenat i mislim da se došlo pravo vrijeme za to. Na taj način bi unaprijedili razvoj fudbala, jer ako ostanemo na ovom statusu ostaju nam problemi. Npr., u Drugoj ligi Zapad određeni broj klubova jedva da živi. Jedva ispune minimum propozicija o broju igrača, a da ne kažem koliko nam kaska razvoj omladinskog nogometa. Moramo napraviti i pravilnik šta sve jedan klub treba da ispunjava da nastupa u Drugoj ligi. Sa dobrom analizom siguran sam da ih 50 posto ne bih moglo ispuniti to. Želim vjerovati da ćemo reorganizacijom Druge lige započeti i jedan proces reorganizacije Prve lige FBiH", kazao je u razgovoru za SportSport.ba predsjednik NS FBiH Irfan Durić početkom decembra prošle godine.

Potražite više informacija na temu Druga liga Federacije BiH - Zapad:

Svakako da bi sama reorganizacija mnogo doprinijela razvoju nogometa u našoj zemlji, ali sada su na ispitu delegati koji će odigrati ključnu ulogu.

Nezvanično, postoje i određene opstrukcije prema prijedlogu reorganizacije,  a sve će biti jasnije sutra.

Promo

Top Komentari

mirza24
Odlicna ideja dvije prve federalne i dvije druge federalne
3 0
Gari Garinča
Skupštinari prvo trebaju uzeti metlu i pomesti ljude koji trenutno vode NS F BiH. To bi bio najveći pomak u razvoju nogometa. Ovakve priče o reorganizaciji su samo obična šminka. Ne treba nam nikakva reorganizacija trebaju nam pošteni, sposobni i profesionalni ljudi u savezu.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi