Zaboravljeni klub u borbi za povratak: Kultne tribine pišu priču o samoći

Dvije decenije su prošle od slavne ere

Zaboravljeni klub u borbi za povratak: Kultne tribine pišu priču o samoći

Haris Zilić

Nažalost sve duža je lista klubova koji proživljavaju teške trenutke posljednjih godina. Neki su dovedeni do ruba opstanka, a neki tabore u nižem rangu i teško se vidi neko bolje vrijeme. Klub koji je obilježio jedan period evropskog fudbala, klub iz srca Galicije danas je u društvu trećeligaša.

Kultni Deportivo La Coruna igra svoju treću sezonu u nizu u španskoj trećoj ligi, popularnoj Terceri. Prošle godine nisu kroz play off uspjeli da se vrate u Segundu.

U La Coruni je nekako fudbalski sat stao, kultni Riazor sve više odiše samoćom, a oni koji su ostali u Deportivu žele da klub pokušaju vratiti na vodeću kartu španskog fudbala, međutim veoma težak zadatak je ispred njih.

Bio je jedan pozitivan period od 2014. do 2018. godine kada je popularni Depo igrao ponovo u La Ligi, ali nakon 2018. godine stigao je novi pad i klub je danas "zarobljen" u trećeligaškom društvu.

Finansije su također daleko od idelanih pa u rosteru današnjeg Deportiva ima sam jedan internacionalac to je Francuz Pablo Martinez, dok su ostalo sve domaći španski igrači većinom iz Galicije.

Novaca za pojačanja nema, klub se okrenuo novom sistemu rada i pitanje je kada će to sve doći na naplatu? Deportivo je kultni španski klub i bivši polufinalista Lige prvaka, tako da što duže čekanje ne ide u prilog ponosu Galicije.

Oglasi

U svojim vitrinama Deportivo ima šest trofeja, od čega je jedna titula prvaka Španija, dva trofeja u Kupu Kralja i tri trofeja u Super Kupu Španije.

Mnogi poznati igrači nosili su dres ovog kluba kao što su Diego Tristan, Juan Carlos Valeron, Emil Kostadinov, Bebeto, Djalminha, Roy Makaay, Joan Capdevila, Albert Luque, Mustapha Hadji, Pauleta, Rivaldo, Ryan Babel... Jedno vrijeme dres Deportiva nosio je i bivši bh. reprezentativac Haris Medunjanin.

Prošle su dvije decenije od slavne ere Deportiva. Klub je danas trećeligaš sa ne baš jasnom i preciznom vizijom i planom koji obećava bolje sutra.

Tribine Riazora sve su praznije, fudbal u Galiciji spava, a na derbi Celte i Deportiva čini se načekat ćemo se još sezona i sezona.

Tim iz La Corune je ove sezone kao cilj postavio povratak u Segundu, možda se i nekako skoče u rang više, ali sve je to tanko za ponos Galicije koji je navikao ne samo svoje navijače, nego i fudbalsku Evropu na zanimljive utakmice, puni Riazor. Sve navedeno je ostalo u nekom drugom vremenu.

Možda Deportivo dočeka nove slavne trenutke, nekad u budućnosti, vrijedi se nadati, ipak je Deportivo ostavio jak pečat na fudbalskim terenima širom Evrope d abi tek tako bio zaboravljen i prepušten sam sebi u novom modernom fudbalskom vremenu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi