Gledaju u nebo i traže loptu: Fudbalski mag i čarolija koja je "začarala" Galaktikose

Bio je to nevjerovatan potez

Gledaju u nebo i traže loptu: Fudbalski mag i čarolija koja je "začarala" Galaktikose

Admin Čaušević

Godine su učinile svoje i danas bi rijetko ko prepoznao istinskog fudbalskog čarobanjaka. 

Svaki klub ima svoje najbolje godine koje obično budu proglašne zlatnim. Bio je februar 2000. godine. Skromni klub traži priliku da pobjegne na 10 bodova prednosti i zakorača ka prvoj tituli prvaka.

Nekoliko godina ranije su bez titule tako što su promašili penal u sudijskoj nadoknadi i ovaj put nisu željelli ponoviti istu grešku.

Pet uzastopnih poraza u gostima poljuljalo je samopouzdanje, protivnik nije mogao biti poželjniji. Slavni Real Madrid predvođen nizom svjetskih zvijezda.

Krcati stadion i uraganski napadi domaćih. Igrala se 6. minuti kada je viđen jedan od najboljih driblinga u svijetu fudbala.

Iskusniji ljubitelji fudbal će se odmah sjetiti o kome se radi. U pitanju je, naravno, čuvena generacija Deportiva La Corune.

Oglasi

Ten terrific tricks that were truly jaw-dropping | MARCA in English

Klub iz Galicije je na presjeku dva stoljeća bio na vrhuncu svoje slave. U svojim redovima je imao niz fantastičnih igrača. Jedan je ostao posebno upamćen - Djalma Feitosa Dias poznatiji kao Djalminha.

Vratimo se utakmici protiv Reala. Lopta je u nogama Djalmnihe. Stao je i gleda. Planira šta uraditi. Prema njemu su krenula četvorica protivnika.

Onda je došao trenutak. Izveo je ''lambertu'', brazilski naziv za čuveni dribling kada loptu dignete u zrak iza leđa. Protivnici su gledali samo u nebo i pitali se gdje je lopta.

Oglasi

Prvi pokušaj napada je odbranjen, ali ne i ono što je uslijedilo jer je ubrzo nakon toga Roy Makaay zabio glavom.

Real koji je nekoliko mjeseci kasnije osvojio Ligu prvaka, je ponižen sa 5:2. Depor je na kraju postao prvak Španije, a za Djalminhu je to bio vrhunac karijere.

Zbog strašne konkurencije u reprezentaciji Brazila nije igrao zapaženu rolu. Trebao je dobiti poziv za SP 2002 kojeg su Brazilci osvojili, ali je prekrižen u posljednji čas zbog nediscipline i na njegovo mjesto je uskočio Kaka.

Danas ovaj 51-godišnjak izgleda značajno drugačije. Uživa u fudbalskoj penziji te uglavnom igra mali fudbal, a vrlo često nastupa za veteransku selekciju Brazila.

"Djalminha je uvijek bio poseban. Ne bori se puno, ali kada ima loptu u svojim nogama i dalje je fantastičan igrač. Odličan je kada ima igrače koji mogu trčati za njega i koji ga mogu zaštititi. Jednom kada dobije loptu, on uvijek čini razliku", riječi su poznatohg Juninha Pernambucano.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Tako je zaista i bilo na terenu. Loptu je mogao sakriti od bilo koga, međutim taktički i nije bio previše disciplinovan i odgovoran igrač.

U posljednje dvije decenije fudbal se značajno promijenio, na neki način i evoluirao pa je zaista pitanje koliko bi Djalma mogao u današnje doba. Ali jedno je sigurno, uvijek je bio i ostao istinski fudbalski virtuoz.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

denimen9
Magija dovoljna za pijačarskog nogometa.
1 2
Krivaja Zavidovići
Đalminja je veliki majstor fudbala bio. I cijela ta generacija Deportiva la Korunje koja je bila šampion Španije 1999/2000. godine: Roj Makaj, Fran, Mauro Silva, Flavio Konseisao, Viktor, Donato, Nuredin Najbet, Žak Songo, Manuel Pablo, Iker Romero, Bašir, Jokanović...
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi