"Der Klassiker" za prvaka: Po čemu se pamte mečevi Dortmunda i Bayerna?
Do sada su međusobno odigrali 119. utakmica. Bavarci su slavili 56 puta, crno-žuti 30 puta, a 33 puta završeno je bez pobjednika (Foto: EPA)

Po 120. put u historiji međusobno će igrati njemački velikani

"Der Klassiker" za prvaka: Po čemu se pamte mečevi Dortmunda i Bayerna?

S. Bošković

Borussija Dortmund i Bayern Minhen bore se za titulu prvaka Njemačke.

Sedam kola prije kraja razlika između ova dva tima iznosi dva boda, s tim da tim iz Minhena ima nešto bolju gol razliku od tima iz Dortmunda, za pet golova. Borussija je postigla 66 golova i primila 30, dok je Bayern postigao tri golova više i primio dva gola manje.

U 28. kolu Bundeslige ova dva tima će odigrati međusobni susret, a prva njihova ligaška ovosezonska utakmica završila je pobjedom Borussije na domaćem terenu rezultatom 3:2.

Der Klassiker, kao što je već rečeno igra se sutra, po 120. put u historiji. Ova dva tima kombinirano su osvojila 21 titulu prvaka Njemačke u posljednje 24 sezone, a susreli su se i u finalu Lige prvaka 2013. godine, gdje je tim iz Minhena bio uspješniji.

Sve do 1990ih godina mečevi ova dva tima bila su čisto ligaški, bez neke velike historijske priče. Ipak, u posljednjoj dekadi prošlog stoljeća tim s Westfalena počeo je svoj veliki fudbalski uzlet, koji je kulminirao osvajanjem titula u sezonama 94/95 i 95/96.

Rivalstvo je dobilo novu dimenziju kada je 1996. godine kapiten Bayerna Lothar Matthäus rekao da je veznjak Dortmunda Andreas Moller "plačljivac", nakon što je ovaj obrisao izmišljene suze s lica. Ovaj incident završio je tako što je Moller pljesnuo Matthäusa.

Godine 1997. godine Borussija Dortmund će na Olympiastadionu, Bayernovom tadašnjem domu, osvojiti naslov prvaka Evrope.

U sezoni 1998/1999 tenzije između igrača ova dva tima ponovno su bile visoke. Oliver Khan će u susretu ova dva tima probati da udari Chapuisata, u kung - fu stilu, dok će se kasnije pokazati da je ujeo Heika Herrlicha za uho.

Bayern i Dortmund će 2001. godine postaviti rekord za najviše kartona na jednoj utakmici Bundeslige u historiji. Sudija je na tom meču pokazao deset žutih i tri crvena kartona.

No, 2004. godine Borussia Dortmund upala je u financijske dugove, te je bila na korak do bankrota. U pomoć je stigao tim iz Minhena i s posudbom od dva miliona eura spasio svoje rivale.

Nakon toga, popularnost ovog derbija je opala, prvenstveno zbog toga što je Dortmund bio preslab da se usprotivi Bayern. No, 2010. godine na Westfalen su stigli mnogi mladi igrači predvođeni Jurgenom Kloppom, te će 2011. i 2012. godine Dortmund osvojiti dvije titule prvaka Bundeslige, a 2012. godine će pridodati titulu kupu i tako se prvi put u historiji okrunuti duplom krunom.

Nakon finala Lige prvaka 2013. godine Borussija Dortmund opet će pasti ispod Bayerna koji će par godina biti nedodirljiv, no ove sezone pod vodstvom Luciana Favrea crno-žuti igraju sjajno i trenutno su prvi u utrci za titulu, no Bayern se nikad ne smije otpisati.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Kao što je već rečeno, Bayern i Borussija sutra igraju međusobno. No, nakon toga Dortmund igra protiv Mainza, Freiburga, Schalkea, Werdera, Fortune, te u zadnjem kolu u gostima protiv Borussije Mönchengladbach.

S druge strane, Niko Kovač i društvo će snage odmjeriti s Fortunom, Werderom, Nürnbergom, Hannoverom, RB Leipzigom, a u zadnjem kolu, na domaćem terenu će igrati protiv Eintrachta.

Zaprati Borussia Dortmund, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Borussia Dortmund Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

monitor
Idemo po pobjedu! #echteliebe
0 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi