Derbi na Grbavci, Sarajevo u Kaknju traži izlaz iz krize

Utakmice 4. kola Premijer lige BiH

Derbi na Grbavci, Sarajevo u Kaknju traži izlaz iz krize

E. Čaušević

Premijer liga Bosne i Hercegovine nastavlja se ovog vikenda utakmicama četvrtog kola, a danas i sutra na programu je šest utakmica.

Jedan od derbija ovog kola igra se večeras na Grbavici gdje će Željezničar ugostiti ekipu Borca koja se nakon sezone u nižem rangu ponovo vratila u društvo najjačih. Željo baš i nema dobar start u novoj sezoni i izabranici Admira Adžema sigurno žele dobrom predstavom i s nova tri boda da ponovo vrate povjerenje svojih navijača.

"Bitno je da ja znam šta mi radimo. Došao sam dan pred prvenstvo i poznavajući raspored koji imamo pokušao dobiti prva tri kola što više informacija o svakom igraču. Svaki trener u ekipi želi što više polivalentnih igrača, ovdje nema laganih utakmica i utakmica protiv Viteza je bila teška jer je protivnik došao sa namjerno da se odbrani bez velikih aspiracija prema našem golu. Filozofija Željezničara je stvaranje igre, prije ili kasnije mi smo to morali uraditi. To nije lagan posao, ali ako želimo korak za Evropom to moramo početi", rekao je Adžem.

Borac je u prve dvije utakmice pokazao da ove sezone želi u Ligu šest, a banjalučki klub je u prošlosti znao da iznenadi na Grbavici. Trener Borca, Željko Vranješ, pred današnji meč izjavio je da se njegova ekipa neće doći braniti, te da će igrati otvoreno i pokušati se nadigravati sa Željom.

Još jedan od derbija u ovom kolu igra se sutra u Doboju kod Kaknja gdje će lider na tabeli Premijer lige BiH ekipa Mladosti dočekati "posrnulo" Sarajevo. Izabranici Edisa Mulalića su jedina ekipa koja je ostvarila pobjede u prva tri kola i sigurno je da svoj niz žele nastaviti i protiv bordo tima. Sarajevo se nalazi u krizi nakon poraza na Koševu od GOŠK-a, no u bordo klubu se nadaju da je meč protiv Mladosti odskočna daska za povratak samopouzdanja.

Ekipa Senada Repuha će pored svih problema pokušati da dođe do nova tri boda koja bi u ovom trenutku bila zlata vrijedna sa Sarajevo. Ipak, Mulalić se pokazao kao trener koji zna kako igrati protiv favorizovanih ekipa i sigurno je da će Mladost ići na pobjedu i nastavak sjajnog niza. Jasno je da nas u Doboju kod Kaknja očekuje veliki derbi koji bi mogao riješiti mnogo dilema.

Aktuelni prvak BiH, ekipa Zrinjskog, nakon poraza u prošlom kolu protiv Radnika u Bijeljini danas želi da se iskupi svojim navijačima pobjedom protiv Krupe. Slišković je nakon meča u Bijeljini bio vidno razočaran, te je poručio svojim igračima da više nikada ne smiju pružiti tako sramotnu predstavu. Prilika za iskupljenje je već danas protiv Krupe.

"Nakon dvije pobjede pomislili smo da smo nepobjedivi, odnosno da je dovoljno da samo izađemo na teren i da ćemo dobiti utakmicu. Ne smijemo misliti da ćemo se prošetati prvenstvom. Bez obzira s kim igraš moraš dati svoj maksimum ili barem najmanje onoliko koliko protivnik da, i tek onda kvaliteta, koja je sigurno na našoj strani, može doći do izražaja", izjavio je Slišković.

S druge strane, trener Krupe Slobodan Starčević pred današnju utakmicu poručio je da će njegova ekipa danas pokušati rasterećeno ući u meč, te da će dati svoj maksimum da sa ovog teškog gostovanja izbori dobar rezultat.

“Utakmica protiv Zrinjskog u Mostaru dolazi nam nakon perioda od tri utakmice, gdje mi možemo maksimalno da budemo zadovoljni igrom ali ne i rezultatom, jer smo trebali možda i morali u nekim utakmicama biti malo skocentrisaniji, efikasniji, da na kraju sa boljom bodovnom zalihom idemo na megdan trenutnom prvaku BiH kvalitetnoj ekipi Zrinjskog i da pokušamo rasterećeni da se još jednom predstavimo BH javnosti kao jedna mlada kvalitetna ofanzivna i agresivna ekipa", rekao je trener Krupe.

Današnji program otvaraju Vitez i Sloboda koje su uz Čelik i Krupu jedine ekipe koje u dosadašnjem dijelu nove sezone nisu ostvarile pobjede. Obje ekipe imaju po jedan bod i danas su pod imperetivom pobjede kako bi konačno pobjedom unijele dobru atmosferu u svoje redove.

"Vitez je odlična ekipa, zaista čvrsta kao i mi. Međutim, mi idemo u Vitez jer moramo pobijediti. Kolega Bonić ima zaista sjajnu ekipu i neće nimalo biti lagano. Ponovo smo u nezavidnoj poziciji, jer nedostajaće nam Husić, Krpić, Osmanagić je pod upitnikom, Zukić ima povredu koljena, dok Hairlahović također ima nezgodnu povredu. Uz sav respekt ekipi Viteza, mi moramo krenuti ofanzivno i početi donositi bodove", izjavio je Vlado Jagodić pred utakmicu u Vitezu.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Čelik će nakon tri poraza pokušati pred domaćim navijačima sutra da savlada Radnik iako će to biti izuzetno teško. Zenički klub se nalazi u nevjerovatno teškoj situaciji i navijači Čelika se pribojavaju da se prošle sezone samo odgodilo ono neizbježno, a to je ispadanje u niži rang. 

Zanimljiv meč igraju u Gabeli GOŠK i Široki Brijeg. Domaći tim će nakon velike pobjede na Koševu pokušati nastaviti niz, no jasno je da je Široki veliki favorit u ovom meču. Utakmica u Gabeli igra se sutra od 17:30 sati.

Zaprati FK Sloboda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sloboda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi