Derbi na Grbavici, Borac na ispitu zrelosti

Sarajevo dočekuje GOŠK, Velež protiv Olimpica

Derbi na Grbavici, Borac na ispitu zrelosti

Adnan Beganović

Derbi 5. kola BH Telecom Premijer lige biće odigran na Grbavici gdje će večeras od 19:00 sati domaći Željezničar ugostiti Slaviju.

Duel sarajevskih rivala biće odigran danas sa početkom u 19:00 sati, a iako nakon četiri odigrana kola obje momčadi na svom kontu imaju po deset bodova, Željezničar ima ulogu favorita.

Menadžer Plavih, Amar Osim, uoči današnjeg duela imao je velikih problema jer gotovo pola momčadi nije treniralo zbog stomačnih tegoba.

"Svi su u konkurenciji i nadam se da se ovo trovanje neće odraziti na formu. I Kerla se nakon propuštene utakmice vraća u konkurenciju za momčad, no još uvijek ne znam hoće li igrati od prve minute", istakao je menadžer Želje Amar Osim uoči duela sa Slavijom.
 
"Slavija je rasterećena i takve ekipe su najopasnije. Mislim da je to njihova najveća snaga, a pored toga imaju i određeni kvalitet, kako kolektivni, tako i pojedinačni. Igraju bez kompleksa na gostujućim terenima i uz nas su statistički najbolja momčad u dosadašnja četiri kola, jer su osvojili 10 bodova kao i mi i imali su tri gostovanja", dodao je Osim.

S druge strane trener Slavije, nekadašnji igrač Željezničara Vlado Čapljić, tzakođer respektuje rezultate svog protivnika, no najavljuje otvorenu igru.

"Nemamo problema sa povredama, niti sa kartonima, tako da ćemo biti u najboljem sastavu. Imam još nekih manjih dilema, ali uglavnom se sastav zna. Dolazimo bez opterećenja, a takvi smo najopasniji. Nemamo šta kriti, želimo nastaviti pozitivan niz, a bod bi za nas bio veliki uspjeh. No, ukoliko želimo osvojiti bod moramo igrati na tri. Ukoliko bi se zatvorili sigurno bismo primili nekoliko pogodaka i zato ćemo igrati napadački od prvog sudijskog zvižduka", istakao je trener Slavije.

Na Koševu će u nedjelju snage odmjeriti domaće Sarajevo i GOŠK, koji je u prošloj sezoni iznenadio izabranike Dragana Jovića, no ovaj put, bar prema najavama iz bordo tabora, iznenađenja neće biti.

"Atmosfera je stvarno dobra. Moramo nastaviti sa istim pristupom, kojeg smo pokazali u prva četiri kola. Nadam se da ćemo ostvariti dobru igru, a s tim će doći i rezultat. Vjerujem u nas i siguran sam da ćemo slaviti novu pobjedu pred našim navijačima", rekao je defanzivni fudbaler Sarajeva Amer Dupovac.

U Vrapčićima će Velež na krilima gostujuće pobjede nad Gradinom ugostiti Olimpic. Po svemu sudeći u vreloj Hercegovini nas očekuje zanimljiv susret, a trener Rođenih, Asmir Džafić, pozvao je na oprez.

"Kao što smo mi nakon poraza od Rudara usmjerili sve snage da u Gradačcu osvojimo bodove, logična je pretpostavka da će Olimpic identično pokušati i sutra. Analizirali smo igru protivnika, sa kojim smo i već igrali na Bjelašnici u pripremnom meču", istakao je strateg Rođenih.

U Banja Luci će ove sezone neuvjerljivi Borac u duelu sa Radnikom pokušati doći do nove pobjede, dok će Leotar na Policama dočekati Gradinu, na čijoj klupi će debitovati Denis Sadiković.

U Gradačcu će domaća Zvijezda ugostiti Zrinjski. Domaći nakon četiri kola nemaju niti  jedan bod, tako da u ovaj susret ulaze pod imeprativom pobjede, a s obzirom da Plemići pružaju dobre igre, do iste će jako teško doći.

Zanimljivo bi moglo biti i u Travniku gdje istoimena  domaća momčad dočekuje Čelik, koji pod palicom Vlade Jagodića pruža jako dobre igre i uopšte ne bi bilo iznenađenje kada bi se crno-crveni u Zenicu vratili sa punim plijenom. U oba tabora su optimistični, odnosno najavljuju pobjede.

"Velike utakmice su za velike igrače, moja mlada ekipa jedva čeka takve utakmice. Nadam se da će to biti otvorena utakmica s obje strane, lijepa za naviječe jer zbog njih se igra fudbal. Bodovi će ostat na Piroti! Dat ćemo sve od sebe da obradujemo naše navijače. Imamo i znanja i želje za to", izajvio je trener Travnika, Nermin Bašić, dok je strateg Zeničana, Vlado Jagodić uoči susreta istakao:

Idemo u Travnik da napravimo dobar rezultat  jer niko nam ne može zabraniti želju za pobjedama. Bez obzira na situaciju u kojo je Travnik, mi imamo svoj cilj. Sigurno ćemo imati mnogo navijača i dobru podršku. Imali smo nemjerljivu podršku u Sarajevu i Trebinju, a u Travniku će sigurno biti brojčano još veća. Želimo da osvojimo tri boda i učvrstimo se na poziciju koja Čeliku pripada."

U Širokom Brijegu će domaća momčad snage odmjeriti sa Rudarom. Domaći u sezonu nisu ušli onako kako su očekivali i samo pobjedom se donekle mogu iskupiti svojim vjernim navijačima, ali sigurno je da Rudar na Pecaru ne dolazi sa bijelom zastavom, tako da nas očekuje zanimljiv susret.

Zaprati NK Široki Brijeg, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Široki Brijeg Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.