Derbi na Otoci, Velež i Jedinstvo na teškim gostovanjima

Danas mečevi petog kola Prve lige FBiH

Derbi na Otoci, Velež i Jedinstvo na teškim gostovanjima

E. Škorić

I dok premijerligaši miruju zbog reprezentativne pauze, prvoligaši su u pogonu, a svi mečevi petog kola u Prvoj ligi Federacije BiH igrat će se danas od 16:30 sati.

U Prvoj ligi FBiH svake godine se vodi zanimljiva trka za prvo mjesto i plasman u Premijer ligu, a tako će po svemu sudeći biti i ove sezone. Velež je prvi kandidat, ali Olimpik ne želi ponovo biti drugi, ambicije ima još nekoliko timova u ligi...

Velež je ostavio nekako najljepši dojam poslije četiri kola. Mostarci su dali 10 golova, najviše u ligi, a uz tri pobjede imaju i jedan remi i to u derbiju protiv Olimpika.

Sada im slijedi težak ispit u Tešnju, pošto je TOŠK na učinku 2-0-2 i kod kuće igra uglavnom bolje nego na strani. Veležu neće biti nimalo lako, ali ako želi da se vrati u elitu, morat će da beskompromisno igra sve mečeve i da i na ovakvim gostovanjima dolazi do pobjeda.

U derbiju kola na Otoci se sastaju Olimpic i Zvijezda. Za domaće je ovo "must win" utakmica, pošto je na dva boda zaostatka u odnosu na Velež i današnjeg rivala iz Gradačca. Olimpiku je svakako podsticaj bod osvojen u Mostaru, ali i ove, kao i prošle sezone, Zvijezda slovi za tim koji uvijek može da iznenadi i od kojeg nikad ne znate šta vas čeka.

Uostalom, Zvijezda ima 10 bodova kao i Velež i na vrhu je tabele bez poraza, pa kao da ni sama nema velike ambicije pred današnje gostovanje?

Ugodno iznenađenje u dosadašnjem dijelu sezone je Orašje koje ima devet bodova i tri pobjede. I Labudovi sa Save bi mogli da budu potencijalna 'nagazna mina' za mnoge i favorit iz sjene, a današnji duel protiv visočke Bosne mogao bi nam otkriti u kojem pravcu idu ambicije ovog tima u ovoj sezoni.

Jedinstvo je također dobro otvorilo sezonu i u Bihaću se poslije dugo vremena stvorila pozitivna atmosfera i lijepa priča, a Bišćane u petom kolu čeka teško gostovanje u Živinicama kod Slavena. Slaven je tim koji pred svojim navijačima ima dodatni motiv i teško ispušta bodove, ali ovdje bismo kao i u slučaju Veleža mogli reći - ko želi Premijer ligu, mora da osvaja bodove i tamo gdje je to teško napraviti.

U Kaknju Rudar je domaćin Čapljini, koja ima samo tri boda i želi da pobjegne iz opasne zone, ali Rudari su ovdje favoriti i nema sumnje da žele trećom pobjedom dodatno se ugurati u gornji dio tabele.

Jedini tim trenutno bez bodova je Goražde, a priliku za prve imat će danas protiv Metalleghea. Upiše li i peti poraz, onda Goraždane možemo proglasiti glavnim kandidatom za niži rang.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

U Vitezu će snage odmjeriti istoimeni domaćin i Bratstvo iz Gračanice, dok Igman dočekuje Novi Travnik. Novotravničani imaju samo dva boda, Igman pet, pa je i jednima i drugima u cilju da osvoje još koji bod. Vitez i Bratstvo imaju po tri boda, a ko će popraviti bodovni saldo nakon današnjeg meča, ostaje da vidimo.

Zaprati NK Jedinstvo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Jedinstvo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi