Dinamo protiv Betisa: Ekipa koja pobjeđuje se ne mijenja, ali Hoxha je višak
FOTO - EPA

Modri imaju minimalnu prednost

Dinamo protiv Betisa: Ekipa koja pobjeđuje se ne mijenja, ali Hoxha je višak

K. Lizde

U prvom susretu šesnaestine finala Konferencijske lige GNK Dinamo je u Sevilli s minimalnih 1:0 savladao Betis. S obzirom na poprilično blijeda izdanja Modrih u domaćem prvenstvu, pobjeda nad favoriziranim Betisom je u hrvatskim medijima odjeknula kao bomba. Sutra je revanš, a veliko je pitanje kakvu će igru postaviti trener Dinama, Sergej Jakirović. Da li će čuvati prednost ili će pak pokušati ofanzivnijim pristupom možda i iznenaditi Betis, saznat ćemo sutra.

Nakon velikog iznenađenja koje su u Sevilli prije sedam dana pripremili nogometaši Dinama, navijači i cjelokupna javnost u Hrvatskoj željno iščekuju uzvrat pred (po najavama) punim Maksimirom.

Iako je rezultat iz prve utakmice bio i više nego pozitivan, ukupni dojam nije pratio taj rezultatski plus, tako da u iščekivanju uzvrata postoji velika bojazan i strepnja kako Betis nije bio maksimalan u tom prvom srazu. Naravno, protivnik igra onoliko koliko im se dozvoli, a svjedočili smo kako je Dinamo veliku većinu možebitnih opasnosti po svoj gol uspio neutralizirati.

Sve ono što je nedostajalo Jakirovićevom Dinamu kroz jesenji dio prvenstva i Euro takmičenja, vidjeli smo kroz defanzivni pristup i ta motiviranost i kompaktnost u obrani, dovela je do konkretizacije kroz izboreni kazneni udarac.

Najveći problem Dinama u skorijoj prošlosti je bila defanzivna tranzicija, koja je do utakmice sa Betisom bila na razini ekipa iz donjeg doma HNL-a. Kada je taj segment loš, posljedično tome protivnik dolazi do mnoštva otvorenih lopti, te pored opasnosti po svoj gol ekipa još doživljava i loš psihološki trenutak kada je u strahu da izvrši potpuni pritisak jer razmišlja o mogućim posljedicama u slučaju neuspjeha.

Oglasi

Jakirović je u ovoj utakmici, protiv kvalitetnijeg protivnika, uspio da konsolidira taj segment i ograniči kvalitetna rješenja Betisa u zadnjoj trećini terena, što je na kraju krajeva dalo i veliki rezultat.

A, da bi Dinamo uspio proći Španjolce, potrebno je da ekipa bude na tragu kompaktnosti i kvalitetne tranzicije iz prve utakmice, samim tim bi protivnika doveli do situacija gdje bi definitivno morali uzeti više rizika, te bi takav rasplet situacije otvorio pregršt mogućnosti za ofanzivnu tranziciju.

Poznata je uzrečica kako ekipu koja pobjeđuje ne treba mijenjati, ali dojma smo da bi Jakirović ipak morao potražiti trenutno kvalitetniji izbor na krilnoj poziciji, te umjesto, u prethodnim utakmicama, prilično indisponiranog Hoxhu zamijeniti sa nekim od krilnih igrača koji pokazuju više u ovom trenutku.

Da li je GNK Dinamo složen od igrača kojima odgovara defanzivniji pristup utakmicama?

Dinamo je u Sevilli pokazao dosta toga kvalitetnog, što dosad nije pokazivao u mandatu trenutnog trenera i tu se zapravo treba Jakiroviću upaliti alarm. Dva su moguća uzroka toga. Prvi onaj veći, da ekipa ima problem sa motivacijom u "manjim" utakmicama i da je samim tim riječ o skupu nekarakternih igrača, a drugi da je trenutna ekipa Dinama složena od igrača kojima odgovara defanzivni pristup utakmici.

Ova druga stvar definitivno nije toliko loša za nastavak Konferencijske lige, jer bi Dinamo na taj način možda uspio proći još koje kolo, ali je veliki problem za HNL, gdje pritisak rezultata traži od ekipe kudikamo ofanzivniji pristup.

Oglasi

Nije tajna da nakon svake imalo lošije partije Dinama, uvelike se priča o smjeni Jakirovića, a Uprava očito još uvijek ima povjerenja u njega. Sergej Jakirović je u svim prethodnim klubovima u kojim je radio uglavnom pravio nadrealne stvari i uvjerio javnost kako je riječ o potencijalno velikom treneru.

I njemu kao prilično mladom treneru je ova situacija nova, no jerujemo da je detektirao probleme, te da već angažirano radi na njihovom otklanjanju. Možda upravo uzvratna utakmica protiv Betisa bude prekretnica Dinamove sezone i točak pokretač za dalje dobre rezultate.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

I na kraju, da li je Jakirović trener za Dinamo. Naravno da jeste, ima sve što je potrebno da bude trofejni trener kluba, ali trenutno situacija je daleko od idealne, te ga čeka mukotrpan posao u "šminkanju" ekipe po svom ukusu i svojim nogometnim pravilima.

Kao garant ljepše budućnosti Dinama su imena poput Baturine, Živkovića, Perkovića, Sučića i ostalih mladih Dinamovih nada, koji u ovoj sezoni zajedno sa trenerom koji voli mlade igrače, trebaju da pokažu da mogu postati igrači reprezentativne klase u svakom pogledu.

Zaprati GNK Dinamo Zagreb, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
GNK Dinamo Zagreb Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti