Dinamo prebacio pritisak na Rijeku
Foto: Vjeran Zganec Rogulja - PIXSELL

Modri "prošli" Varaždin

Dinamo prebacio pritisak na Rijeku

Kenan Lizde

U sklopu 32. kola SuperSport HNL, Dinamo je na gostovanju pobijedio Varaždin, te tako riješio prvu od pet meč lopti i prebacio imperativ pobjede na Rijeku, koja svoju utakmicu igra danas protiv Lokomotive u Zagrebu. U najavi ovog kola, naveli smo da je svaka sljedeća utakmica za oba konkurenta doslovno kvalifikaciona, mada zasad niti jedna nije odlučujuća ili presudna. 

Utakmica u Varaždinu je bila zanimljiva, vrlo intenzivna sa izrazitom obostranom tranzicijom kod obe ekipe.

Varaždin se predstavio u lijepom svjetlu, pokazali su da klubovi iz sredine tablice SuperSport HNL posjeduju određene kvalitete i vrijednosti.

Njihov trener Šafarić primjenjuje sve one fudbalske postulate kojima se služio i kao igrač, ofanzivno poimanje i nadigravanje. Niti u jednom trenutku nismo osjetili da se njegova ekipa postavila previše defanzivno, a ako je i bilo takvih situacija, bilo je to plod jakog presinga Dinama, te su se domaći trudili da što prije svoje linije pomjere prema naprijed.

Što se tiče igre Dinama, u posljednjih 5-6 kola "tradicionalno" gledamo jedan drugačiji novi Dinamo, ekipu koja igra izrazito ofanzivan fudbal sa puno šansi, ali isto tako vidimo dosta situacija, gdje protivnici prave pristojan broj dobrih prilika pred golom Nevistića. Dinamo niže pobjede, istina sve su one minimalne, ali zasad to izgleda učinkovito, a nadasve i dosta gledljivo.

Jakirović je nekako u hodu promijenio sistem, sa uhodanih 4-2-3-1, ekipu je "namjestio" na ultra ofanzivnih 3-5-2, gdje bočni igrači nisu klasični bekovi, već napadački orijentisani krilni igrači.

Oglasi

Vjerovatno će i protiv Rijeke ekipu izvesti u istoj taktičkoj postavci, jer da je mislio nešto mijenjati u samom sistemu, već bi protiv Varaždina osjetili neke taktičke eksperimente. Ako bude tražio neko iznenađenje, možemo ga očekivati kroz izmjene igrača, a ne kroz promjenu postavke.

Vidjeli smo juče i neke probleme u defanzivnom smislu kod Dinama, ponajviše u situacijama nakon izgubljene lopte, kada se otvori prostor između stopera i bočnih igrača. Pogotovo Špikić nije uspijevao napraviti okomitu defanzivnu tranziciju, a nijedan od veznjaka ne stigne pravovremeno zatvoriti, te su tada Varaždinci preko Dabre i Drožđeka pravili velike probleme zadnjoj liniji Dinama.

Dojma smo da će Jakirović protiv Rijeke posebnu pažnju obratiti na taj segment, kako pravovremeno i kvalitetno osigurati taj međuprostor po izgubljenoj lopti.

Isto tako ga može radovati dobra forma I razigranost u ofanzivnom dijelu, pogotovo konstantnost mladog Sučića, koji se nakon perioda malo lošijih izdanja, ponovo vratio starim navikama koje itekako koriste njegovoj ekipi. Danas je pored dobro odrađene defanzive, bio vrlo opasan i konkretan prema naprijed, a u par situacija je mogao biti strijelac.

Jakiroviću je itekako potreban pravi Sučić, uz konstantnog osigurača Mišića, njih dvojica u ovako ofanzivnoj postavci Dinama čine najbitnije karike i daju mir i sigurnost ostatku ekipe.

Oglasi

Ako je taj dvojac u stanju da održi ravnotežu na sredini, onda je Dinamo u velikoj prednosti, jer njegov ofanzivni dio je kvalitetniji od konkurencije.

Kako su igrali igrači Dinama :

Nevistić - 6.5: Spasio je Dinamo u par situacija pravovremenim reakcijama.

Bernauer - 6.5: Imao dosta problema sa Drožđekom, nekako je uspijevao izaći na kraj. Više su te situacije bile plod otvorenog garda ekipe, gdje je njegova strana bila izloženija.

Theophile-Catherine - 7.0: Odgovara mu pozicija centralnog obrambenog igrača, spasio sa gol linije čist pogodak.

Oglasi

Ristovski - 6.5: Dobro se snalazi, mada bi mu idealnija pozicija bila ona desnog stopera.

Špikić - 6.5: Opasan prema naprijed, zna ući u sredinu, ali još nije usvojio defanzivne potrebe koje pozicija traži.

Vidović - 7.5: Postigao gol vrijedan 3 boda, odlično se energetski potrošio u igri, tehnički kapaciteti nikad nisu bili upitni.

Mišić - 6.5: Teško taktičko breme je palo na leđa ovog vrijednog igrača. Trudi se da ispuni sve zahtjeve, ali ova izrazito ofanzivna taktika iz njega iziskuje zadnje atome.

Sučić- 7.5: Na tragu forme od prije dva mjeseca. Prema naprijed izrazito okomit, izrasta u odličnog box-to-box igrača.

Oglasi

Baturina - 6.5: Duga sezona polako ostavlja trag I na njemu. I danas je imao vrhunskih poteza, ali oni su dosta rjeđi nego prije.

Kulenović - 6.5: Dosta se trudio, sigurno ispunio taktičke zamisli trenera. Ovaj put nije nagrađen golom.

Petković - 7.0: Klasa se vidi u svakom prijemu ili odigranoj lopti.

Još su igrali :
Kaneko - 7.0: Unio dosta svježine po svojoj strani, a uz to bio u stanju kvalitetno zatvoriti defanzivno.

Hoxha - 6.5: Probao za kratak period uraditi što više stvari, trudio se biti konkretan.

Brodić - 6.0: Iako je igrao isto vremena kao i Hoxha, puno manje smo ga primijetili.

Ademi - nije dovoljno igrao za ocjenu

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

Rog - nije dovoljno igrao za ocjenu.

Trener Jakirović - 7.0: Imao je hrabrosti u trenucima kada se lomi prvenstvo totalno promijeniti sistem igre, još sve to pojačati ofanzivno. Pobjede su došle nakon toga, mada svaka od njih je prilično tijesna. Kada sa ekipom usavrši defanzivne automatizme, gledati ćemo dosta moćniji i u europskim okvirima još konkurentniji Dinamo.

Zaprati GNK Dinamo Zagreb, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
GNK Dinamo Zagreb Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Sanska_Prangija
Pretjerivate s bejenim dinamom. Koga zanimaju ocjene ??
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi