Rijeka ili Dinamo - drugi dio
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Dinamo je u prednosti

Rijeka ili Dinamo - drugi dio

Kenan Lizde

Sutra u 19 sati na Maksimiru se igra prva finalna utakmica hrvatskog SuperSport kupa između Dinama i Rijeke. Sastaju se dvije ekipe koje su tokom cijele sezone bile konkurentne i za naslov prvaka, te ekipe koje su ubjedljivo najviše pokazale u protekloj sezoni. 

Prvenstvo je već riješeno, Dinamo je u samoj završnici "pobjegao" Rijeci, te u jednoj za njih teškoj i turbulentnoj sezoni osvojio najvrijedniji trofej u hrvatskom nogometu. Borba za drugi trofej počinje sutra, a momčadi nekako u različitim raspoloženjima ulaze u ovaj dvomeč.

Više od polovice prvenstva je trajala "mrtva" utrka tri ekipe, Hajduk je u tim trenucima bio itekako konkurentan, čak je bio proglašavan za favorita broj 1, ali nakon poraza od Rijeke na Poljudu uslijedio je nezaustavljiv i neobjašnjiv pad.

Rijeka je rezultatski dugo držala priključak, ovisili su samo o svojim rezultatima, ali kako se približavao kraj prvenstva, prvo su počeli padati u kvaliteti izvedbi, da bi u odsudnim momentima počeo i rezultatski pad.

Dinamo je u jednoj za njih teškoj i turbulentnoj sezoni doslovno pokazivao više različitih lica, ali definitivno je istina da su u određenim utakmicama imali i rezultatske sreće.

Oglasi

Kako je sezona odmicala, te kako je Jakirović "hvatao konce", ekipa je djelovala sve bolje i odlučnije da i ovako tešku sezonu rezultatski zaokruže sa trofejima. Jedan su već osvojili, a od sutra kreću i po drugi.

U uvodu smo naveli da ekipe u različitim raspoloženjima ulaze u finalni dvomeč, te je očito da će pored one osnovne kvalitete veliku ulogu igrati i taj psihološki segment, koji je u ovakvom trenutku definitivno na strani Dinama.

Dojma smo da je i fizički aspekt na njihovoj strani, nekako zadnjih dana djeluje da se Rijeka pomalo "ispuhala", te da faktor motivacije koji ih je držao cijelo prvenstvo gubi na snazi.

Ipak je riječ o dosta mladoj ekipi, koja se dosad nije nalazila u ovakvim situacijama, te im nedostaje dio iskustva kako bi uspjeli trenutnu situaciju okrenuti u svoju korist.

Što se tiče taktičkog dijela, mišljenja smo da neće biti prevelikih promjena u sistemu igre, te da će treneri nastaviti kao i u zadnje vrijeme, Rijeka 4-2-3-1, a Dinamo 3-5-2. Oba ta sistema su trenutno idealna za sastave i šarolikost kadra kojim raspolažu Sopić i Jakirović.

Oglasi

Moguće je da Sopić napravi par rokada unutar ekipe, pa možda Ivanović opet zaigra na krilu, a u vrhu napada šansu dobiju ili Obregon ili Marić. Takva postavka bi sigurno izgledala dosta ofanzivnije, te bi pokazala ambiciju Rijeke.

Jakirović i njegova ekipa je zadnji put protiv Rijeke imala problem sa uspostavom kontrole na sredini terena. Dojam je bio da je Mišić ostavljen bez podrške na širokom prostoru, pa su Hodža i Fruk imali dosta prostora i otvorenih lopti.

U toj utakmici slabija podrška u oba pravca je dolazila od Baturine, koji u posljednje vrijeme nije na svom nivou, te ne opravdava svoj rejting.

Mišljenja smo da bi Jakirović mogao ponuditi neko novo rješenje u ofanzivnom dijelu svoje ekipe, ponajviše vođen dešavanjima iz nedavne utakmice protiv Rijeke u prvenstvu.

Zaprati GNK Dinamo Zagreb, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
GNK Dinamo Zagreb Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi