Dinamovi snovi razbijeni u Lisabonu: Benfica ide u četvrtfinale Lige Evrope!

Orlovi u produžecima eliminisali Modre

Dinamovi snovi razbijeni u Lisabonu: Benfica ide u četvrtfinale Lige Evrope!

Nakon pobjede od 1:0 na Maksimiru u prvom meču 1/8 finala Lige Evrope protiv Benfice Dinamo je s pravom sanjao plasman u četvrtfinale. Večeras je na stadionu Luz u Lisabonu odigran revanš, a Benfica je ipak bila bolja i zasluženo prošla dalje.

Domaći su nakon regularnih 90 minuta imali 1:0, da bi nakon produžetaka slavili rezultatom 3:0 i prošli u četvrtfinale. Tako se Dinamo u osmini finala oprostio od Lige Evrope.

Benfica je nešto bolje ušla u utakmicu, međutim nisu domaći imali ritam kakav se očekivao od ekipa koja ima zaostatak.

Na stadionu Luz je viđena dosta nezanimljiva predstava u prvom poluvremenu, a prva bolja prilika viđena je tek u 23. minuti kada je golu Dinama zaprijetio Živković.

Posljednjih 15 minuta prvog dijela donijelo je i nešto agresivniju igru Benfice koja je zaprijetila preko Pizzija i Silve, ali promjene rezultata nije bilo.

Dobro se držao Dinamo i uspijeva usporiti ritam u prvom poluvremenu, pa se na odmor otišlo rezultatom 0:0.

Trener Benfice Lage je shvatio da je vrah odnio šalu, pa je na poluvremenu u igru uveo napadača Jonasa, da bi u 62. minuti ušao i mladi Joao Felix.

Dinamo je prvu šansu imao u 52. minuti kada je Petkovićev šut zaustavio golman Benfice, dok se na konkretan potez domaćih čekalo do 71. minute.

Pizzi je asistirao, a Jonas sjajno šutirao sa vrha kaznenog prostora i pogodio za 0:1.

Tako je Benfica anulirala zaostatak iz prvog meča, a tek nakon postignutog gola krenula je ofanziva domaćih koja se očekivala od početka susreta.

Počele su se redati prilike pred golom Dinama, ali je odbrana Modrih bila na visini zadatka, a nekoliko pute se istakao i golman Livaković.

Uspio se Dinamo odbraniti do kraja regularnog toka susreta, a mogao je i do gola u sudijskoj nadoknati nakon kornera kojeg je izveo Olmo, ali je odbrana Benfice uspjela otkloniti opasnost.

Regularni tok susreta je završen rezultatom 1:0 u korist Benfice, a kako je Dinamo u Zagrebu slavio istim rezultatom prešlo se na produžetke.

Na otvaranju prvog produžetak je zaprijetio Dinamo, ali je onda Benfica bila blizu gola nakon pokušaja Jonasa.

U četvrtoj minuti susreta Benfica stiže do drugog gola. Ferro je odapeo pravu bombu sa distance, Livaković nije imao nikakve šanse, pa je Benfica povela sa 2:0 i došla do rezultata koji ju je vodio u četvrtfinale.

Dinamo je u 14. minuti prvog produžetka ostao sa igračem manje jer je Stojanović u kratkom periodu dobio dva žuta kartona zbog prigovora.

Da snovi Dinama o četvrtfinalu Lige Evrope neće postati java bilo je jasno u 105. minuti utakmice kada je Grimaldo uhvatio Livakovića na pogrešnoj nozi i postigao fantastičan gol za 3:0.

Atiemwen je u drugom produžetku imao sjajnu priliku da smanji prednost Benfice, ali je promašio okvir gola. Na kraju je Benfica sačuvala prednost i proslavila plasman u četvrtfinale Lige Evrope.

Treba dodati da je mladi bh. reprezentativac Amer Gojak u prvom produžetku imao veliku priliku da postigne gol za 2:1 i Dinamo ponovo dovede blizu četvrtfinala, ali je upisao veliki promašaj. Ubrzo nakon toga ga je zamijenio Atiemwen.

Revanš meč 1/8 finala Lige Evrope

Benfica - Dinamo 3:0(1:0) (Jonas 71', Ferro 94', Grimaldo 105')

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Benfica: Vlachodimos, Ferro, Dias, Ribeiro, Almeida, Pizzi, Fejsa, Gabriel, Živković, Silva, Jota. Igrali su još: Grimaldo, Jonas, Joao Felix, Fernandes.

Dinamo: Livaković, Theophile-Catherine, Dilaver, Stojanović, Rrahmani, Moro, Gojak, Olmo, Kadzior, Oršić, Petković. Igrali su još: Šitum, Gavranović, Atiemwen, Perić.

Zaprati GNK Dinamo Zagreb, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
GNK Dinamo Zagreb Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

D4SH
Kako su odigrali... Jadno...
11 0
Benjamingst
Spori su bili, cuvali rezultat, primili 3 komada. Gojak promasi prezan gol. Za Gojaka da je talenat... neznam. Da su mozda napadali bili agresivnij mozda bi bilo drugacije. Slavia izbaci 2 x jacek protivnika of Benfike, ljudi se sa Sevilleom nadigravali... I dali njima 6 komada u 2 utakmice.
8 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi