)
Disciplinovana igra i gol u finišu kao nagrada za trud

Sreća hrabre prati

Disciplinovana igra i gol u finišu kao nagrada za trud

Željezničar je sinoć u Budimpešti stigao do vrijedne pobjede nad Ferencvarošom, kojom je pozitivno iznenadio svoje navijače ali cjelokupnu bh. javnost.

Plavi sa Grbavice su odigrali hrabro, požrtvovano i taktički zrelo, što u brojnim prethodnim evropskim izletima nije bio slučaj. Milomir Odović je uspio nadmudriti daleko poznatijeg Thomasa Dolla i prirediti Ferencvarošu prvi domaći poraz nakon skoro godinu dana. Početkom augusta prošle godine, slavni mađarski klub je pred svojim navijačima poražen od Chelseaja sa 2:1, da bi nakon toga u 27 utakmica pobijedio čak 23 puta.

Fudbaleri Željezničara su na terenu izgledali stabilno i pružili su veoma disciplinovanu partiju. Nisu bili impresionirani igračima poput Zoltana Gere i Tamasa Hajnala, koji zajedno u svojim nogama imaju preko 500 utakmica u Premiershipu i Bundesligi. Vidjelo se to na samom startu utakmice, kada je Željo uspostavio terensku ravnotežu i nekoliko puta sa distance zaprijetio domaćem golmanu.

Daleko od toga da je partija Plavih bila perfektna, pogotovo u prvom dijelu kada je zadnja linija napravila nekoliko velikih grešaka. Krajem prvog poluvremena sve je mirisalo na loptu u mreži Antolovića, ali napadači mađarske ekipe nisu imali svoju noć.

Međutim, kada bi u tim kriznim trenucima pogriješio jedan Željin fudbaler, veoma brzo bi se tu pojavio neki njegov saigrač koji bi ispravio grešku. Ruku na srce, Plavi su u finišu prvog dijela imali i mnogo sreće, a ukoliko žele igrati u narednoj rundi pogreške će u revanšu morati svesti na minimum. 

Željin cilj u Budimpešti nije bio odbraniti se i vratiti kući sa 'nulom', iako bi to prije utakmice potpisala velika većina navijača ovog kluba. Odović je imao neke druge planove, što je potvrdio i svojim reakcijama sa klupe, kada je početkom drugog poluvremena umjesto Amira Hadžiahmetovića uveo daleko ofanzivnijeg Dženisa Beganovića. Pred kraj utakmice je u igru ušao i Secouba Diatta, koji je također ofanzivac, a rizik se treneru Plavih isplatio.

Strpljivo je Željo čekao svoju priliku i najzad je dočekao u 90. minuti. Riad Bajić je u šesnaestercu odlično iskontrolisao loptu koju je proslijedio do Diatte. Senegalac je i sretno i spretno uposlio Beganovića, koji i preciznim udarcem donosi Želji veliku pobjedu. Rekli bismo da je kasni pogodak stigao kao nagrada za disciplinovanu i zrelu partiju, kakvu Plavi u Evropi nisu pružili još od dvomeča protiv Sheriffa. 

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Najsvijetlija tačka trijumfa u Budimpešti bio je odlični Jovan Blagojević, koji se nametnuo na sredini terena, pa ne treba čuditi što ga je u svoj notes upisao skaut Austrije Beč. Srbijanski fudbaler je ovog ljeta u Želju stigao iz Veleža, a već u uvodnim utakmicama pokazao je da će biti ozbiljno pojačanje i važna karika u timu bh. viceprvaka u narednoj sezoni.

Željo je pobijedio, ali se još nije plasirao dalje. Plavim je potrebna koncentracija i maksimalno ozbiljan pristup u revanšu, a za očekivati je da staloženi Odović ne dopusti svojim igračima opuštanje pred važan meč koji slijedi. Plavi su uvezali tri uzastopne evropske pobjede bez primljenog gola i ne žele na tome stati, a revanš na Koševu će biti najveći izazov ove generacije do sada. Plavi su na korak do velikog rezultata, ali period igre iz drugog dijela prvog poluvremena poziva na oprez. Tih dvadesetak "crnih minuta" Željezničar na Koševu ne smije ponoviti, a ako istraje, plasirat će se u treće pretkolo i sastati se sa Standardom.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.