Pobjeda protiv Ferencvaroša ima svoju težinu

Trijumf Željezničara u Budimpešti

Pobjeda protiv Ferencvaroša ima svoju težinu

Danas, u vrijeme modernog fudbala, Mađari nisu pretjerano atraktivni, nemaju predstavnika u Ligi prvaka, niti osvajaju trofeje u evropskim klupskim takmičenjima. Nekada je bilo drugačije.

Fernecvaroš, kojeg je Željezničar savladao u prvoj utakmici drugog pretkola, je osvojio 28 naslova prvaka Mađarske. Kup je osvajan sedam puta manje, dok je na evropskoj sceni kao najveći rezultat ostalo Finale Kupa Kupova 1975. godine i poraz od Kijevskog Dinama, tada predstavnika Sovjetskog Saveza.

Te godine je Ferencvaroš eliminisao veliki Liverpool, kasnije Malmo, pa potom Crvenu zvezdu u polufinalu. Polufinalni susret u Beogradu odigran je 23. aprila 1975. godine i jedan je od najsposjećenijih ikad na prostoru bivše države. Zvanično je za tu utakmicu prodato 96.070 ulaznica, ali je na Marakani bilo više od 110.000 gledalaca.

Finale se igralo u Baselu. Dinamo iz Kijeva je u to vrijeme bio jak, na klupi je bio Lobanovskiy, na terenu Onyshchenko, Blokhin, Kolotov. Za razliku od današnjeg modernog fudbala, niti u jednoj niti u drugoj ekipi nije bilo stranaca. Ferencvaroš je igrao u sastavu István Géczi Győző Martos, István Megyesi, Miklós Pataki, Tibor Rab, Tibor Nyilasi, István Juhász, József Mucha, Ferenc Szabó, János Máté i István Magyar. Trener je bio Jenő Dalnoki. Dinamo je slavio sa 3:0.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Nešto ranije je mađrski klub došao i do polufinala Kupa UEFA, zahvaljujući upravo eliminaciji Željezničara u četvrtinalu. Desilo se to u sezoni 1971-72. Pored toga, Mađari imaju u svojoj riznici i trofej Kupa Velesajamskih gradova (1965. godine). Tih 60-tih odnosno 70- tih godina bilo je sasvim normalno da Ferencvaros pobjeđuje najbolje klubove Evrope, jer je mađarski fudbal visoko kotirao. Uz Dalnokija, veliki trag na klupi ovog ostavili su József Mészáros, Oszkár Vilezsál, Sándor Tátrai, dok su među najboljim strijelcima ostali Flórián Albert, Imre Schlosser, József Takács. Ne treba zaboraviti činjenicu da su iz ovog kluba vrijedne transfere ostvarili Krisztián Lisztes, János Hrutka, Zoltán Gera i naš Muhamed Bešić koji je na prvom mjestu.

Ferencevaroš nije danas što je bio nekada, ali je klub koji ima svoje izgrađeno mjesto na fudbalskoj karti Evrope i zato trijumf Željezničara u prvoj utakmici na gostujućem terenu ima svoju težinu.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.