Dogovorili da ne slave titulu na terenu ljutog rivala zbog nereda, no jedan detalj je sve promijenio

Henry objasnio šta se dešavalo tog dana na White Hart Laneu

Dogovorili da ne slave titulu na terenu ljutog rivala zbog nereda, no jedan detalj je sve promijenio

E. Čaušević

Thierry Henry je bez dileme jedan od najboljih napadača u historiji fudbala, a najbolje dane svoje igračke karijere proveo je u dresu Arsenala.

Henry je za londonski klub potpisao na ljeto 1999. godine u koji je došao iz Juventusa za 16 miliona eura. Tada je Arsene Wenger tražio da klub dovede Henryja i ispostavilo se na kraju da je to bio fantastičan potez.

Legendarni Francuz u dresu Arsenala igrao je osam godina i bio je dio fantastične generacije koja je ostavila dubok trag u ovom klubu, ali i Premiershipu.

Poznato je da je Arsenal u sezoni 2003/04. oduševio fudbalski svijet jer su došli do titule prvaka Engleske, a nisu u cijeloj sezoni imali niti jedan jedini poraz što do danas niko nije uspio da nadmaši.

Henry je ispred Emiratesa zbog svojih postignuća dobio i statuu, a i danas je mnogim navijačima ovog kluba daleko najdraži fudbaler. Uživao je igrajući u dresu Topnika, a ponajviše je volio duele protiv ljutih rivala.

To se najviše odnosi na derbi Sjevernog Londona protiv Tottenhama koji je u to vrijeme bio jedna od najvećih utakmica za oba kluba u sezoni. Protiv Tottenhama je odigrao nekoliko fantastičnih mečeva, ali jedna utakmica i potez se i danas pamte.

Oglasi

Naime, Tottenham i Arsenal igrali su na White Hart Laneu 25. aprila 2004. godine i tada je Topnicima bio dovoljan i bod da osiguraju titulu prvaka Engleske.

Zanimljivo je da su se prije utakmice dogovorili da igrači Arsenala ne slave titulu na kraju meča ako budu neporaženi jer bi mogli izazvati nerede na tribinama između navijača dva kluba.

"Sudije i članovi osiguranja na stadionu su nas molili prije utakmice da ne slavimo ukoliko osvojimo titulu jer su se bojali da bi moglo doći do nereda na tribinama. Da budem iskren svi su rekli da je to ok jer su znali da bismo tako mogli izazvati haos ili šta već", rekao je Henry jednom prilikom.

Arsenal je odlično otvorio utakmicu i već nakon prvog poluvremena Topnici su vodili sa 2:0. Topnici su do prvog gola došli na samom početku utakmice kada je Vieira pogodio za 1:0, a u finišu prvog dijela Robert Pires je zabio gol za 2:0.

No, u nastavku meča Tottenham je uspio da dođe do izjednačenja i stvari su se promijenile na terenu. Na 2:1 smanjio je Redknapp, a kasnije je pogodak za 2:2 postigao Robbie Keane iz penala.

Oglasi

Tada se sve promijenilo kod igrača Arsenala jer je fudbaler Tottenhama, Mauricio Taricco, euforično slavio gol za 2:2. On je skakao po terenu oko igrača Arsenala, a onda se žalio na povredu kako bi ukrao nekoliko minuta.

"Sjećam se da je Taricco skakao oko nas nakon gola za 2:2, a onda je simulirao povredu zbog prevelikog slavlja. To je bio gol za remi, slavili su remi. Pogledao sam ga i pitao da li se šali, a on je nastavio ispred mene da slavi. Onda sam ga pitao da li je svjestan da je nama i remi dovoljan da budemo prvaci na njihovom terenu. On je nešto pričao, a ja sam mu samo rekao: 'Gledaj me nakon utakmice'", otkrio je Henry i nastavio.

"To je ono što se desilo. Ako se ponašaš tako bahato tokom meča onda budi takav i nakon utakmice. Sjećam se da su svi govorili nećemo slaviti, a ja sam im rekao da ću slaviti s našim navijačima i vidjet ćete koliko će ih to povrijediti. Morao sam to da uradim jer su oni pred nama tako slavili remi, skakali su oko mene i provocirali. Nismo trebali slaviti, ali rekao sam da će se to promijeniti".

Potražite više informacija na temu Premier league:

Henry je potom skinuo svoj dres i krenuo je da s njim maše i slavi titulu koju je Arsenal osigurao na terenu ljutog rivala. Krenuo je ka navijačima Arsenala gdje je počelo veliko slavlje, a na kraju su mu se pridružili i ostali saigrači.

Legendarni Francuz je u dresu Arsenala odigrao ukupno 376 mečeva i zabio je 228 golova, te dodao 106 asistencija. Osvojio je dva puta Premiership, tri trofeja FA Kupa i dva puta titulu engleskog Superkupa u dresu Arsenala.

Zaprati Arsenal, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Arsenal Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

King_Kenny
...strasna ekipa je ovo bila,tada se igralo na onom starom Highburyju ciji je teren imao manje dimenzije od ovih velikih stadiona,igrali kratke pasove,lopta je isla kao na fliperu,u gol ti se usetaju...imao sam osjecaj da nema ekipe kojoj oni ne mogu 5 komada uvaliti...kada je Liverpool igrao protiv njih samo sam se nadao da se ne obrukaju...te sezone je Henry zabio onaj cuveni gol u pobjedi protiv Liverpoola 4:2,kada je driblingom iscasio kicmu Carragheru...
6 1
BetonskiMozgovi
Uh, jedan od najboljih napadača u historiji?
4 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi