Dok je Bilješka biće i silića

Odradio suspenziju i vratio se na "mjesto zločina"

Dok je Bilješka biće i silića

A. Beganović
Teme:

Sanel Silić je bosanskohercegovački sudija za kojeg, iako sudi u Prvoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine, za nisu čuli samo oni kojima je lopta na dnu liste prioriteta.

Pomenute Silić u centar pažnje bosanskohercegovačke sportske javnosti došao je zbog svog suđenja, no nije samo on sudija čijem suđenju se u posljednje vrijeme smiju svi ljubitelji fudbala. Mnogo je silića u bosanskohercegovačkom fudbalu, a pravi krivci za njihova "nedjela" stanuju negdje drugo.

I dok su oči bosanskohercegovačke sportske javnosti uprte u izbor novog selektora našeg nacionalnog tima u kantonalnim savezima mešetari vedre i oblače. Jedan od onih Saveza u kojem su na sceni retrogradne snage i čiji klubovi životare je Fudbalski savez Sredjnobosanskog kantona.

Ne tako davno bili smo svjedoci suspenzije tadašnjeg predsjednika FSSBK, Ante Bilješka i člana IO FSBiH Amera Halepa, od strane FSBiH zbog prekršaja iz člana 66. i 69. (obmanjivanje i dovođenje u zabludu, te neprovođenje odluka nadležnog organa). Bilješku je izrečena mjera zabrane vršenja svih funkcija u fudbalu vremenskom kaznom od šest mjeseci.

Komitet za hitnost FSBiH naložio je potom IO FSSBK da izvrši izbor zamjenika predsjednika i zamjenika dopredsjednika FSSBK do održavanja Skupštine na kojoj će biti izabrani predsjednik i dopredsjednik do kraja preostalog mandata 2016. godine.

Postupajući po odluci FSBiH u FSSBK su pristupili pripremi Skupštine, a tokom pomenute pripreme tadašnji zamjenik predsjednika Ivan Frljić i zamjenik dopredsjednika Naim Softić su putem saopštenja upozorili sportsku javnost da su primili saznanja od određenog broja klubova da ih posjećuju grupe na čelu sa smijenjenim predsjednikom Bilješkom, te Dragom Šubanom i Ibrahimom Đogićem sa širenjem neistina o radu Saveza. 

Navodno su tražili podršku za rušenje legalno izabranih članova u organima Saveza što je dovelo u konfuziju među člnastvom, a samim time se dovelo i pod znak pitanja provođenje odluke FSBiH o održavanju Skupštine i novim izborima.

Dakle, tada suspendovani Bilješko je mešatario sa svojim odanim kadrovima, svim silama je želio poništiti odluku FSBiH, a sada taj isti Bilješko vodi glavnu riječ, kako u FSSBK, tako i u FSFBiH.

Anto Bilješko fudbalski uskrsnuo

Danas je ovaj fudbalski radnik sekretar u FSSBK, odnosno glavni operativac. Šest mjeseci kazne je odradio i vratio se na staze stare slave, iako je pored gore navedenih obmana za vrijeme svog mandata prešutio i prijavu zbog lažnih i falsifikovanih sudijskih diploma. On i njegovi poslušnici koji većinom i danas vode glavnu riječ u FSSBK nikada nisu otvorili pitanje lažnih diploma, iako je sve bilo potkrijepljeno neoborivim dokazima. No, ni to nije sve, odnosno, ne treba zaboraviti ni prijavu koju je podnio bivši predsjednik FSSBK, Nane Trbović, o utrošenim novcima sa računa Saveza, koja se iznenada izgubila uz vida.

Kolateralna šteta ispao je čovjek koji je sve to prijavio, nekadašnji bh. sudija Emir Ribić, koji je za SportSport.ba kratko istakao da je razočaran postavljanjem Bilješka za sekretara Saveza, te da ga niko nikada nije kontaktirao nakon prijava o lažnim diplomama pa čak ni iz sudijske organizacije SBK, iako bi mladim sudijama svojim znanjem sasvim sigurno mogao mnogo pomoći.

No, ni to nije sve. Svemogući Bilješko, instaliran je i to zahvaljujući kako nezvanično SportSport.ba saznaje, političkim pritiscima i svugdje prisutnom trgovinom, u Komitet za suđenje FSFBiH, pa upravo zbog toga ne treba da čudi što se svakih mjesec dana pojavljuju na početku spomenuti sudija Sanel Silić i ostali silići. 

Sve ovo govori o borbama za fotelje iz kojih se masno zarađuje dok fudbal u SBK polako umire. Klubovi koji se takmiče u saveznim rangovima (Vitez, Iskra, Travnik, Metalleghe) tavore na dnu tabela, a pored velikih finansijskih problema često su na meti loših sudijskih odluka. Bilješko, Gobeljić i drugi iz Komiteta za suđenje vjerovatno zbog spomenutih loših finansija ne mare mnogo sa ove klubove i umjesto da pokušaju popraviti situaciju oni i dalje slušaju nalogodavce koji su ih tu instalirali. Sjetit će ih se pred neke nove izbore, a ukoliko nadležni fudbalski organi iz istih stopa ne krenu u obračun sa ovakvim i sličnim devijacima još dugo ćemo svi zajedno gledati "Sabrana djela Sanela Silića i ostalih silića".

 

 

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi