Dok u Titovoj 38b odbrojavaju dane do titule, poznata je većina mogućih protivnika FK Sarajevo u LP
Krste Velkoski je kao kapiten FK Sarajevo veoma blizu podizanja šampionskog pehara

Prvo kolo kvalifikacija

Dok u Titovoj 38b odbrojavaju dane do titule, poznata je većina mogućih protivnika FK Sarajevo u LP

A. Čaušević, foto: T. Hebib

FK Sarajevo još uvijek nije prvak BiH, međutim šanse da titula ne stigne u vitrine kluba iz Titove 38b se računaju u promilima. Uoči dva posljednja kola Bordo tim ima tri boda prednosti nad Zrinjskim.

U 32. rundi Sarajevo će dočekati Zvijezdu 09, a Zrinjski će biti domaćin Tuzla Cityju. Dakle, igrat će protiv ekipa koje su izborile opstanak u društvu najboljih. Za očekivati je da dva provoplasirana tima upišu pobjede što znači da bi se već predstojećeg vikenda na stadionu Asim Ferhatović Hase slaviti šampionska titula.

U slučaju da Sarajevo i Zrinjski sezonu završe s istim brojem bodova titula će pripasti koševskom premijerligaša. U tri međusobna duela oba tima su osvojila po četiri boda, ali je Bordo klub u prednosti zbog bolje gol-razlike (6:5) u okršajima sa Plemićima.

Dok u Bordo taboru odbrojavaju dane do titule već je poznata većina mogućih protivnika FK Sarajevo u prvom pretkolu Lige prvaka. S koeficijentom 4.250 Bordo tim neće imati status nositelja što znači da izabranike Husrefa Musemića (pod uslovom da ostane trener op.a.) očekuje težak zadatak. 

Širom Evrope igraju se posljednja kola u nacionalnim prvenstvima, a u mnogim šampionatima stvari su već riješene. U prvom kolu kvalifikacija će nastupiti 33 šampiona asocijacija od 18. do  51. asocijacije te pobjednik preliminarne runde u kojoj će razigravati šampioni Kosova, San Marina, Andore i Gibraltara. 

U žrijebu će se naći 34 ekipe biti podijeljene u dvije od 12 timova, te jednu od 10 timova. Timovi će dalje biti grupisani na nositelje i nenositelje. 

U slučaju da FK Sarajevo postane prvak poznato je već 13 mogućih rivala ekipe s Koševa. Bordo tim bi mogao snage odmjeriti od težih rivala sa Celticom, Crvenom zvezdom, Qarabagom, ali i nešto lakšim kao npr. prvacima Luksemburga i Velsa Dudelangeom i New Saintsom.

Celtic (Škotska), Bate Borisov (Bjelorusija), Astana (Kazahstan), Qarabak (Azebejdžan), Sheriff (Moldavija), Rosenborg (Norveška), HJK Helsinski (Finska), Dundalk (Irska), Dudelange (Luksemburg), Shkendija Tetovo (Makedonija), The New Saints (Vels) i Slovan Bratislava (Slovačka) su mogući rivali FK Sarajevo.

Trenutno su među nositeljima AIK Stockholm (Švedska), Sudava (Litvanija) i Valletta (Malta), međutim njihov status nije definitivno poznat jer Maribor (Slovenija), Legija (Poljska) i Ludogorets (Bugarska) imaju bolje koeficijente, ali zvanično nisu prvaci.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Žrijeb prvog kola kvalifikacija na programu je 18. juna. Istog dana će biti održan i žrijeb drugog pretkola. Prvi mečevi će se igrati 9. i 10. jula, dok su revanši sedam dana kasnije.

Ako Sarajevo bude prvak u slučaju ispadanja u prvom kolu kvalifikacija Lige prvaka evropski put bi nastavilo u drugom pretkolu Lige Evrope i to na "putu šampiona".

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

casimiro
zeljo,sarajevo,zrinjski...zar je vazno??pet komada ne gine minimum!!!nas fudbal je pokazatelj trenutnog stanja u ovoj drzavi.
0 10
Mica
djaba odbrojavaju govna nece biti prvaci.
0 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi