Fudbalski boem otišao prerano: Imao četiri žene, pušio po cijeli dan i stalno uživao u pivu

Bio je najbolji na svijetu

Fudbalski boem otišao prerano: Imao četiri žene, pušio po cijeli dan i stalno uživao u pivu

Admin Čaušević

U jednom trenutku je bio najbolji igrač svijeta, ali poroci su ga doveli do prerane smrti. Istinski fudbalski boem je otišao u 58. godini.

"Bio sam u Firenci jednu godinu. Igrao sam u Fiorentini i nikad nisam želio da treniram već da se družim sa prijateljima, uživam u zabavi i da pušim. U životu ima puno više toga od fudbala", izvaja je kojom je možda na najbolji način legendarni fudbaler opisao svoj život.

Sócrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira nije previše poznat mlađim ljubiteljima fudbala, ali starije generacije ga itekako dobro poznaju, posebno oni koji su fudbal pratili 80-ih godina prošlog vijeka.

Kakav je bio virtuoz sa loptom dovoljno govori činjenica da je nosio nadimak Doktor. Iako visok 192 cm s loptom je mogao sve. Možda i najdominatniji veznjak u svijetu tih godina.

Klupska karijera mu i nije bila previše uspješna. Njegov način života mu jednostavno nije omogućio da uspije u Evropi gdje se zadržao svega jednu sezonu.

Najveći trag je ostavio igrajući za Corinthians, dok je bio član Falmensa, Santosa i Botafoga. Vrhunac karijere mu je trebalo biti Svjetsko prvenstvo 1982. godine u Španiji.

Oglasi

Bio je kapiten najbolje generacije u historiji koja nije postala prvak svijeta. Predvodio je tim sa Zicom, Falcao, Toninhom i Ederom. Brazilcima su presudili Italijani (postali prvaci) na čelu sa Paolom Rossijem.

Sócrates, Brazil's footballing philosopher-activist - The Mail & Guardian

Iako je iznadprosječno obrazovan za nekog fudbalera, pošto je bio imao diplomu ljekara opšte prakse nije previše vodio računa o svom životu.

Sve je to možda i posljedica straha i užasa kojeg je preživio kao 10-godišnjak. Bio je izložen vojnoj diktaturi i taj događaj ga je pratio cijelog života.

Pušio bi kada bi god imao priliku. Dnevno bi znao popiti ogromne količine piva. Za sebe je znao reći da malo pije ujutro, malo popodne i malo navečer.

Oglasi

OldFootballPhotos on Twitter:

"Ja sam antisportista. Ne mogu da izbacim određene stvari iz strogog režima sportiste. Morate me prihvatiti takvog kakav jesam", svojevremeno je rekao Sócrates.

Šarmantan i istinski gospodin ženio se čak četiri puta. Preminuo je u četvrtom braku. Iza njega je ostalo šestero djece. Bio je aktivan i u politici, a javno je govorio da mu je Fidel Castro jedan od heroja iz djetinjstva.

The day Socrates played for Garforth Town - The Athletic

Otišao je prerano. U 58. godini. Poroci su ga koštali života. Jetra nije mogla izdržati. Činilo se da će preživjeti, međutim nije uspio. Preminuo je 4. decembra 2011. godine.

Prije toga je 16 dana proveo na intenzivnoj njezi. Kada je izašao kazao je kako planira dobiti kćerkicu sa suprugom Katijom Bagnarelli. Bio je pun volje i želje za životom, ali nažalost nije dočekao ispunjenje posljednje želje.

Top Komentari

Emir1983
Sokrates cuveni brazilski fudbaler
0 0
user1574859714
Ne mogu da povjerujem da neko ko prati fudbal ne zna za Dr.Socratesa Njegovu cuvenu traku oko glave.Sjajni igrac.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti