Domercant: "Fener" je utakmica sa porukom

Reprezentativac BiH prije početka Top 16

Domercant: "Fener" je utakmica sa porukom

Veliku potvrdu svoje kvalitete Henry Domercant je dobio i ovih dana, kada je dao opširan intervju za zvaničnu stranicu košarkaške Eurolige.

Reprezentativac BiH nije bez razloga izabran među mnogobrojnim košarkašima, koje na ovaj način predstavlja Euroliga. Domercant je bio jedan od ključnih igrača u proboju Uincsa do Top 16 faze već u debitantskom nastupu ovoga tima iz Rusije u ovom takmičenju.

Domercant (31) je u prijašnjih 5 nastupa u Euroligi učestvovao u četiri play-offa. Ove sezone Unics je predvodio sa 16,5 poena, 4,5 skokova, 55 % uspješnosti za tri poena, dok je valorizacioni indeks iznosio 16,6 bodova po susretu. 

Već na početku razgovora za Euroleague.net istakao je.

"Ne vjerujem da mnogo ljudi u Evropi očekuje neke velike stvari od Unicsa kada je u pitanju Top 16 faza ovog takmičenja, ali mislim da u našoj svlačionici ima toliko iskustva i zajedništva koje osjećamo iz dana u dan. Učinili smo mnogo, zadovoljni smo, ali želimo još više", rekao je Domercant te nastavio odgovarati na pitanja novinara, kojeg je najviše zanimala statistika ovoga igrača koja je u usponu već i šesti put koliko je Domercant i učestvovao u Top 16 fazi.

"Različite situacije i različiti timovi kroz tih šest nastupa u Euroligi učinili su svoje. Tu je sada i trener, koji vjeruje u mene i ima povjerenja. Imam više slobode, ali i odgovornosti nego što je to bio slučaj ranijih sezona. Zahvaljujem se Bogu što sam bio sposoban prikazati svoje vrhunske sposobnosti u momentima kad je to timu bilo i najpotrebnije", govori Domercant i objašnjava svoj status u Unicsu, koji kao da je zaštičen njegovim iskustvom skupljanim još od 2004. godine u Efes Pilsenu.

"Sve je u skupljanju iskustva, učenju o tome kako se igra Euroliga, koja je zaista jedinstven šampionat. Sada sam zainteresovan za mišljenje drugih, koji me posmatraju godinama, kako bi oni riješili neka pitanja. Mislim da takvog iskustva u Unicsu ima u velikim količinama. Znam da smo najstariji tim u Euroligi. Ima nas sa 37, 36 godina, nekolicina ima 34, ja 31. godinu. Čak su i naši mlađi košarkaši momci u srednjim dvadesetim. Možemo ponuditi liderstvo u različitim načinima. Ja se trudim da budem jedan od lidera na terenu, ali zaista imamo nekoliko igrača za koje sve ovo što sam rekao ne mogu potvrditi.

U nastavku intervjua Domercant je govorio o Top 16 fazi, ali i protivnicima koji ih čekaju u tom rangu takmičenja.

"Ja definitivno razumijem da je svaka utakmica Top 16 kao finale. Svake sedmice situacija se može promijeniti. Naš trener je uradio mnogo da nas pripremi na različite situacije tokom puta  kroz Euroligu. Mislim da smo tim koji je zaista uvježban da sprovodi sve zamisli koje se dogovorimo u pripremi utakmice. Nadam se da ćemo taj sistem zadržati i u Top 16 fazi gdje svako gostovanje može biti od krucijalne važnosti, ali se nadam da ćemo tako nešto primjeniti i na našem terenu gdje možemo i moramo igrati bolje."

"Kad su u pitanju naši protivnici iz grupe? Odakle da počnem? Panathianikos, to je najbolji tim za ovo vrijeme dok sam ja u Evropi. Odličan sistem, odličan trener. Dosta respektujem igrače iz tog kluba. Igrao sam sa Satom dvije godine tako da znam njegove radne navike. Mnoge bitke sam imao sa Diamantidisom dok sam igrao za Olympiakos. Fenerbahce? Znam mnogo igrača i iz te ekipe. Upoznao sam ih dok sam igrao u Turskoj. Fener ima mnogo talenta i prvo mjesto u grupi A morate poštovati. Imaju odlične igrače unutra i vani. Milan? Imaju igrače koji su okusili final four i pobjedili. Sve u svemu, teška grupa", zaključuje reprezentativac BiH ujedno najavljujući utakmicu protiv Fenerbahcea.

"To je samo jedna utakmica. Neće donijeti nikakve velike odluke, ali sa sobom nosi veliki ulog. To je utakmica sa porukom. Igramo na svom terenu i svaka domaća pobjeda može biti od krucijalnog značaja."

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.