"Došao sam iz Amerike zbog Želje i upitao se: Šta je ovo?"

Legenda Grbavice Slobodan Čobo Janjuš za SportSport.ba

"Došao sam iz Amerike zbog Želje i upitao se: Šta je ovo?" · Intervju

Samir Mlaćo

Sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća bio je jedan od najboljih čuvara mreže u bivšoj Jugoslaviji. Imao je tu čast da brani boje dva sarajevska vječita rivala, Željezničara i Sarajeva, ovacije je dobijao u Novom Sadu, Zagrebu, Ljubljani, Bugojnu...

Slobodan Čobo Janjuš svaku priliku iskoristi da posjeti svoje Sarajevo. Priznaje da uživa sa svojom rajom sjesti u glavnom bh. gradu, 'otvoriti' raznorazne teme i tako se prisjetiti starih dobrih vremena.

Ističe da mentalitet Sarajlija nema nijedan grad na planeti, a boravak u šeheru sa suprugom Suzan iskoristio je i za odlazak na svoju Grbavicu. Pratio je derbi meč Željezničara i Zrinjskog (2:2), a u razgovoru za SportSport.ba priznaje da je razočaran napustio Dolinu ćupova.

"Bio sam toliko sretan kada samo došao iz Amerike što Željo igra dobro i što se bori za šampionsku titulu, ali sam se poslije utakmice sa Zrinjskim dosta puta upitao: Šta je ovo? Nisam mogao da vjerujem da tako igra tim koji se bori za šampionsku titulu, tako bezvoljno, bez trke i na kraju balade volio sam da mi neko kaže da li je neko vidio ijedan pravi šut na gol Zrinjskog. Utakmica ispodprosječna, to su igrači koji su došli da odrade svoj posao i oni idu. Željo mora da se bazira na igrače iz omladinskog pogona, na dječake koji žive za Želju i tada će Željo biti pravi. Dok igraju igrači sa strane šampionski film se neće gledati, a to isto važi i za FK Sarajevo", priča Janjuš, te nastavlja.

"Zrinjski je imao posjed lopte, a u Želji nisam vidio nijednog igrača koji se bori.Tu je po meni krivac trener. On mora da motiviše ekipu, te da svojim ponašanjem da motiv igračima da pred utakmicu shvate da je to utakmica života. Ja sam ostao zapanjen, Želju volim, to je moj klub, a kada je bila himna Grbavica ja sam ustao i digao ruke, te pjevao pjesmu".

Popularnog Čobu nisu oduševili ni golmani dva prvoplasirana bh. tima Vedran Kjosevski i Kenan Pirić.

"Nisam oduševljen. Neću da kažem da su to slabi golmani, imaju kvalitet, ali opet tvrdim da je za mene najbolji bh. golman trenutno Ibrahim Šehić. Mene je oduševio kroz Ligu prvaka i sada u reprezentaciji. Brži je i hitriji od Begovića".

Razočaran je što pehari već odavno ne dolaze u vitrine Željezničara i Sarajeva.

"Problem je u dovođenju igrača. Poštujem što su u Želji napravili tribinu, što hoće i travnjak sada da uređuju, to je engleski ambijent kada gledate meč, ali moraju da vode računa koga dovode. U jednom timu po meni morate da imate super golmana, stopera, dva vezna i špica".

Vjeruje da će Robert Prosinečki napraviti uspjeh sa bh. reprezentacijom.

"Robi je već napravio puno i vidi se pomak u igri. Ne mogu da kažem da je on preokrenuo sve, nismo došli do pravih utakmica i ne možemo još donositi zaključak. Prosinečki je bio fenomenalan igrač, igrao je za velike klubove, ima i trenersko iskustvo te mislim da će napraviti puno na klupi reprezentcije. Ipak, i dalje su svi treneri u sjeni Safeta Sušića koji nas je odveo na Svjetsko prvenstvo".

Svjestan je da će pred našom reprezentacijom težak period. Nosioci igre iz ranijih kvalifikacija polako se opraštaju, a novih 'zvijezda' za sada nema.

"Džeko je u godinama, Lulić se oprostio kao i još neki. Džeko je najbolji centarfor u Evropi, Pjanić je sjajan vezni igrač, u Juventusu igra strašno, ali u reprezentaciji ga nisam vidio. Možda protiv Grčke da je odigrao dobro, a ja se hiljadu puta pitam šta se dešava sa njim u reprezentaciji. To je do njega, on je mozak, ali stvarno nemam pojma šta reći za te igre u reprezentaciji".


U Americi je veliki broj igrača sa bh. korijenima. Janjuša često možemo viđati na kampovima na kojima upravo dominiraju nogometaši koji ćemo možda u budućnosti gledati u bh. selekcijama.

"Ima tu mnogo talenata. Ja imam dva esktremnno talentovana golmana. To je Muamer Ugarak i Haris Džafić. Sada će biti kamp u Čikagu, te za ova dva golmana mogu da garantujem da će biti buduće zvijezde bh. fudbala. Oni žive za Bosnu i Hercegovinu, radio sam sa njima i imaju sve što moderan golman mora da ima. Iz Saveza trebaju obratiti pažnju na njih, te da ih pozovu na kampove i da im pruže šansu. Oni će tada biti najsretniji momci".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Posljednjih godina dana živi u Floridi i Las Vegasu, ali priznaje da je Sarajevo za njega posebno.

"Bliži se evo kraj odmora u Sarajevu, a zaista mi je bilo fenomenalno. Napunio sam baterije, a moja ljubav prema Sarajevu i Bosni i Hercegovine je vječna. Sarajevo je grad koji ću voljeti do kraja života", dodao je na kraju razgovora za SportSport.ba legendarni Slobodan Čobo Janjuš.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Mesa.Sabanadzovic
Odlican Čobo i uvijek bez dlake na jeziku. Samo tako treba
27 0
Lud
Ti sad ko pametan...
1 24

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi