Piksi se obratio naciji i sat vremena odgovarao na pitanja novinara

"Odluke svjesno i samostalno donosim"

Piksi se obratio naciji i sat vremena odgovarao na pitanja novinara

Edmir Škorić

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije, Dragan Stojković Piksi, obratio se naciji pošto je nedavno saopštio konačan spisak igrača za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj (14. jun - 14. jul).

Srbiji slijede prijateljske utakmice sa Austrijom i Švedskom, a potom odlaze u Njemačku gdje ih čekaju tri teške utakmice (Engleska, Danska, Slovenija).

"Izuzetno me raduje činjenica da smo nešto ranije krenuli s pripremama od nekog uobičajenog programa. Objasnio sam igračima o važnosti turnira koji je pred nama. Svi kokji su mogli da dođe, oni su došli, to je nekih 16 igrača koje sada imamo. Prvog juna Vlahović, Kostić, Tadić, Ilić i Samardžić, drugog juna SMS, Mitrović i Živković i trećeg juna Jović i Milenković, koji ima zaostalu utakmicu. Jović je sa svojim Milanom u Australiji, ali 3. juna se vraća u Evropu".

"Što se tiče spiska, da, mislim da je u ovom trenutku to najbolje što Srbija ima. Donio sam odluku, a ja sam na kraju krajeva, tu da donosim odluke a ne da nekome činim uslugu. Dobro sam razmislio, zadovoljan sam sa ovom grupom od 26 igrača".

Plasman u drugi krug kao imperativ?

Oglasi

"Sve ekipe koje su se kvalifikovale za ovaj turnir, a znate da smo se mi kvalifikovali poslije više od 2 decenije, startaju od nule i svi imaju iste šanse. Idemo korak po korak. Učinit ćemo sve da taj prvi korak napravimo uspješno, a to je da se plasiramo za drugi krug, a kasnije, naravno, fokus i razmišljanja će ići u tom pravcu ko nam je sljedeći protivnik. Tražiću od igrača maksimalnu koncentraciju, zato ćemo u ovom periodu raditi pored taktičkih defanzivnih stvari, i na fizičkoj spremi, jer Euro će biti izuzetno zahtjevno takmičenje. Fizička angažovanost mora biti na maksimumu. Uradit ćemo sve da ekipa bude spremna. Raduje da nemam ambulantu koju sam imao prije dvije godine. Nemamo povreda i to je jako bitan segment za mene kao trenera".

"Niko nije na spisku zbog lijepe frizure ili je brat od tetke, već zato što je pokazao određeni kvalitet. Sama odluka da bude na spisku je potpuno opravdana iz nekog mog fudbalskog ubjeđenja. Igrači iz Srbije koji su tu, drago mi je, a drugima to može biti pokazatelj da ih pratimo i da vjerujemo u njih, ali sve zavisi od njih, njihove forme, ponašanja... Nijednom od igrača nikada neće biti zatvorena vrata reperzentacije. Niko nije otpisan. Kristalno je jasno da ovu vrstu odluka donosim samostalno i savjesno. Ako vam se već nađe ime na tom nekom širem spisku, to dovoljno govori da morate da nastavite da radite, da trenirate još više i da budete još bolji. To treba da vam bude vjetar u leđa".

"Već sam objasnio što se tiče spiska, ne pratim ambijente, tuđa razmišljanja, čim nema velike polemike onda je to to. Vjerovatno biste i vi uradili isto. A da biste to uradili morate da gledate iz svih aspekata a ne navijački ili strašću. Nema neke euforije, što znači da smo bili u pravu kada smo donijeli ovakvu odluku".

Nemanja Radonić nije na spisku. Komentar?

"Nemam namjeru da govorim o igračima koji nisu na spisku, a ono što mogu da vam kažem je da su sve to divni momci kojima vrata nisu zatvorena. Odlični profesionalci, ali odluka je takva kakva je, na osnovu nekih statistika i onoga što sam pratio i gledao. Svi moraju da znaju, da nema apsolutno nikakvih ličnih problema. Nije samo Nemanja, već i drugi igrači koji nisu tu. To je iz potpuno opravdanih razloga".

Oglasi

Radonjić je poručio da neće igrati dok ste vi selektor, kako reagujete? I kako komentariše što nema Strahinje Eraković?

"Ne postoji teorija zavjere. Imam odličan odnos sa igračima. Kako je i da li je Nemanja rekao, ali pretpostavljam da bi se odazvao kada bi stigao pozi i to je moje mišljenje. Nemam problema s njim, cijenim ga puno i odličan je fudbaler. Želim mu brz povratak, ali to mora da dokaže i pokaže".

"Da bi neko došao, neko mora i da ode. Moje razmišljanje je bilo da na spisku bude šest centralnih bekova koji će ići na Euro. Moja odluka je takva kakva je. Erakovića izuzetno cijenim, budućnost je fudbala i očekujem da se brzo vrati u reprezentaciju. Ne zaboravite da su dva nova imena na spisku. Bio bi apsurd da idemo sa 8 ili 9 stopera na Euro. Samo iz tog razloga, ništa više. Dok god sam ja seleketor, ne postoji nikakav sukob. Mirno spavam, savjest mi je potpuno mirna i čista. Ta relacija između trenera i igrača mora da bude na najboljem nivou. Uzajamno povjerenje nas može dovesti do uspjeha. I da je Eraković tu sa nama, neko bi morao da otpadne".

Dvije predstojeće utakmice, da li od njih nešto posebno očekujete?

"Ove dvije utakmice shvatamo najozbiljnije i to je nešto što nas čeka na Euru. I Austrija i Švedska su kvalitetne. Situacija nije ista kao u martu mjesecu. Tada je bilo mnogo drugačije. Ovo je nešto što što smo željeli i tražili. Pokušaćemo ostavti što bolji utisak da dobijemo dovoljno nekog samopouzdanja koje je jako važno. Vidjet ćemo u kakvom stanju su igrači. Nadam se da će sve biti OK, ali treba biti pametan, ne treba praviti neke gluposti po sastavu tima itd. Kao što vidite, Mitrović i SMS dolaze tek 2. juna oko ponoći. Jović i Milenković tek 3. juna. Ako neko misli da trebaju igrati 4. juna, onda nemam komentar. Teško je da ulazimo u tu vrstu rizika, posebno Jović koji se vraća iz Australije. Par tih nekih igrača bit će na klupi, pa ćemo vidjeti u kom su stanju i da li će dobiti jednu korektnu minutažu".

Oglasi

Kako Vam je djeluje Nemanja Gudelj?

"Odlično, već treći dan radimo i što smo zamislili na treningu, to sprovodimo u djelo. Što se tiče njegove povrede, kao da je nije bilo. Sve napore izdržava. Momci zaista izuzetno motivisanost pokazuju, a Gudelj je zaista odlično i samo neka ovako nastavi".

Ko je prvi golman?

"Tu nema nikakvih dilema kad ste sigurni u nešto. Odlučio sam, ali nije u redu da to sada kažem. Ima dovoljno vremena. Sva tri golmana su izuzetno kvalitetni, posvećeni svom poslu, timu, tako da, drago mi je da imamo takve kvalitetne golmane. Pohvalio sam i golmana Partizana Jovanovića, koji je imao zaista odličnu sezonu i bio je po meni najbolji igrač svog tima, ali ideja da imamo samo tri golmana je isključivo moja. Ne bi pogriješio ni da je on na spisku, ali to je tako. Da nije njega bilo, pitanje na kojem bi mjestu Partizan završio. Imamo zaista dobre golmane i tu nema priče".

Da li ste zadovoljni s fizičkom spremom igrača?

Oglasi

"I prije dvije godine smo imali teškog protivnika na startu, Brazil, iako smo bili u potpunom egalu, ali u napadačkom smislu nismo bili na nivou zbog određenih problema koje smo imali. Sada imamo Engleze koji su jaka ekipa, poštujemo to, ali vjerujemo da možemo da napravimo dobar rezultat s njima. Jesu jaki, ali nisu vanzemaljci. Nadam se da nećemo imati probleme kao prije 2 godine i da će igrači biti dovoljno spremni. Što se tiče fizičke spreme, jedan od zahtjeva mojih je da odradite i taj jedan veoma važan dio na maksimumu. Morate biti iznad maksimuma kada igrate utakmice na velikom turniru. Nije bitno koliko sam sada zadovoljan, bitno je to kako će biti spremni kada budemo na Euru.

"Ne razmišljam o Engleskoj. Imamo sve podatke, pratimo i gledamo. Važnost svake utakmice je na istom nivou. Ne možemo uticati na žrijeb, ali ko god da je došao iz tog prvog šešira, to je krem evropskog fudbala. Ono što je naš posao je da izanaliziramo maksimalno, izvučemo neke podatke koji će biti važni za naš tim i naše igrače. Radimo na tom planu, ali idemo korak po korak. Bit će teška utakmica u Beču protiv Austrije koja je fizički fenomenalna ekipa. Vidjet ćemo na toj utakmici šta i kako možemo da uradimo".

Imate li dilemu oko toga treba li igrati sa dva ili jednim klasičnim napadačem?

"Svoje odluke donosim sa punom odgovornošću i čiste savjesti. Nikada nisam imao tu vrstu dileme. Kakvu odluku budem donio, bit će potkrijepljena mojim fudbalskim ubjeđenjima. Kako god igrali, svaki igrač na bilo kojoj poziciji mora da zna svoju funkciju, a ona se ogleda u tome koliko pomažete svom timu. Nema tu mjesta individualnom dokazivanju itd., ve tać timski duh mora biti na prvom mjestu. Igrali sa dva ili jednim napadačem, njihove uloge i obaveze u timu neće se mijenjati. Moraju dovoljno kvalitetno igrati u napadu, ali i u zadnjoj liniji".

Jeste li zadovoljni ugovorom?

Oglasi

"Da nisam, ne bih potpisao. Nikom nije pištolj na čelu. Taj ugovor je dogovor dvije strane. Sam sa sobom ne mogu da potpišem. To mi daje jednu ekstra motivaciju da nastavim da radim i jedan kontinutet da mogu da računa na jedan period ispred nas po pitanju igrača, promjena... Mislim da je to dobra poruka i za igrače, da će imati istog selektora i u narednom periodu. Drago mi je da predstavljam svoju Srbiju iako sam ponude koje sam imao u martu odbio upravo zbog činjenice da ostanem na klupi Srbije. Tražio sam da se završi prvenstvo da se potpiše ugovor."

Birmančević?

"Birmančević... Znate i vi ono što ja znam. Pratili ste i gledali ono što sam i ja. Brojke koje je postigao ove sezone su impresivne, forma, rezultati. To me natjeralo da ga stavim na spisak od 26 fudbalera. Bilo bi nefer da nije s nama. Moj posao je da pratim, zapisujem, mjerim, na kraju sam ja taj koji donosim odluke. On je igrač koji je brz, ima brzinske karakteristike, sve u napadu može da odigra. Pokretljiv igrač, a to vidim i u ovih par dana koliko radimo. Ima fantastičnu eksplozivnost, lake i brze noge. Dao je 22 gola, 16 asistencija, dupla kruna... Svi ti neki podaci govore u prilog da sam uradio dobru stvar što sam ga stavio na spisak. Ne zaboravite da je debitovao kod mene."

"Daćemo sve od sebe da odigramo što bolje, da se borimo za naš dres i da damo maksimum. U tom smislu nagrada dolazi kroz rezultat. Niko ne treba ništa da nam poklanja, želimo to zaraditi na terenu i doći do uspjeha".

Koji rezultat biste potpisali?

"Volio bih da odemo među osam u Evropi. Da prođemo prvi krug i da prođemo sljedeću prepreku, a onda je sve moguće. Ne bih nikada u životu ništa potpisivao. Znam da je to onako žargonski. U svakom slučaju, svaka dobra partija i svaka dobra igra, požrtvovanje, sve ono što treba da te krasi i rezultat da dođe, to je sve u plusu za srpski fudbal, a onda ćeš kroz te rezultate doći do negdje."

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi