Velika drama u Beogradu, penali odlučili putnika na Evropsko prvenstvo!

Mitrović tragičar

Velika drama u Beogradu, penali odlučili putnika na Evropsko prvenstvo!

Edmir Škorić

Reprezentacije Srbije i Škotske odmjerile su snage u Beogradu u finalu play-offa Lige nacija, a na kraju je plasman na Evropsko prvenstvo izborila gostujuća selekcija i to tek nakon izvođenja penala i promašaja Aleksandra Mitrovića!

Meč se odigrao na stadionu "Rajko Mitić" po prohladnom i kišovitom vremenu, baš onakvom na kakvo su Škoti uglavnom navikli. Uspjeli su u jednoj tvrdoj i ne baš pretjerano lijepoj utakmici Škoti povesti, ali je u nadoknadi Luka Jović pogodio za 1:1, pa su se igrali produžeci, a onda iazvodili i penali.

Dramatičan kraj večeri u Beogradu, mada je sama po sebi utakmica bila prilično loša, naročito prvi dio. Orlovi su jedino preko Saše Lukića prijetili u prvom dijelu, dok je Škotska igrala svoju igru sa dugim loptama i na taj je način tražila put do gola Predraga Rajkovića.

U sedmoj minuti nastavka pao je prvi pogodak, a postigao ga je Ryan Christie. Nogometaš Celtica se štimao i onda preciznim udarcem od stativu pogodio za veliko slavlje Škotske. Bilo je to samo minutu nakon što je Liverpoolov bek Andrew Robertson promašio zicer.

Srbija se pokušavala vratiti, ali izgledala je umorno, bezidejno i nemoćno protiv rastrčanih Škota. Malo je falilo da Srbija ipak izjednači u 70. minuti, kada je Sergej Milinković-Savić glavom pogodio tek spoljni dio mreže.

Christie je ubrzo nakon toga bio u velikoj prilici i mogao je da riješi meč, ali je pucao pored gola. U 77. minuti pokušaj Mitrovića, no mreža Škota ostala je netaknuta. Luka Jović je glavom sjajno gađao u 85. minuti, ali je njegov snažan udarac prošao pored gola gostiju.

I kada je izgledalo da je sve gotovo, Srbija je imala korner, a nakon ubačaja Jović glavom sjajno pogađa za 1:1 i donosi Srbiji drugu šansu, odnosno produžetke i na kraju penale.

Srbija je izgledala bolje u dodatnih pola sata, na krilima gola Jovića bila je spremna da dokrajči Škotsku, ali gosti ni u jednom trenutku nisu odustajali od svog cilja i od svog načina igre. Nije bilo promjene u produžecima, pa se pristupilo izvođenju penala.

Griffiths i Tadić su prvi pucali penale, obojica su pogodili. McGregor je matirao Rajkovića u drugoj seriji za 2:1, a onda Luka Jović uz malo sreće postiže pogodak za 2:2. McTominay je potom bio siguran. Rajković i treći puta "čita" stranu, ali ne uspijeva da zaustavi šut. Gudelj je mirno pogodio za izjednačenje (3:3). Poput Gudelja i McBurnie gađa donji lijevi ugao gola, Rajković se bacio u skroz drugu stranu. Katai je snažnim udarcem zatresao mrežu za 4:4.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

U posljednjoj seriji prvo šutira McLean, pogađa za 5:4, a onda loptu u ruke uzima Aleksandar Mitrović. Napadač Fulhama je uzeo zalet i - promašio!

Škotska će na Evropskom prvenstvu narednog ljeta igrati u grupi s Engleskom, Hrvatskom i Češkom.

Top Komentari

nedoni46
krampu u ruke i sa nasim pod rukicu i u rudnik.
47 0
Eno30
Bravo Skotska znam da ce neki reci i dislajk sto kazem bravo Skotska ali oni bi nas ismijavali da su se plasirali kao sto su i na svjetskom navijali za Argetinu
38 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi