Drama pripala Portugalu, BiH pred ispadanjem iz A divizije

Teška situacija za našu selekciju

Drama pripala Portugalu, BiH pred ispadanjem iz A divizije

E. Dindić

Ženska U 20 košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas je odigrala susret na Europskom Prvenstvu u Portugalu, u borbi za mjesta koja donose opstanak u A diviziji. Protivnik je bio domaćin Portugal koji je na kraju savladao naše košarkašice rezultatom 80:77,  nakon produžetka.

U prvom periodu viđena je dobra košarka, gdje i jedna i druga reprezentacija odlično igraju u odbrani. Nakon prvih 10 minuta rezultat je glasio 21:19 u korist reprezentacije Portugala. 

Drugi period ponovo sjajne odbrane, i sa jedne i sa druge strane. U napadu i jedna i druga selekcija imale su velikih problema. Ovaj period završava se neriješeno rezultatom 19:19, pa tako reprezentacija Portugala odlazi na veliki odmor sa minimalnom prednosti, rezultatom 40:38. 

Naša reprezentacija sjajno otvara treći period serijom od 12:0, što je natjeralo selektora domaće selekcije da vrlo brzo iskoristi minutu odmora.  Velike probleme u ovom periodu imala je selekcija Portugala u napadu koje svoje prve poena postiže tek nakon 6 minuta igre u ovom periodu. Međutim naša reprezentacije u posljednje četiri minute ovog perioda je doslovno stala sa napadačkom produkcijom i dopuštaju selekciji Portugala seriju od 9:0 koja ih ponovo vraća u susret. Ovaj period osvaja naša selekcija rezultatom 14:9. Nakon 30 minuta susreta rezultat je glasio 52:49 u korist naše selekcije. 

Četvrti period prava drama na terenu. Domaća selekcija Portugala vođena glasnom podrškom na dvije minute prije kraja susreta preokreće rezultat na 65:62, a odmah u idućem napadu Brčaninović pogađa za 65:65. Ponovo pogađa domaća selekcija, pa pogađa naša selekcija preko Domuzin  za 67:67. Mi ne koristimo svoj napad, Portugal također promašuje šut za pobjedu pa je susret otišao u produžetak. Nakon 40 minuta igre rezultat je glasio 67:67.

Produžetak sjajno otvara  selekcija Portugala, koja  laganim poenima iz kontri uzima stvari u svoje ruke. Nakon par tehničkih pogrešaka naše selekcija Portugal odlazi na pet poena prednosti pred ulazak u zadnji minut. Brčaninović nevjerojatnom trojkom vraća na 79:77. Domaće košarkašice pogađaju jedno slobodno bacanje, naša selekcija iako je imala šest sekundi do kraja ne snalazi se najbolje i tako bilježi i peti poraz u nizu na ovom prvenstvu. Na kraju 80:77, nakon velike borbe. 

Najefikasnija u našoj selekciji  bila je Melisa Brčaninović koja je postigla 36 poena (10/28 šut iz igre), Jovana Marković je dodala 16 kao i Dragana Domuzin. 

Kod selekcije Portugala bolja od ostalih bila je Gonçalves sa 25 poena , dok je Umbano dodala 20.

Ovim porazom naša selekcija se nalazi u veoma teškoj situaciji, jer u iduća dva susreta koja im slijede, moraju da slave u oba kako ne bi napustili društvo najboljih reprezentacija Europe do 20 godina. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi