Drama u Ljubljani, Hrvatska bolja od Grčke nakon produžetaka

Hrvati završili prvi u grupi

Drama u Ljubljani, Hrvatska bolja od Grčke nakon produžetaka

Edmir Škorić

Hrvatska košarkaška reprezentacija uspjela je savladati Grčku i zadržati prvo mjesto u grupi druge faze Eurobasketa u Sloveniji. Hrvati su slavili tek nakon dva produžetka sa 92:88. 

Hrvatska je trojkom Simona otvorila utakmicu, ali ubrzo su Bourousis i Bramos preokrenuli rezultat. Upravo Bourousis je bio najraspoloženiji kod Grka u prvih 10 minuta. Uspjeli su hrvatski košarkaši povesti 11:7 na nešto više od tri i pol minute do kraja prve dionice.

Ipak, Grci u okrenuli i sa 17:16 dobili prvu dionicu. Kako prvu, tako Hrvatska otvara i drugu četvrtinu - trojkom. Draper je pogodio za novi preokret. Koševima Andrića Hrvati su se odmakli na 25:21, ali Zizis i Spanoulis vraćaju Grke u egal. Sredinom druge četvrtine dolazi do pada u igri hrvatske reprezentacije, pa Grci dolaze do 32:27 vodstva, no na odmor Hrvati odlaze s prednošću 36:34. 

Dosta se rezultat mijenjao i u trećoj četvrtini, da bi kod 41:41 Hrvatska napravila 5:0 seriju, a četiri minute prije kraja treće dionice izabranici Jasmina Repeše vodili su rezultatom 49:43. Probudio se u trećoj četvrtini Tomić. 

Spanoulis je  sa uzastopna četiri poena doveo Grke ma minus dva minut i 15 sekundi prije kraja treće četvrtine, a nakon promašaja Žorića, Bourousis je novim poenima izjednačio na 49:49. Zisis koristi jedno od dva slobodna bacanja za novi preokret Grčke, koja je 25 sekundi prije ulaska u posljednjih 10 mintua vodila 50:49. 

Ukića je Repeša poslao u igru umjesto Bogdanovića, koji danas nije bio na pravom nivou. Ukić je sekundu prije kraja treće četvtine položio za 51:50. Do posljednje četvrtfine Tomić je s 12 poena predvodio Hrvatsku, Bourousis i Spanoulis sa po 12 Grčku.

Otvaraju Hrvati poenima Žorića četvrtu dionicu (53:50). Moglo je to biti 2+1, ali Žorić je promašio slobodno bacanje. Trojka Bourousisa vraća Grke u novi rezultatski egal. Bili su to 15. poeni sjajnog grčkog centra. Sloukasova uspješno izvedena slobodna bacanja donose Grcima novo vodstvo (55:53), no jako daleko smo bili od pobjednika. Bilo je jasno da ćemo do samog kraja gledati neizvjesnu utakmicu.

Draper za novo izjednačenje, Sloukas uzvraća za novo vodstvo Grčke... Uslijedili su promašaji Žorića, Sloukasa, Fotsisa... na nekih sedam minuta prije kraja utakmice. Rudež je pogodio trojku, upisao prve poene na utakmici i okrenuo rezultat u korist Hrvatske. Spanoulis je bio sjajan u prodoru i poentirao za 59:58 Grčke. 

Žorićeva uzastopna četiri poena za 62:59 Hrvatske na pet minuta i 34 sekunde do kraja utakmice. Spanoulis se vratio u igru, te novim poenima ostavio Grke u igri. Ukićeva trojka, zatim Spanoulis ponovo sa linije slobodnih bacanja. Imali smo "ludu" završnicu i potpuno izjednačenu igru. Ukić je na dva i 31 sekundu prije kraja poentirao za novo hrvatsko vodstvo (67:65).

Bogdanović se probudio u pravo vrijeme i sa novim poenima povisio vodstvo Hrvatske na 69:65. Minutu i 40 sekundi prije kraja utakmice Grčka je bila u problemu. Imali su Hrvati pobjedu u rukama, ali nakon sjajne akcije Zizis pogađa trojku za 70:70 na 10 sekundi prije kraja meča. Repeša je, očekivano, pozvao time-out i Hrvatska je imala priliku za pobjedu. Grci nisu išli na brzi prekršaj, Ukić je krenuo sam u realizaciju napada, no neuspješno. Pobjednik se tražio kroz produžetke. 

U produžetku Spanoulis je napravio peti faul, pa je Grčka bila u strašnim problemima. Vodili su Hrvati 74:72, ali je Kaimakoglu trojkom okrenuo rezultat, zatim serija promašaja na obje strane, a Zizis opet preuzima odgovornost i pogađa za dva i 77:74 vodstvo upornih Grka. Bogdanović u ključnom trenutku pogađa trojku za novo izjednačenje! Grci su imali taman vrijeme za svoj napad do kraja i priliku da pobijede, ali Zizis je promašio, pa smo bili primorni gledati drugi produžetak. 

Bogdanović je otvorio drugi produžetak s dva ubačena slobodna bacanja, zatim je dodao nova dva poena i doveo Hrvatsku na prag velike pobjede (81:77), iako je do kraja drugog produžetka ostalo tri minute i 41 sekunda igre. Kaimakoglu je pogađao oba puta sa linije slobodnih bacanja za 81:79. Nastavio je Bogdanović svoju seriju poena, zatim trojka Rudeža za 86:79. Zisis trojkom vraća nadu Grcima, a onda pogađa slobodna bacanja, Hrvatska ne koristi napad, Bourousis polaže za izjedančenje! Draper pola minute prije isteka drugog produžetka pogađa za 88:86, Zisis nije uspio upsiati nove poene na drugoj strani. 

Kaimakoglu je napravio brzi prekršaj, Bogdanović oba puta pogodio sa linije slobodnih bacanja. Na drugoj strani Kaimakoglu sekundu prije kraja zabija slobodna bacanja, Grci prave novi brzi prekršaj, a Rudež ide na liniju slobodnih bacanja. Pogodio je oba za ovjeru pobjede. 

Najefikasniji igrač na utakmici bio je Bogdanović sa 22 poena, a u redovima Hrvatske Tomić je ubacio 15, Ukić 14, Draper 13...  Na drugoj strani Bourousis je ubacio 21 poen uz devet skokova, Spanoulis je ubacio 18 poena, Kaimakoglu 14...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.