Dres kojeg igrača iz kultnog finala LP 1999. godine čuva Pierluigi Collina?

Legendarni Italijan

Dres kojeg igrača iz kultnog finala LP 1999. godine čuva Pierluigi Collina?

A. Čaušević

Novije generacije se možda neće složiti, ali svi oni koji su gledali finale Lige prvaka 1999. godine između Manchester Uniteda i Bayerna znaju da je to utakmica sa najšokantnijom završnicom ikada.

Bavarci su vodili sa 1:0, promašili niz zicera, pa su u sudijskoj nadoknadi na nevjerovatan način primili dva gola i ostali bez titule prvaka Evrope. Taj meč sudio je Pierluigi Collina.

Legendarni Ćelava se prisjetio tog finala kazavši da nakon nestvarne sudijske nadoknate nije znao šta radi.

"Nisam uopšte bio svjestan što radim, ali bila je to ljudska reakcija", rekao je Collina koji je igrače njemačkog predstavnika zapravo tjerao da ustanu jer je do kraja bilo još 20 sekundi koje su se morale odigrati.

"Ležali su po travnjaku jer su bili svjesni da je gotovo. Ostalo je još 20 sekundi, ali su znali da povratka više nema. Mogao sam u tom trenutku svirati kraj, ali držao sam se pravila i moralo se igrati do kraja. Bih li nešto promijenio u finalu? Vjerovatno bi sudijska nadoknada bila još duža jer je pao jedan gol zbog kojeg je nakon proslave trebalo nadoknaditi još barem minutu više od tri, koliko se igralo", otkrio je Collina.

"Vidjeti takve dvije potpuno suprotne reakcije bilo je nevjerovatno. S jedne strane očaj kod igrača Bayerna, a s druge sreća kod Unitedovih. Mislim da je to jedna od najposebnijih utakmica u historiji nogometa. Takav povratak se može dogoditi. Ali kad se dogodi u najvažnijoj utakmici najvećeg klupskog takmičenja na svijetu, to je ipak nešto posebno. Bio je privilegij biti dio takvog spektakla", rekao je Collina.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Collina je otkrio kako i 20 godina poslije još uvijek čuva dres Jaapa Staama, svojevremeno možda i najbolje štopera svijeta koji je tada nastupao za Manchester United.

Inače, danas će na Old Traffordu učesnici tog finala revijalnom utakmicom obilježiti 20. godišnjicu kultnog finala odigrano na Nou Campu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi