Sva besmisao Druge lige Zapad: Bez ambicija, omladinskog pogona, publike te na kraju i bez utakmica
Detalj sa meča NK Iskra - FK Krajina Cazin

NS FBiH mora što prije reagovati

Sva besmisao Druge lige Zapad: Bez ambicija, omladinskog pogona, publike te na kraju i bez utakmica

S. Mlaćo
Da pojedina nogometna takmičenja u našoj zemlji zaista nemaju smisla i nije neka tajna.

Tako npr. Drugu ligu FBiH grupa Zapad čine klubovi iz Srednjobosanskog kantona i Unsko-sanskog kantona.

Radi se o trećem rangu u našoj zemlji, no pojedini klubovi proteklog vikenda pokazali su veliko nepoštovanje prema Savezu, službenim licima, javnosti, svima koji prate ovo takmičenje.

Tako u posljednjem kolu nisu odigrana čak četiri meča 30. kola Druge lige Zapad.

NK Elektrobosna iz Jajca je već na polusezoni istupio iz takmičenja, pa ni sada nije odigrao meč protiv Sloge, dok se NK Vitez nije pojavio na gostovanju kod Viteza iz Bužima, kao ni Podgrmeč u Velikoj Kladuši gdje je trebao igrati protiv NK Krajišnik.

Opis nije dostupan.

Oglasi

Nije odigran ni meč između FK Vitez i NK Brekovica 78, a razlog je također nedolazak gostujuće ekipe koja je primila čak 103 pogotka ove sezone.

Odigrana su samo četiri meča. Bugojanska Iskra je proslavila naslov prvaka protiv FK Krajina Cazin (5:1), a Bugojanci su tek na Drugostepenoj komisiji za licenciranje dobili važeću licencu za Prvu ligu FBiH koju će probati izboriti kroz kvalifikacije protiv NK Stupčanica Olovo.

Ostali klubovi nisu ni pokazali želju za viši rang, većinom ih nema ni sve omladinske selekcije, stadioni su u katastrofalnom stanju, nogometaši rade i povremeno treniraju, pa se postavlja pitanje za koga se uopšte igra liga?

Troškovi putovanja su sve veći, iz mjeseca u mjesec, pa i ne čudi što pojedini klubovi kada je sve riješeno nisu ni željeli da krenu na mečeve posljednjeg kola.

Dok su se čelnici NS USK i NS SBK fotografisali po stadionu Jaklić kao da su uručivali pehar osvajača Lige prvaka, vjerovatno nisu ni jedne sekunde pomislili da donesu odluke ili bar istaknu prijedloge za bolji kvalitet lige, te za bolje sutra klubova, nogometaša, trenera... Ako ikada i pomisle na njih...

Oglasi

Jasno je da brojnim „sportskim radnicima“ iz navedenih Saveza odgovara ovakva situacija. Što veći broj službenih lica s kojima će dirigovati kada je potrebno, 'probijanje' preko klubova u brojne organe Saveza, “igre bez granica“, a sve što dalje od javnosti koja za većinu utakmica čuje samo kada npr. gosti dođu sa devet putnika u kombiju, ili kada domaći navijači odluče da pravdu uzmu u svoje ruke te nastrada jedan od sudija, delegat ili neki protivnički igrač koji im bude najbliži u datom trenutku.

Rješenje je jasno. Četiri Druge lige zaista nemaju smisla.

Opis nije dostupan.

Nogometa je ionako najmanje, ulaganja u stadione te infastrukturu minimalna, publike gotovo da i nema, a većina klubova nema nikakvih ambicija za viši rang. Pojedini kao npr. Elektrobosna odluče da istupe kada im je to „čejf“. Oni rijetki što i krenu "pravim" putem, vrlo brzo dobiju "poruke" da moraju znati 'pravila igre. A ona su itekako "čudna". Kroje se na kafama, druženjima, daleko od stadiona...

Potražite više informacija na temu Druga liga Federacije BiH - Zapad:

Zbog toga će NS Federacije BiH što prije morati krenuti u rješavanje problema. Potrebne su dvije Druge lige, te međukantonalne i kantonalne lige.

Sve ostalo će donijeti nastavak problema i brojne kritike javnosti.

Top Komentari

RASanticeva
Jedinstvena Druga Liga FBiH i gotova stvar, pa nek se pojedinci smucaju po kantonalnim ligama
4 0
Gari Garinča
U savezu sjede ljudi kojima nije stalo da nogomet napreduje. Uglavnom su to persone koje su u nogometu vidjeli šansu da se na lagan nacin zarade šoldi a o moralu i nogometnom znanju ne treba ni govoriti.
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi