Drugi krug ostao nedosanjan san

BiH poražena od Makedonije

Drugi krug ostao nedosanjan san

Ne, jednostavno nije išlo. Bosna i Hercegovina je poražena u odlučujućem susretu Eurobasketa od Makedonije rezultatom 75:63.

Katastrofalna treća i četvrta četvrtina, vrlo loša igra u napadu, sa čak 18 izgubljenih lopti, nije mogla biti dovoljna da se izbori plasman u naredni krug takmičenja.

Početak susreta protekao je u manje, više izjednačenoj borbi, a Bosna i Hercegovine uglavnom je imala po nekoliko poena prednosti na svojoj strani. Međutim, izostao je učinak Mirze Teletovića, koji je svoje prve poene ubacio tek u 14. minuti kada je pogodio trojku.

Makedonci su poveli sa pet poena razlike četiri minute prije odlaska na poluvrijeme (29:24), nakon što je kapiten Kenan Bajramović promašio nekoliko zicera. Ipak, rezultatski priključak je sačuvao Goran Ikonić sa tri poena, a potom je Saša Vasiljević ponovo zablistao, ubacivši poene uz faul.

Onda je dvije i pol minute prije kraja druge četvrtine loptu uzeo Teletović i pogodio sa gotovo devet metara, a BiH je povela sa 33:29. Četiri desetinke prije kraja prvog poluvremena, na Domercantu je Stojanovski napravio faul na šutu za tri poena, a Henry je ubacio sva tri pokušaja pa je BiH na odmor otišla sa prednošću od 38:35.

I onda je došla na red ta čuvena, kobna treća četvrtina. Elmedin Kikanović promašio je tri napada za redom, a Makedonci su to znali itekako kazniti. Serija od 9:0 za samo dvije minute odvela nas je na minus 6 (38:44). Nakon toga Sabit Hadžić je tražio minutu odmora, ali ni to nije pomoglo. Bh. košarkaši prve poene u drugom poluvremenu su postigli u 36 (?!) minuti. Tada su Makedonci već bili na plus 9 (40:49).

Na svu sreću, jedini raspoložen u ovom dijelu susreta u dresu BiH bio je Nihad Đedović, te smo u posljednju dionicu ušli sa podnošljivih 47:53.

Ipak, igra izabranika selektora Sabita Hadžića u odlučujućoj četvrtini bila je daleko od podnošljive. Katastrofalna igra u napadu, sa previše izgubljenih lopti, nije mogla biti ni blizu toga da se pobijedi Makedonija i izbori drugi krug.

Nažalost, naši košarkaši ponovo su neshvatljivo podbacili. Nakon jučerašnje sjajne igre i pobjede nad Hrvatskom, večeras su naši košarkaši bili neprepoznatljivi, te su pretrpili sasvim zaslužen poraz.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.