Nekoliko centimetara bi moglo odlučiti prvaka države: Evo zašto mnogi jedva čekaju Wengerovo pravilo
Fenerbahčeu poništen pogodak zbog ruke i pola glave u ofsajdu.

Je li ovo zaista prednost za napadača?

Nekoliko centimetara bi moglo odlučiti prvaka države: Evo zašto mnogi jedva čekaju Wengerovo pravilo

Eldar Ganibegović

Ofsajd označava u najužem smislu prednost igrača nad protivničkom odbranom u trenutku upućivanja lopte. Međutim, je li svaki ofsajd koji je dosuđen ustvari prednost?

U savremenom fudbalu u onim najboljim takmičenjima više da skoro nema greške kada se radi o ofsajdu. Dobro, Englezi su priča za sebe.

Međutim, nema ni mjesta da suci previde ni koji milimetar ofsajda. Zahvaljujući VAR sistemu i savremenoj tehnologiji poništavaju se golovi i s malim ofsajdima koje pomoćni suci golim okom nema šanse da bi vidjeli i sa sigurnošću mogli tvrditi da je ofsajd ili nije.

Ofsajd Dušana Tadića i poništen gol Fenerbahčea

Jedan takav ofsajd mogao bi odlučiti prvaka Turske. Grubo to ovako zvuči, no gledajući koliko se "ganjaju" Fener i Galata, svaki kiks jednog ili drugog tima bi mogao biti presudan na kraju.

Fenerbahče danas od 17 sati gostuje kod Gaziantepa i nakon prvih 45 minuta rezultat na semaforu je 0:0. Tresla se mreža domaćina, ali uzalud.

Nakon jedne lijepe akcije, pogodio je Poljak Sebastian Szymanski. Dušan Tadić mu je asistirao i ostavio loptu kao na tanjiru, no gol je poništen.

Oglasi

Poljski fudbaler odmah je pogledao ka pomoćniku i nije se previše radovao. Shvatio je da bi se moglo raditi o ofsajd poziciji.

Dušan Tadić je zaista bio u ofsajdu. No, samo ruka i pola glave mu je bilo u nedozvoljenoj poziciji i zaista se postavlja pitanje kakva je to prednost u odnosu na odbranu.

Arsene Wenger se zalaže za promjenu pravila ofsajda i nije ni čudo da ga mnogi jedva čekaju. 

Potražite više informacija na temu Super Lig:

Inače, u toku pisanja ovog članka Edin Džeko je imao šansu da promijeni rezultat. Međutim, nije pogodio s bijele tačke.

Top Komentari

zlokotlokrp
Oduvijek se položaj tijela gledao i smatrao prednošću u odnosu na odbrambenog igrača. Jeste mali ofsajd ali je napadač nagnut prema naprijed i samim tim stekao nesportsku prednost.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi