Dva loma noge koja su uništila Djibrila Cissea: Rekli su mi da je moglo doći do amputacije...

Francuz sa 39 godina želi povratak fudbalu

Dva loma noge koja su uništila Djibrila Cissea: Rekli su mi da je moglo doći do amputacije...

Jedna od tema koje za koje su "zagrizli" evropski sportski mediji je najavljeni povratak Djibrila Cissea fudbalu.

Dok je Evropa bila u karantinu, nekadašnjeg fudbaleru Liverpoola i Marseillea je palo na pamet da počne trenirati ne bi li se vratio u optimalnu fizičku formu. A kako se vraćao u formu, tako se u njegovim mislima rađala ideja o povratku fudbalu.

I zaista izrazio je Cisse, koji će u augustu napuniti 39 godina, želju da ponovo zaigra, makar i besplatno, u Ligue 1 kako bi stigao do jubilarnih 100 golova u ovom takmičenju (trenutno je na 96).

Jučer stižu informacije da Dijon želi dovesti nekada sjajnog golgetera u svoje redove, a iskreni fudbalski romantičari se duboko nadaju da će se to desiti.

Oni koji nisu gledali Djibrila Cissea se pitaju zašto je Francuz toliko popularan i zašto ga mnogi žele ponovo vidjeti na terenu? Njegova karijera na papiru ipak i nije toliko impresivna...

Mladi Djibril Cisse je imao sve potrebno da postane jedan od najboljih napadača ikada. Imao je tu urođenu nemilosrdnost kada bi se našao pred golom protivnika.

Jedno vrijeme, Cisse je i bio među najboljima, tamo početkom prve decenije 21. vijeka kada se etablirao u Auxerreu i zaradio dvije francuske Zlane kopačke.

Donijelo mu je to na ljeto 2004. godine veliki transfer u Liverpool za tada ogrominh 20 miliona eura. Odlično je počela Cisseova epizoda na Anfieldu, pogodio je na debiju protiv Tottenhama, ali onda dolazi oktobar i kobna utakmica protiv Blackburna.

Probija Cisse po desnom krilu, ne dešava se ništa neobično, duel sa protivničkim igračem je bezazlen, ali onda puca njegova lijeva noga i to potpuno.

"Imao sam frakture, a jedna od kosti koja je pukla je došla iznad druge. Krv nije dolazila u moje stopalo... Doktor na terenu mi je rekao da mora ruducirati frakturu. Nisam znao o čemu priča, samo sam mu rekao 'uradi šta moraš'. Izbrojao je do tri i povukao moju nogu... Sve je prošlo dobro, a nakon par mjeseci sam ga pitao zašto je to uradio. Rekao mu je da je problem bio sa cirkulacijom krvi. Rekao je da bi nakon 30 minuta do sat vremena noga morala biti amputirana", prisjetio se svojevremeno Cisse svoje prve teške povrede.

Ipak, Francuz se uspio čudesno oporaviti, nakon svega pola godine, i zaigrati u kultnom finalu Lige prvaka u Istanbulu 2005. Cisse je postigao i gol u penal seriji protiv Milana i došao do trofeja Lige prvaka.

Međutim, nije se dugo čekalo na novu katastrofu.

Cisse se konačno počeo vraćati u formu, iščekivao je Svjetsko prvenstvo sa selekcijom Francuske 2006. godine, a onda dolazi pripremna utakmica protiv selekcije Kine.

Ponovo gotovo preslikana situacija. Cisse probija po desnom krilu, duel sa protivnikom ne izgleda žestoko, ali Francuz pada na travnjak, a usporeni snimak otkriva potpuni prelom potkoljenice - ovaj put desne noge.

Cisse se uspio vratiti nakon duge rehabilitacije, ali nakon drugog loma noge više nije bio ni sjena samog sebe iz dana u Auxerreu i početka avanture u Liverpoolu.

Povrede Djibrila Cissea možete pogledati u video prilogu ispod, ali to ne preporučujemo onima "slabijeg stomaka":

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

Napustiće Cisse Liverpool te 2006. godine i otići put Marseillea, a nakon toga će promijeniti veliki broj klubova u kojima će se uglavnom kratko zadržavati: Sunderland, Panathinaikos (dvije titule najboljeg strijelca grčke lige), Lazio, QPR, AL Gharafa, Kuban Krasonar, Bastia, Saint-Pierroise, Yverdon-Sport.

Sada svi čekamo Cisseov povratak i njegov 100. gol u Ligue 1....

Zaprati Liverpool, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Liverpool Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi