Dvije strane Cristiana Ronalda
Foto: EPA

Liga šampiona vs La Liga

Dvije strane Cristiana Ronalda

Najbolji igrač svijeta Cristiano Ronaldo igra veoma čudnu sezonu. Počeo je fantastično, nastavio užasno, a trenutno je prilično zagonetno šta će sljedeće uraditi. 

Sve je počelo u Superkupu Španije. Ronaldo je ušao u drugom poluvremenu protiv Barcelone i postigao fantastičan pogodak na Camp Nou stadionu. Već su tada mnogi pomislili da će ovo biti još jedan u nizu njegovih sjajnih sezona, ali uslijedilo je brzo razočarenje. 

Foto: Ronaldo dobija crveni karton nakon što je gurnuo suca

Ronaldo je samo nekoliko minuta kasnije dobio crveni karton jer je, prvo po mišljenju sudije simulirao penal, a kasnije je gurnuo istog tog sudiju te je suspendovan na pet susreta. Čini se da je baš taj trenutak poremetio sezonu Ronalda jer je nakon toga počeo igrati veoma čudno. Zašto čudno? Pa, u La Ligi mu apsolutno ništa ne polazi za rukom, a u Ligi prvaka trese mreže na svakoj utakmici. Čini se da se Ronaldo, kako stari, više opredijelio za dobre partije u Ligi prvaka, nego u ostalim takmičenjima. On je ove sezone odigrao šest mečeva u La Ligi, odnosno 540 minuta i postigao je samo jedan gol te je upisao jednu asistenciju. Veoma je čudno da Ronaldo ne postiže golove na mečevima protiv Eibara, Deportivo Alavesa ili Girone. To su otprilike protivnici čije je mreže do prije godinu dana punio do vrha, ali očito da trenutno ili nema motiv kao nekada ili je u pitanju nešto drugo što mi ne znamo. S druge strane, u Ligi prvaka je odigrao četiri meča, a postigao je čak šest golova i prvi je strijelac ovog takmičenja. Njegov uspjeh je tim veći jer je Real Madrid u grupi sa Dortmundom i Tottenhamom, a baš tim ekipama je Ronaldo postigao četiri od šest golova. Dakle, još uvijek je na visokom nivou, ali samo u Ligi prvaka. 

FOTO: Ronaldo i Hakimi slave gol Portugalca protiv Tottenhama 

Veoma zanimljiv je podatak da je Ronaldo bio najbolji strijelac u posljednjih pet sezona Lige prvaka, a ove sezone je na putu da to uradi po šesti put uzastopno. Ovaj podatak samo pokazuje veličinu Cristiana Ronalda. Naime, nijednom igraču nikada nije pošlo za nogom da pet puta zaredom osvoji titulu najboljeg strijelca Lige prvaka. Najbliži tom učinku bio je Messi, ali on se zaustavio na četiri zaredom prva mjesta i to od sezone 2008/09 do sezone 2011/12. 

Zanimljivo, Ronaldo je kroz tih pet sezona postavio nove standarde jer je u sezoni 2013/14 (kada je Real Madrid osvojio titulu) postigao čak 17 golova što je rekord Lige prvaka. Poslije toga je u jednoj sezoni postigao 16 golova čime je svoje ime upisao i na drugo mjesto. 

U kakvoj eri živimo i kakvog igrača gledamo pokazuju još neki statistički podaci iz Lige prvaka. Naime, takvi napadači poput Marca van Bastena, Jean-Pierre Papina, Alessandra Del Piera, Raula ili Ševčenka su bili najbolji strijelci Lige prvaka, ali postizali su po 10, 7, 10, 10 i 9 golova. Dakle, nijedan nije bio ni blizu Ronalda, a da ne spominjemo da niko od njih nije više od tri puta osvajao ovu titulu najboljeg strijelca (samo Papin tri puta, ostali i manje).

Kada govorimo o listi strijelaca Lige prvaka za sav vremena, Ronaldo je tu neprikosnoven. On je trenutno postigao 111 golova u Ligi prvaka, a iza njega je Messi sa 14 golova manje. Čovjek koji je dugo vremena držao lidersku poziciju, Raul, zaostaje za Ronaldom 40 golova, a do kraja Ronaldove karijere vjerovatno će zaostajati 60 ili 70. Osim svega navedenog, Ronaldo je i lider kada je u pitanju ukupan broj titula najboljeg strijelca Lige prvaka. On je najbolji strijelac bio ukupno šest puta, a iza njega je Messi sa pet dok je treći Gerd Muller sa četiri.

FOTO: Reakcija Ronalda nakon poraza u La Ligi od Girone 

Ipak, u La Ligi mu ne ide tako dobro i nepostavlja rekorde. Otkad je stigao iz Manchester Uniteda 2009. godine, Ronaldo je tri puta bio najbolji strijelac La Lige, dok je Messi to učinio četiri puta. Messi drži gotovo nestvaran rekord jer je u sezoni 2011/12 postigao nestvarnih 50 golova, ali Ronaldo tu nije daleko jer je tri godine kasnije postigao dva gola manje. Najbolji strijelac La Lige svih vremena je Messi sa 361 golom, dok Ronaldo ima 287, ali i preko 100 mečeva manje.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Bilo kako bilo, voljeli ga ili ne, ne možete osporiti njegov nestvaran kvalitet. Iz svega navedenog možemo zaključiti da je Liga prvaka Ronaldovo najdraže takmičenje jer očito ima poseban motiv kada igra protiv najvećih klubova Evrope. 

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti