Džakmić: Čast je biti u stručnom štabu prvog tima Sarajeva

Džakmić: Čast je biti u stručnom štabu prvog tima Sarajeva

D. Rakanović

Jedan od najpopularnijih igrača u poslijeratnom periodu FK Sarajevo Muhamed Džakmić prije nekoliko dana imenovan je za pomoćnog trenera bordo tima. 

Ovaj izrazito borbeni veznjak nosio je i kapitensku traku Sarajeva za koje je ukupno odigrao 188 utakmica. Debitovao je za bordo klub u sezoni 2003/04, na utakmici protiv Leotara u Trebinju. U sklopu svoje karijere nastupio je u nekoliko navrata i za “A” reprezentaciju Bosne i Hercegovine. 

Upravo je sa sadašnjim šefom struke, Husrefom Musemićem, imao priliku u dva navrata da surađuje.

"Dok sam igrao, radio sam sa Husrefom dva puta. Oba puta su bila uspješna. Bili smo prvaci, a prije toga i osvojili Kup, igrali u oba navrata u međunarodnom takmičenju. Istina, ovaj drugi put poprilično neslavno, ali se ne bih prisjećao tih detalja. Sve u svemu, nosim izuzetno lijepe uspomene iz perioda dok me Husref trenirao. Imali smo uvijek korektan odnos i njega poštujem mnogo kao osobu. Riječ je o treneru koji je maksimalno posvećen svom poslu, znamo svi koji smo vezani za klub sa koliko ljubavi i emocija on vodi ekipu. Za njega samo imam riječi hvale", rekao je za službenu stranicu kluba Džakmić. 

Kako govori Džakmić iznenadio ga je poziv iz kluba, da se priključi stručnom štabu prvog tima.

"Iskreno, iznenađen sam bio. Nisam očekivao poziv za rad u prvom timu. Radio sam prethodno sa mlađim selekcijama u Akademiji Fudbalskog kluba Sarajevo i bio sam fokusiran na taj posao, nisam razmišljao o drugim stvarima. Iz kluba su me predložili Husrefu, koji je to potvrdio i hvala kako klubu tako i njemu, što su mi pružili priliku. Ja ću se potruditi koliko god mogu da opravdam to povjerenje. Čast je biti dio stručnog štaba prvog tima kluba kojeg volite", naveo je Džakmić. 

Svoju posljednju utakmicu u dresu Sarajeva Džakmić je odigrao u sezoni 2013/14. U toku utakmice protiv Čelika, zbog neugodne i dugotrajne povrede trbušnog zida, morao je napustiti utakmicu, ali i nedugo poslije okončati svoju igračku karijeru.

"Prošle su četiri godine kako sam prestao aktivno igrati. Teško je bilo u početku, ali kako vrijeme odmiče, tako se čovjek navikne na sve. Jednostavno sam prihvatio da je trenerski poziv moj novi posao, novi život i samo sve sada gledam iz jedne druge perspektive. Nisam više na terenu, već pored njega i na taj način tražim način da pomognem ekipi na terenu", poručuje Džakmić. 

Prema njegovim riječima, odluka o završetku karijere nije bila jednostavna, ali je odluka o početku rada kao fudbalski trener došla brzo.

"Povreda je bila takvog tipa da nisam znao šta će se dešavati. Doktori su mi rekli da sigurno jednogodišnji period moram mirovati i čekati priliku da vidim, da li se mogu vratiti fudbalu ili ne. To je jedna neizvjesnost, koja vas iscrpi i vrlo je teško bilo preživjeti te trenutke. Poslije 7, 8 mjeseci, vidjeli smo da je povreda u istom stanju, tako da su moja nadanja prestala. Vidio sam da neće moći i okrenuo sam drugi list. Posvetio sam se trenerskom poslu. U tom trenutku je šef Akademije FK Sarajevo bio Almir Hurtić i uz pristanak ljudi iz kluba, obratio mi se sa upitom da li bih radio kao trener, ja sam pristao i tako je počelo", Džakmić. 

Iako je počeo sa trenerskim radom prije nešto više od tri godine, Džakmić je do sada uspio steći "B" i "A" trenerske licence, te uspješno korača ka posljednjem stepenu edukacije - PROFI licenci.

"Trenerske edukacije su mi donijele novi pogled na fudbal, ne samo meni, nego svakome ko je prestao sa igračkom karijerom. Igrača karijera vam sigurno puno pomaže, jer ste bili "unutra" što se kaže, znate kako se osjećaju igrači, znate prepoznati određene taktičke stvari, ali je sama edukacija nešto jako dobro, korisno i nije bez razloga prisutna u svijetu fudbala. Ja nastavljam svoj edukativni proces, kojeg želim u potpunosti okončati", kazao je Džakmić. 

Posljednji domaći susret protiv Viteza, u kojem je Bordo klub upisao pobjedu rezultatom 4:0, bio je prvi službeni za Husrefa Musemića i njegov stručni štab.

"Kao usposlenik kluba i trener Akademije već sam bio na ispomoći u prvom timu, ali je taj susret protiv Viteza bio prvi, zvanični. Što se tiče utakmice, mogu reći da možemo biti zadovoljni rezultatom. Prvo poluvrijeme je imalo svoje nedostatke. Znate kako je na Koševu kada prethodno imate niz loših utakmica, a završite prvi dio bez golova. Pritisak, nervoza, ali je to normalno kada znamo kakvi su rezultati prethodno bili. Veseli nas što je ekipa pokazala karakter i u drugom poluvremenu postigla četiri gola. Sigurno je da taj susret nije pravo mjerilo, ali ekipa zaslužuje poštovanje obzirom da je Vitez izgubio svaku utakmicu do sada sa jednim golom razlike", riječi su Džakmića. 

U narednom kolu bordo klub dočekuje Široki Brijeg. Utakmica se igra u subotu, 16. septembra sa početkom u 19 sati.

"U subotu utakmicu dolazi Široki Brijeg. Utakmice protiv tog kluba su uvijek bile posebne i kada sam ja igrao. Mi smo spremni i kompletan fokus rada je priprema za tu utakmicu. Moramo skoncentrisano nastupiti od prve minute. Ekipa Širokog Brijega je dosta kvalitetna, sam pokazatelj da su treći na tabeli najbolje govori o tome. Mislim ipak da su oni ekipa, koja znatno bolje kući igra, gdje su ostvarili četiri pobjede, dok su u gostima remizirali sa Željezničarom i izgubili od Zrinjskog i GOŠK-a. Imati će dodatan motiv da tu statistiku poprave na Koševu, a na nama je da to neutrališemo, odigramo dobru utakmicu i ostvarimo novu pobjedu", rekao je Džakmić. 

Nakon utakmice sa Širokim Brijegom, Sarajevo iduću srijedu gostuje Mladosti u sklopu šesnaestine finala Kupa BiH.

"Ono što nama ide u prilog jeste činjenica da imamo širok igrački kadar. Gotovo na svim pozicijama imamo nekoliko igrača koje možemo rotirati, no svaka utakmica je novo iskušenje, gdje nekada ne igrate samo protiv protivnika. Boljka bh. fudbala su tereni, koji nisu uvijek u najboljem stanju i ulazimo u period godine, kada oni budu jako teški. Igrači se znatno više potroše, nego da je teren normalan. Međutim, moramo pronaći izlaz iz svakog problema, svake prepreke koja nam se pojavi i uvijek težiti ka što boljim rezultatima", rekao je Džakmić. 

"Prije svega želim reći da se ne trebamo mnogo uzdizati nakon pobjede protiv Viteza. Respektujemo tu ekipi, ali je normalno da Sarajevo opravda svoju ulogu favorita na Koševu. Moramo biti čvrsto na zemlji, jer u ovoj ligi možemo od svakoga izgubiti, ali isto tako i svakoga nadigrati. Ono što sam ja vidio do sada je dobro. Imamo kvalitetnu ekipu, dobre pojedince, iskusne, ali i nekoliko odličnih mladih igrača koji pokazuju da se na njih može ozbiljno računati. Na nama je da od ekipe izvučemo ono najbolje", rekao je Džakmić.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Na kraju razgovora za službenu stranicu kluba Džakmić je istakao da vjeruje da Sarajevo do kraja jesenjeg dijela polusezone može biti u vrhu premijeligaške tabele. 

"Ja vjerujem da možemo. Svi zajedno moramo raditi za to, kako mi u stručnom štabu, igrači, uposlenici kluba, zajedno sa navijačima, medijima... Svi mi koji volimo ovaj klub moramo raditi za njegov napredak. Ponavljam, vjerujem da možemo biti u vrhu i ovaj loš start prvenstva uspješnim rezultatima nadomjestiti, ali niko ne zna šta može biti. Ono što mogu obećati ispred stručnog štaba jeste da ćemo uraditi sve što možemo i znamo da rezultati budu bolji", zaključio je Džakmić. 

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi