Džeko o famoznoj Osimovoj rečenici: "Zaprepašteno sam ga pitao moram li?"

Dijamant govorio o svojim fudbalskim počecima

Džeko o famoznoj Osimovoj rečenici: "Zaprepašteno sam ga pitao moram li?"

A. Čaušević

Edin Džeko je jedna od najvećih zvijezdi Serije A. U Italiji igra od 2015. godine i postao je izuzetno popularan na Apeninima, prvenstvno radi svog profesionalizma i kvalitetnih igara. 

Ugledni Sky Sports je večeras emitovao emisiju o Džekinoj karijeri. Među sagovornicima je bio Amar Osim, čovjek pod čijom palicom je popularni Dijamant debitovao u Željezničaru.

"Kada me Osim pozvao za prvu utakmicu bilo je to nešto nevjerovatno. U tom trenutku kada si dječak jedino o čemu si razmišljao je da zaigraš za prvi tim. Odigrati utakmicu za prvi tim za mene bi bio kraj svijeta", prisjetio se Džeko.

Riječ je zatim uzeo trofejni stručnjak koji trenutno predvodi Plave s Grbavice.

"Htio je da postane profesionalac pod svaku cijenu i radio je sve što može u takvoj situaicji. To me impresioniralo više od talenta. Bio je ozbiljan i znao je šta želi. To je problem današnjih mladih, ne žele da se žrtvuju. Edin je htio da postane igrač i bio je spreman na sve potrebno da to i postane."

Prisjetio se Džeko i debija za Željezničar protiv Žepča i famozne Osimove rečenice: "Uži, zabij dva gola i izađi".

"Gubili smo 2:1. Osim mi je rekao da uđem, zabije dva gola i izađem. Stao sam, gledao sam ga i zaprepašteno ga pitao moram li stvarno zabiti. Izgubili smo, ali to ostaje za sjećanje", kazao je Džeko.

Osim je otkrio i detalje kako je odlučio da Džeku uvrsti u prvi tim.

"Svi su pričali o njemu, ali nije bio toliko mali jer je bio veoma visok. Sposan da zabije mnoge golove. Bio sam prvotimac i gledao sam utakmice mladih na kojim je igrao Edin. Nekoliko godina kasnije sam postao trener seniora i kada je bio dovoljano spreman da igra za nas pozvao sam ga."

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Tada nije bila česta pojava da 17-godišnjak igra za prvi tim, ali smo ga pratili četiri do pet godina, i znali smo, da iako je bio mršav te mu je falilo 15 do 20 kilogram u odnosu na druge igrače imao je kvalitet da se s njima takmiči. Tada smo imali poprilično jak tim, ali je svejedno bio dovoljno dobar da se s njima takmiči, dodao je Osim.

Nakon početaka na Grbavici 2005. Džeko odlazi u Teplice, a ostalo je historija.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

karlhajncbrazzzo
Ostalo je legenda, ne historija.
0 4
karlhajncbrazzzo
Dijamant nije historija, već legenda. Jednostavno, zar ne?
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi