Kada će premijerligaši na teren: Otpala je jedna opcija, da li ih čeka ona najteža?

Na početku su iznesena četiri prijedloga

Kada će premijerligaši na teren: Otpala je jedna opcija, da li ih čeka ona najteža?

Samir Mlaćo

Sredinom marta pojavila su se četiri prijedloga za nastavak Premijer lige naše zemlje.

Kako je već poznat, u elitnom rangu bh. nogometa odigrana su 22. kola, a taman kada smo očekivali najveća uzbuđenja, sve je stalo.

Razlog je naravno pandemija koronavirusa, a situacija je ista i dalje, te su svi u neizvjesnosti.

Prvi prijedlog se odnosio na nastavak takmičenja 19. aprila, a klubovi bi po istom počeli sa treninzima 5. aprila. Danas je 11. april i jasno je da od ovog prijedloga nema ništa.

Druga opcija je bila da se prvenstvo nastavi 3. maja, a klubovi sa mini pripremama krenu 20. aprila. To se gotovo sigurno neće desiti, jer prema prognozama nadležnih, do kraja aprila neće biti promjena u rigoroznim mjerama koja se odnose na zabrane okupljanja, izlaske vani i slično.

Treći prijedlog je da se prvenstvo nastavi 17. maja, a pripreme bi startale 15 dana ranije. Broj slobodnih vikenda je sedam što znači sedam kola bi se igralo vikendom te četiri srijedom. U ovom slučaju ekipe bi imale dvije slobodne srijede.

Susreti polufinala i finala Kupa bi se igrali srijedom uz po jednu utakmicu polufinala i finala. Dva polufinalna duela bi bila odigrana 13. maja, odnosno četiri dana prije nastavka Premijer lige.

U ovom slučaju klubovi bi morali početi sa treninzima 2. maja.

Posljednja opcija je najkomplikovanija i igrači praktično ne bi imali vremena za predah. Prema utvrđenim rokovima 24. maj je posljednji datum za nastavak takmičenja. Pripreme bi počele 11. maja. Šest kola bi se igralo vikendom, a pet kola srijedom. U ovom slučaju konstantno bi se igralo u ritmu subota - srijeda - subota.

U Kupu BiH bi došlo do promjene propozicija. Igrala bi se po jedna utakmica u polufinalu i finalu, a finale bi bilo na rasporedu 30. juna poslije završetka ligaškog takmičenja.

Da li će na kraju ova opcija biti i jedina realna, ostaje nam da vidimo.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Sve će naravno zavisiti od preporuka nadležnih u zemlji, te cjelokupne situacije sa pandemijom koronavirusa.

Broj zaraženih u našoj zemlji trenutno je 905, a broj oporavljenih 129. Preminulo je 37 osoba.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

mirbes
Ne čeka ih, pišete nebulozne naslove. Najrealnija i najjednostavnija, prekinuti prvenstvo, proglasiti šampiona i putnike za Evropu. Ostaviti 2 kluba u ligi. Pripremati se za narednu sezonu. Ko može i smije garantovati klubovima da im ekipe neće biti desetkovane u junu recimo zato što im se neki od igrača zarazi (dakle svi ostali moraju u karantin), a dobrom dijelu igrača ističu i ugovori. Potrebno je organizovati 66 utakmica u u kratkom roku i u izolovanim sredinama. Glupost...
1 7
Mani
Jah eto kod nas problem sa previse utakmica? :D Jadni igraci nemogu da odigraju srijeda/subota toliko dugo? Nastaviti igrati, pa makar tokom Jula i Avgusta! Imamo zimsku pauzu koja traje 3 ****na mjeseca, ima da se i tada igra.
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi