Džeko: Plasman na Euro bi bio vrhunac moje karijere u reprezentaciji

Kapiten Zmajeva dao intervju za UEFA-u

Džeko: Plasman na Euro bi bio vrhunac moje karijere u reprezentaciji

Kapiten fudbalske reprezentacije BiH Edin Džeko dao je intervju za UEFA-inu stranicu.

Tema razgovora bila je isključivo reprezentacija BiH i nadolazeći baraž preko kojeg će "Zmajevi" pokušati da se domognu nastupa na Evropskom prvenstvu, a za Džeku bi to, kako je priznao, bio vrhunac karijere u dresu s državnim grbom.

Uvjeren je Džeko da se zajedno sa saigračima može iskupiti za lošije rezultate u kvalifikacijama i odvesti BiH na drugo veliko takmičenje u historiji.

"U Ligi nacija bili smo uspješniji nego u kvalifikacijama, ali ti dobri nastupi na kraju su nam dali još jednu šansu da se kroz play-off domognemo Evropskog prvenstva. Nadam se da ćemo uspjeti iskoristiti ovu šansu", rekao je Džeko na početku razgovora.

Na klupi BiH će, u odnosu na prethodne utakmice, biti legendarni Dušan Bajević.

"O Bajeviću ne treba trošiti riječi. Dobili smo selektora ima jako dosta iskustva iza sebe i sigurno da nam može donijeti pozitivne stvari. Mi igrači znamo šta nas očekuje sljedećeg mjesta i dodatna motivacija nije potrebna. Selektor već sada priprema sve što je potrebno za te, nadamo se, dvije utakmice, jer kao što znamo prva je polufinalna i od rezultata će ovisiti hoće li biti za nas druge. Moramo se dobro pripremiti, to je najbitnije."

Zmajevi dosad nisu imali sreće u baražima za Euro.

"Vjerujem da će sada biti treća sreća. U prošlosti inače nismo imali baš sreće sa tim žrijebovima, recimo, dva puta smo za protivnika imali jedan Portugal koji je velesila za reprezentaciju kakva je BiH. Ali, ne bih se vraćao pretjerano na to. Moramo se fokusirani na ono što dolazi i dati sve od sebe da iskoristimo sljedeću priliku. Vjerujem da ćemo se plasirati na Evropsko prvenstvo."

Igračima neće nedostajati motiva.

"Bilo bi to prvo Evropsko prvenstvo za BiH, nije mala to stvar, a i meni kao igraču bi to značilo mnogo. Svi mi sanjamo da igramo na velikim takmičenjima sa svojom reprezentacijom. Poslije Svjetskog prvenstva u Brazilu, ovo bi na neki način za mene bila i kruna karijere u reprezentaciji."

Prva prepreka BiH će biti Sjeverna Irska. Utakmica će se igrati 26. marta.

"Ljudi će reći da će biti lagano jer smo ih dobili već dva puta u Ligi nacija, ali nema lagane utakmice. Utakmice sa Sjevernom Irskom nisu bile lagane, pogotovo ona na njihovom terenu gdje smo dosta teško došli do pobjede. Jedino uz zalaganje svih igrača možemo doći do onog željenog rezultata."

Već je Džeko imao priliku da protiv Sjeverne Irske postiže golove, asistira...

"Svjestan sam da se i sada to očekuje od mene. Tako je to kada si napadač, kroz svoju karijeru sam već navikao na tu neku vrstu pritiska. Od mene niko sretniji neće biti ako u narednim utakmicama, možda i najbitnijim za reprezentaciju, budem na nivou i od velike pomoći da se ostvari zacrtano."

U razgovoru Džeko je također dodao kako će velika prednost za BiH biti i to što će se obje utakmice igrati pred domaćim navijačima koji će, uvjeren je, kao i nebrojeno puta dosad biti velika podrška njemu i saigračima.

Promo

Top Komentari

GigantMostarski
Ne mogu vjerovat koliko negativnih komentara ima, sta vam je bola!? Podrzite reprezentaciju jer sad je potrebno zajednistvo vece od onog kad su igrali baraz za SP!!! Dzeko odradi to kapitenski. Pjanke nek se malo trzne igra ko zdapi zadnjih nekoliko tekmi za repku, pokazi carolije jer ne zovi te talijani dzaba madjionicar! Kad je njegov dan on je igrac vise na terenu!
6 2
Emir
Manje dernecenja i vise zalaganja na terenu pa sta bude.
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi