Džeko pretekao Ronalda, 5. igrač Evrope!

Najkorisniji igrači Starog kontinenta

Džeko pretekao Ronalda, 5. igrač Evrope!

Statistički gledano, reprezentativac Bosne i Hercegovine Edin Džeko peti je najkorisniji igrač na svijetu, kada se saberu sve kategorije u svim utakmicama.

Prema detaljnoj analizi Castrol rankingsa, napadač Manchester Citya i reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko peti je najkorisniji igrač svijeta, kada se saberu sve kategorije (golovi, asistencije, minute provedene na terenu, omjer udaraca prema golu/u okvir gola, pretrčani kilometri, dobiveni/izgubljeni dueli...).

 

Džeko je plasiran na visokom petom mjestu, te je ostvario pomak u odnosu na prošlomjesečnu listu, kada je bio deveti. Skok na tabeli su mu donijeli golovi u relativno malo minuta koliko je prošlog mjeseca dobivao na terenu od svog menadžera u Manchester Cityu Roberta Mancinija.

 

Džeko je tako po korisnosti na ovoj tabeli preskočio Cristiana Ronalda, Gerarda Piquea, Daniela Van Buytena i Emmanuela Adebayora, te sada sa zbirom bodova 901 zauzima sjajno peto mjesto!

 

Ispred Dijamanta se nalaze na četvrtom mjestu Arsenalov Robin Van Persie, treći je Karim Benzema iz Reala, drugi je Mario Gomez (Bayern), a prvi je, a ko drugi, Lionel Messi.

 

Od ostalih bh. igrača na ovoj listi, na kojoj je sabran učinak fudbalera iz Liga petice, Miralem Pjanić je na 289. mjestu, Asmir Begović na 296, Emir Spahić 349, Vedad Ibišević 561, Senad Lulić 572, Sejad Salihović 1127, Mensur Mujdža 1377. te Hasan Salihamidžić na 1649. mjestu.

 

Top 10 najkorisnijih igrača Liga petice

 

1(1)Lionel Messi     1147

2(2)Mario Gomez    1019

3(3)Karim Benzema  990

4(4)Robin van Persie  958

5(9)Edin Džeko          901

6(5)Cristiano Ronaldo   886

6(6)Gerard Pique          886

8(7)Daniel van Buyten     846

Potražite više informacija na temu Premier league:

9(7)Emmanuel Adebayor   843

10(13) Luis Suarez           835

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.