Džeko vs. Lacazette: Ko je opasniji?

Derbi na Olimpicu

Džeko vs. Lacazette: Ko je opasniji?

E. Škorić

Roma i Lyon igraju večeras revanš osmine finala Evropske lige na stadionu Olimpico.

Roma je u prvom meču poražena s 4:2 i ima večeras jako težak zadatak protiv francuske momčadi, koja je trenutno korak bliže četvrtfinalu Evropske lige.

Glavnu riječ večeras vodit će dvojica nogometaša. S jedne strane bh. reprezentativac Edin Džeko, s druge strane Alexandre Lacazette. Radi se o dvojici najboljih strijelaca ovih ekipa i u mogome će stvari ovisiti upravo od njihovog raspoloženja.

Džeko je u ovoj sezoni postigao 30 pogodaka, dok je Lacazette postigao 28 golova. Dijamant je u Seriji A u 28 mečeva postigao 20 golova uz šest asistencija, u Evropskoj ligi postigao je osam golova na sedam mečeva, a u Kupu je bez gola, ali je igrao samo dva meča.

Laczette je u 23 nastupa u Ligi 1 postigao 22 gola uz dvije asistencije, dok je u Evropskoj ligi postigao tri gola na tri meča, a u kupovima je igrao dvije utakmice i dao je dva gola.

Kada su u pitanju detaljne statistike, Džeko ima 68.5 posto uspješnih prolaza, dok je Lacazette na 77 posto. Džeko je na 191 osvojenom duelu, a Lacazette na 116.

Naš napadač je daleko dominantniji u vazdužnim duelima. Ima ih 114 osvojenih, odnosno 58,2 posto, dok je Lacazette na svega 36,7 posto osvojenih zračnih duela. 

Što se tiče napadačkog dijela, Džeko u Seriji A zabija gol svakih 117 minuta u prosjeku, Lacazette svakih 87 minuta. Džeko je 63 puta šutirao u okvir protivničkih golova, dok je Lacazette 38 puta šutirao ka suparničkom golu. U udarcima pored gola, Džeko je na broju 61, a Lacazette je 24 puta pucao pored gola

Džeko je stvorio 26 šansi za svoje saigrače, a Lacazette 41. Edin ima tri asistencije u ligi, Lacazette dvije. I dok je naš napadač samo jedan gol postigao s penala, Lacazette ih je čak 10 dao s bijele tačke.

Pored svega, Džeko je nešto uspješniji u odbrambenom dijelu i dosad je blokirao četiri puta protivničke igrače, dok to Lacazette nije uspio nijednom. 

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Džeko je statistički u prednosti, ali večeras njegov tim juri dva gola zaostatka i Edin bi mogao biti igrač koji pravi razliku. Ostaje da vidimo hoće li to i uspjeti. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije